Медична реформа: як будуть фінансуватися послуги первинки у 2019 році

З метою врегулювання порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги (ПМД) на 2019 р. розроблено та оприлюднено для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі питання реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2019 рік».

Про що документ

Проект постанови затверджує тарифи за надання медичних послуг, пов’язаних з ПМД, коригувальні коефіцієнти залежно від вікової групи пацієнта, спеціальний коефіцієнт для медичного обслуговування в гірській місцевості, а також понижувальні коефіцієнти за обслуговування пацієнтів, які подали надавачу медичних послуг декларацію про вибір лікаря, який надає ПМД (пацієнти, включені до зеленого списку), понад ліміт — встановлений Міністерством охорони здоров’я оптимальний обсяг практики ПМД.

Тариф за надання медичних послуг, пов’язаних з ПМД, встановлюється у вигляді капітаційної ставки за обслуговування одного пацієнта, включеного до зеленого списку, у розмірі 370 грн. на рік. Базою для визначення компонента оплати праці медичних працівників, що використана для розрахунку тарифу, є 22 925,00 грн. на місяць.

Продовжується дія червоного списку

Додатково до 30 червня 2019 р. для державних та комунальних закладів охорони здоров’я встановлюється оплата за одного пацієнта, який проживає на території обслуговування відповідного закладу (пацієнти, включені до червоного списку), згідно з даними статистики у розмірі 240 грн. на рік. При цьому кількість таких пацієнтів буде щомісячно зменшуватися пропорційно кількості пацієнтів, які подали декларації про вибір лікаря, який надає ПМД, для всіх надавачів медичних послуг.

Вікові коефіцієнти та гірські населені пункти

Оскільки потреби в послугах охорони здоров’я суттєво відрізняються у різних вікових групах, капітаційна ставка коригуватиметься на віковий коефіцієнт, визначений для п’яти вікових груп пацієнтів із зеленого списку (табл. 1).

У разі якщо медичне обслуговування пацієнта із зеленого списку здійснюється в населених пунктах, яким надано статус гірських згідно із Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», до тарифу додатково до вищезазначених коефіцієнтів застосовується коригувальний коефіцієнт 1,25 (далі — гірський коефіцієнт). Місце обслуговування пацієнта визначається відповідно до декларації про вибір лікаря, який надає ПМД (далі — декларація).

Вводяться понижувальні коефіцієнти для лікарів, які перебрали декларації

Порядком вибору лікаря, який надає ПМД, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 р. № 504, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21 березня 2018 р. за № 348/31800, встановлено оптимальний обсяг практики ПМД — кількість осіб, яким лікар з надання ПМД може забезпечити надання якісної ПМД. Оптимальний обсяг практики ПМД становить: одна тисяча вісімсот осіб на одного лікаря загальної практики — сімейного лікаря; дві тисячі осіб на одного лікаря — терапевта; дев’ятсот осіб на одного лікаря — педіатра. Обсяг практики може відрізнятися від оптимального залежно від соціально-демографічних, інфраструктурних та інших особливостей території, в межах якої мешкають особи, що належать до відповідної практики.

З метою забезпечення надання лікарями первинної ланки системи охорони здоров’я якісних медичних послуг, недопущення укладення лікарями декларацій з пацієнтами, яким вони не зможуть надати якісну медичну допомогу через надмірну кількість пацієнтів, вводяться понижувальні коефіцієнти за декларації, укладені понад встановлені ліміти. Значення коефіцієнтів залежать від відсотка декларацій, укладених понад ліміт. Нижче подано табл. 2, в якій наведено понижувальні коефіцієнти для терапевтичної практики, де оптимальний обсяг практики (ООП) ПМД становить 2000 пацієнтів (декларацій).

Коригувальні коефіцієнти не застосовуються до тарифів за надання медичних послуг, пов’язаних з ПМД, пацієнтам, включеним до червоного списку.

У зв’язку з особливостями бюджетного процесу і необхідністю забезпечення оплати за договорами у січні 2019 р. пропонується, що у четвертому кварталі 2018 р. договори з комунальними закладами охорони здоров’я будуть укладатись не пізніше 26 грудня 2018 р. Послуги надаватимуться такими закладами, починаючи з 1 січня 2019 р., а розрахунки здійснюватимуться у межах кошторисних призначень, затверджених для Національної служби здоров’я України (НСЗУ) за КПКВК 2308020 «Надання первинної медичної допомоги населенню» на 2019 рік.

Встановлюються терміни укладання договорів

Починаючи з січня 2019 р. НСЗУ самостійно встановлюватиме терміни укладення договорів.

Оскільки на 2019 р. не передбачається медична субвенція на ПМД з державного бюджету, то ті комунальні заклади охорони здоров’я, які надають ПМД і які не уклали договір з НСЗУ, фінансуватимуться за рахунок інших бюджетних програм в порядку, встановленому законодавством, та з інших джерел, не заборонених законодавством.

З метою повного переходу на нову систему фінансування закладів первинної ланки системи охорони здоров’я з третього кварталу 2019 р., з 1 липня 2019 р. пропонується здійснювати оплату тільки за тарифом для пацієнтів, включених до зеленого списку. Таким чином, тариф для оплати послуг, наданих пацієнтам, включеним до червоного списку, діє до 30 червня 2019 р. включно.

У зв’язку з тим, що Державна служба статистики опублікує офіційні дані щодо наявного населення станом на 1 січня 2019 р. не раніше 21 червня 2019 р., то НСЗУ оплачує за медичні послуги, надані пацієнтам, включеним до червоного списку, з використанням офіційних даних щодо наявного населення адміністративно-територіальної одиниці на території обслуговування комунального закладу охорони здоров’я станом на 1 січня 2018 р.

Куди подавати пропозиції

Пропозиції та зауваження можна надсилати впродовж місяця з дня оприлюднення до відділу нормативно-правового забезпечення НСЗУ або в електронному вигляді на адресу: agnidets.nszu@gmail.com.

Контактна особа — А.П. Гнідець (тел.: 044-229-92-54).

Нагадаємо, зарплата лікаря первинної ланки залежить від кількості декларацій та ефективності менеджменту медичного закладу.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram