Ін’єкції ботуліністичного токсину та продукція сліз Medscape

У 1980 році вперше був введений ботуліністичний токсин типу А (БТХ-А) для лікування косоокості та доброякісного блефароспазму. З тих пір вводяться нові додаткові покази для забезпечення менш інвазивних рішень при лікуванні різних офтальмологічних захворювань.

Повідомлялося про успішні випробування ін'єкції BTX-A в слізні залози для лікування епіфори, викликаної гіперлакримацією первинної слізної залози, функціональним розривом і обструкцією шляхів відтоку сльози в залозі. Це досягається за рахунок блокування холінергічних рецепторів BTX-A на залозистому рівні. Цікаво відзначити, що BTX-A також виявився корисним при лікуванні пацієнтів з сухими очима. BTX-A може допомогти забезпечити ефективне лікування для пацієнтів, у яких є два різних офтальмологічних супутніх захворювання, такі як доброякісний істинний блефароспазм і сухість очей.

Вступ

Clostridium botulinum був ідентифікований як організм, токсин якого викликає порушення нервової провідності в 1885 році, і його різні штами продукують вісім різних типів токсинів, з яких токсин типу A (BTX-A) є найбільш поширеним типом, що використовується клінічно.

Механізм зниження виробництва сліз

Слізна залоза є тубулоацінарною екзокринною залозою, яка іннервується переважно парасимпатичними нервовими волокнами (холінергічними). BTX-A запобігає екзоцитозу везикул ацетилхоліну в нервово-м'язовому з'єднанні поперечно-смугастого м'язу і екзокринної залози, що перешкоджає нейропередачі. Його ефект досягає піку в перший тиждень після ін'єкції, має тривалість 3-6 місяців. Повторні ін'єкції можуть викликати атрофію, дозволяючи подовжувати інтервали між сеансами лікування. Інші вважають, що фармакологічна блокада є постійною, а відновлення нових нервових закінчень призводить до тимчасовості дії препарату.

Показання для ін'єкції ботулінічного токсину при сльозотечах

Як основні, так і допоміжні слізні залози значно сприяють виробленню базальної і рефлекторної сльози. У ряді публікацій повідомляється про використання ін'єкції ботоксу в слізну залозу при різних захіворюваннях, повідомляючи про поліпшення при епіфорі. Епіфора може впливати на якість життя, викликаючи розмитий зір і не тільки.

Обструкція слізного каналу є однією з найбільш поширених причин епіфори. Було виявлено, що BTX-A для слізних шляхів має сприятливі результати в якості варіанту нехірургічного лікування обструкції слізного каналу у літніх пацієнтів або у тих, для кого операція може бути протипоказана. Внутрішньоочна ін'єкція BTX-A є дуже хорошим варіантом лікування для пацієнтів з проксимальною канальцевою обструкцією, які не бажають, або з фінансових міркувань не можуть дозволитии собі хірургічне лікування, або ж мають активний алергічний процес на поверхні очного яблука. Пацієнти з функціональною епіфорою також можуть скористатися ін'єкцією BTX-A в слізні залози. Ці пацієнти, як правило, мають надмірну сльозотечу, незважаючи на наявність нормального відтоку сльози і відсутність будь-якого зовнішнього подразника ока або аномалії повік.

«Крокодилячі сльози» (смакові сльози) можуть виникати після травми лицьового нерва через неправильну регенерацію нервових волокон слинних залоз і м'язових нервових волокон в напрямку слізної залози, які подразнюються, коли пацієнт їсть або відчуває запах їжі. Це призводить до небажаної епіфори, і пацієнти повідомили про покращення даних симптомів після ін'єкції BTX-A в слізні залози.

Важливо відзначити, що внутрішньоочна ін'єкція BTX-A є незареєстрованою процедурою, і слід взяти у пацієнта інформавону згоду.

Концентрація і дозування

Різні види ботуліністичного токсину виробляються по-різному. Вони відрізняються кількома особливостями, такими як молекулярна маса, однорідність, вміст білка і присутність неактивних інгредієнтів. Вони впливають на характеристики кожного типу продукту ботуліністичного токсину, такі як потенція, тривалість ефекту і профіль дифузії або міграції. У клінічних дослідженнях використовували Оnabotulinumtoxin А (Ботокс, Аллерган, Ірвін, Каліфорнія, США), а потім Абоботулінумтоксін А (Dysport, Ipsen Biopharm, UK). Важливо відзначити, що Аbobotulinumtoxin A і Оnabotulinumtoxin A відрізняються дозуванням. Майже дворазова доза Аbobotulinumtoxin A необхідна, щоб викликати ефект, ідентичний Оnabotulinumtoxin.

Внутрішньозалозна техніка ін'єкцій

Ін'єкцію BTX-A в слізні залози зазвичай проводять протягом декількох хвилин в амбулаторній клініці, уникаючи ризику анестезії та операції. У літературі повідомлялося про різні методи ін'єкції. Деякі хірурги використовують черезшкірний підхід, тоді як інші вважають за краще транскон'юнктивальний шлях введення. Черезшкірний підхід спрямований на те, щоб вводити продукт в орбітальну частку слізної залози, тоді як транскон'юнктивальний підхід дозволяє вводити продукт в пальпебральну частку залози при її прямій візуалізації, що може дозволити використовувати нижчу дозу. Ймовірно, транскон'юнктивальний підхід має переваги через пряму візуалізацію слізної залози і меншу кількість ускладнень.

Ефективність внутрішньоочної ін'єкції ботуліністичного токсину типу А

Експериментальне дослідження показало статистично значуще зниження сльозотечі після ін'єкції BTX-A в слізну залозу з дозами 1,25 і 2,5 U в порівнянні з фізіологічним сольовим розчином у кроликів.

Більшість пацієнтів повідомили про часткове поліпшення симптомів епіфори; одні повідомили про повне одужання, тоді як деякі повідомили про відсутність поліпшення. Не було чіткого пояснення цієї мінливості в реакції на лікування і факторів, що впливають на успіх ін'єкції.

Не було виявлено різниці в ефективності ін'єкції BTX-A в поліпшенні симптомів епіфори серед різних вікових груп.

Точна доза BTX-A для досягнення максимального результату не встановлена. Було відзначено, що пацієнти, які спочатку отримували більше 2,5 одиниць, досягли такого ж ефекту, як і ті, хто отримав 2,5 одиниці.

Ефект BTX-A зберігається до 24-го тижня після ін'єкції і починається на першому тижні після ін'єкції, що підтверджується результатами тесту Schirmer та оцінки Munk. Середній інтервал між ін'єкціями становив 4 місяці.

Побічні ефекти внутрішньоочної ін'єкції ботуліністичного токсину типу А

Незважаючи на відомі ризики і побічні ефекти після BTX-A (екхімоз, висип, головний біль і грип), специфічні очні ускладнення, такі як птоз або косоокість, можуть виникати після ін'єкції через розподіл токсину в навколишні структури.

Найбільш частим побічним ефектом був тимчасовий птоз верхніх повік. Птоз був м'яким і минав спонтанно на третьому-четвертому тижні після ін'єкції.

Про сухість очей в результаті внутрішньоочної ін'єкції BTX-A не повідомлялося, оскільки ін'єкція зазвичай стосується тільки пальпебральної частки залози, тому на орбітальну частку не впливає. Проте, пацієнти з паралічем лицьового нерва, які скаржаться на “крокодилячі сльози”, можуть також мати синцінез м'язової тканини.

Через малий об'єм орбіти з різними м'язовими і нем'язовими структурами можуть виникати інші ускладнення. Минущі горизонтальні диплопії і крововиливи є іншими побічними ефектами ін'єкції BTX-A в слізні залози.

Ботуліністичний токсин типу А для лікування сухого ока

BTX-A також може використовуватися для лікування «мокрих очей», блефароспазму і сухого ока. Протягом десятиліть BTX-A використовувався для ослаблення м'язів orbicularis oculi. Виходячи з цієї дії, він був використаний для лікування сухого ока, викликавши зменшення функції слізного каналу, паралізуючи м'язові волокна orbicularis oculi, які впливають на верхній і нижній канальці, тим самим зменшуючи миготіння і слізний насос.

Ін'єкція BTX-A в медіальній частині нижньої повіки вважається альтернативним методом слізної оклюзії для зменшення слізного дренажу. Перспективне рандомізоване, порівняльне дослідження довело ефективність і безпеку BTX-A з тимчасовим поліпшенням деяких ознак і симптомів сухого ока. Пацієнти були задоволені результатами даної процедури в зв'язку з поліпшенням якості життя.

Ботуліністичний токсин типу А і причини сухого ока

Повідомлялося, що підшкірна ін'єкція BTX-A медіальну частину нижньої повіки призводить до сухого ока. Це було видно за тимчасовим значним зниженням часу сльозотечі (TBUT) і тесту Schirmer незабаром після ін'єкції BTX-A з поступовим відновленням протягом декількох тижнів. Ці зміни, як вважають, обумовлені дифузією частини BTX-A в слізні залози, що призводить до зменшення сльозотечі. Це може посилити сухість очей і її прояви. BTX-A інгібує виділення ацетилхоліну з парасимпатичних закінчень і, таким чином, виробництво ліпідів мейбомієвими залозами. Мейбоміїві залози оточені м'язами і волокнами Рісаля. Скорочення цих м'язів призводить до виділення секретів мейбомієвих залоз. Параліч цих м'язів BTX-A може поставити під загрозу мейбомієву екскрецію. Це може пояснити зменшення TBUT.

Висновок

Офтальмологи зазвичай використовували ін'єкції BTX-A для декількох терапевтичних показань протягом десятиліть. Знайомство з розширеними можливостями офтальмологічного лікування ін'єкціями BTX-A дає можливість краще обслуговувати наших пацієнтів. Правильний діагноз, дозування і місце застосування є важливими факторами для успішної ін'єкції BTX-A з мінімальним ризиком ускладнень.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram