РАННІЙ КАРІЄС У ДІТЕЙ ДО РОКУ - ПРИЧИНИ І ПРОФІЛАКТИКА

Здавалося б, ну який там карієс у немовлят - у них і зубів-то толком ще немає. Ви будете здивовані, але карієс раннього віку не просто існує, а й розвивається стрімкіше, ніж у дорослих людей. Причому, нерідко він поширюється відразу на кілька молочних зубів, швидко перетворюючи їх в «гнилі корінці».

Але найнебезпечніше - не в самому карієсі, а в його наслідках для здоров'я зубів надалі.

ПРИЧИНИ КАРІЄСУ У НОВОНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ - ЧИ Є ЗАЛЕЖНІСТЬ МІЖ КАРІЄСОМ І ГРУДНИМ ВИГОДОВУВАННЯМ?


«Ай, це все одно молочні! Навіщо мучитися, якщо вони випадуть», - кажуть багато мам, навіть не підозрюючи, що каріозний процес легко і швидко виходить за межі твердих тканин зуба, і потім залишається тільки видаляти цей молочний зуб.

Що вже говорити про візити крихти до лікаря - стійкий страх перед кабінетом стоматолога буде забезпечений на довгі роки.

Але ще гірше, що карієс молочних зубів і наступне за ним видалення зубів веде ...
  • До порушення прикусу.
  • Нерівномірного зростання зубів.
  • Появи у дитини комплексів, пов'язаних з гнилими або відсутніми зубами.
  • До розвитку ЛОР-захворювань через постійне джерело інфекції в роті дитини (гайморити, отити, тощо.).
  • І ін.

Згідно зі статистичними даними в цій області, з карієсом зустрічається близько 12-13% малюків на 1-му році життя. Тобто, 12-13 малюків зі ста ще до 12 місяців мають проблеми з зубами. Про дітей 5-ти років і говорити страшно - більше 70-ти% з їх числа вже з карієсом.

І звичайно, з огляду на наслідки карієсу на перших зубах, ігнорування батьками проблеми не просто халатно, а злочинно.

ЗВІДКИ БЕРЕТЬСЯ КАРІЄС У КРИХТ 1-ГО РОКУ ЖИТТЯ?


Малеча першого року життя ще не їсть цукерок та інших солодощів, не гризе карамельки, не насипає цукор в чай, і, переважно, п'є мамине молоко або суміші. Звичайно, фрукти і соки вже вводять, але не в тій кількості, щоб стрімко розвивався карієс.

На жаль, мало хто з батьків знає, що захистити зубки малюка тільки відсутністю солодощів в раціоні практично неможливо, а фруктові кислоти руйнують емаль сильніше солодощів.

До основних причин карієсу на перших молочних зубки можна віднести:
  1. Недолік гігієни порожнини рота.
  2. Регулярне вживання молока (сумішей), соків, солодкого чаю і фруктів - при відсутності, знову ж таки, гігієни порожнини рота.
  3. Нічні годування.
  4. Засипання з соскою (пляшковою) в роті.
  5. Передача бактерій від мами чи тата до дитини через облизування соски, ложку або поцілунки. Є дослідження, які доводять цей факт.

Тобто, основна причина карієсу на молочних зубах і їх раннього руйнування - бактерії, які потрапляють в порожнину рота дитини і там активно розвиваються.

Важливо розуміти, що молочні перші зубки особливо уразливі перед потужним каріесогенним впливом. Природно, одного тільки попадання даних бактерій в рот мало - роль відіграє комплекс факторів, в який входить і гігієна порожнини рота, і спадковість, і схема / режим харчування (а також частота, тривалість та ін.).

На замітку:
Найбільш шкідливим стає для дитини (після відсутності гігієни порожнини рота) постійне (особливо, нічний) смоктання пляшки з сокою, молоком або солодким чаєм «для заспокоєння».
Сахароза - рай для бактерій. Її і інші вуглеводи шкідливі бактерії використовують не тільки для харчування, але і для активного розмноження. При цьому відбувається виділення ними органічних кислот, які ведуть до демінералізації емалі зубів.
Починаючись в верхньому шарі емалі, карієс досить швидко захоплює її всю і утворює «дірки». При відсутності стримуючого зростання бактерій факторів, карієс атакує всі зуби в короткі терміни - і врятувати їх буде вже неможливо.

У МАЛЕНЬКОЇ ДИТИНИ ДО РОКУ ВИЯВЛЕНО КАРІЄС - ЧИ ТРЕБА ПРОДОВЖУВАТИ ГВ?


Є думка, що грудне вигодовування веде до карієсу перших зубів немовляти.
Якщо подібні думки вам вселяє педіатр, пропонуючи відмовитися від грудного вигодовування при першій появі зубів - біжіть від такого педіатра якнайдалі.

Користь грудного вигодовування неможливо описати повністю в рамках однієї статті, але сам факт цієї користі ГВ для розвитку, імунітету і здоров'я крихти в цілому може оскаржувати тільки абсолютний «неук» з купленим в переході метро дипломом (і шкільним атестатом, мабуть, теж).

Чи впливає грудне вигодовування на розвиток карієсу у немовляти? Так. Але тим же чином, що і будь-який інший тип годування.

Само по собі, ГВ не може спровокувати карієс, зате його провокують ...
  • Відсутність гігієнічних процедур. На жаль, є мами (і їх, на жаль, багато), переконані в тому, що немовля в чищенні порожнини рота не потребує.
  • Нічні годування - постійне смоктання з пляшки (чашки-поїльника та ін.) «Для заспокоєння». Звичайно, простіше сунути дитині пляшечку на ніч, щоб смоктала і не плакала, ніж привчити до того, що вночі їсти шкідливо. А вже тим більше безперервно смоктати рідини, що руйнівно впливають на емаль зубів і сприяють розвитку бактерій. Що вже говорити про те, що дитина може просто випадково захлинутися з цієї пляшечки, сунутою в рот «турботливою» мамою.
  • І інші вищеописані причини.

У дитини, яку батьки годують 4-5 разів на день, поять соками і солодким чаєм, дають на ніч пляшечку з молоком, але про гігієну перших молочних зубів навіть не думають - карієс буде з імовірністю 99%.

У дитини, яка вночі привчена спати, а не їсти, якій не пхають пляшечку (груди) з молоком щоразу, як він захниче, двічі в день чистять порожнину рота і водять до стоматолога на огляд регулярно - ризик виникнення карієсу мінімальний. Тому що вночі розмноження бактерій не відбувається так стрімко й інтенсивно, як при наявності потрібного середовища (залишки молочної їжі, цукрів і ін.). І не має значення - грудьми годують дитину, або з пляшки.

СИМПТОМИ РАННЬОГО ДИТЯЧОГО КАРІЄСУ У НОВОНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ - ЯК ВЧАСНО ПОМІТИТИ ПАТОЛОГІЮ ПЕРШИХ МОЛОЧНИХ ЗУБІВ?


Серед головних симптомів розвитку карієсу у дітей можна відзначити наступні:
  1. Поява темних цяток на емалі зубів.
  2. Швидке розростання даних плям в короткі терміни.
  3. Хворобливість зубів (уявіть собі, молочні зуби теж можуть хворіти), що виникає як реакція на холодне і гаряче, солодке і ін.
  4. Поява неприємного запаху в роті.
  5. Роз'їдання карієсом емалі, поява множинних вогнищ ураження.

ЩО РОБИТИ І ЯК ЛІКУВАТИ КАРІЄС - ЧИ ДОПОМОЖУТЬ ФТОРУВАННЯ ЗУБІВ І ЧИСТКА, ЩО МОЖЕ НОВОНАРОДЖЕНОМУ ЗАПРОПОНУВАТИ СТОМАТОЛОГ?


Що робити, якщо ви виявили плями на зубах дитини?
Звичайно, йти до стоматолога.

Можливо, лікарі державної клініки не дуже підходять на роль перших стоматологів дитини через те, що вони рідко відрізняються дбайливим ставленням до маленьких пацієнтів.

А перший досвід спілкування з даними лікарем повинен стати для малюка, як мінімум, безболісним і цікавим, інакше згодом затягнути його в зубний кабінет буде вкрай складно.
Тому рекомендується починати з платних клінік, де спеціальні навчені дитячі стоматологи допоможуть вам прищепити вашій дитині хорошу звичку - регулярно «возити свої зубки» на огляд.

У чому полягає лікування карієсу на молочних зубах дітей.
Комплекс методів лікування може включати в себе наступні сучасні методи і технології:
  • Реминералізація емалі / дентину. Тобто, відновлення дефіциту мінеральної структури.
  • Відстрочене пломбування.
  • Сріблення зубів.
  • Глибоке фторування.
  • Обробка зубів в ручному режимі.
  • Айкон.
  • І інші способи.

ПРОФІЛАКТИКА РАННЬОГО ДИТЯЧОГО КАРІЄСУ - ЗБЕРЕЖЕМО ЗУБКИ ДИТИНИ ЩЕ ДО ЇХ ПОЯВИ!


Відома аксіома - краще перестрахуватися, ніж потім лікувати наслідки - залишається актуальною в усі часи. Профілактика завжди краще, ніж лікування!
Тому, щоб зберегти дитячі зубки красивими і здоровими, запам'ятовуємо головні правила: вже з моменту появи перших зубів...

  1. Регулярно здійснюємо гігієну порожнини рота. Чистити зуби і порожнину рота 2-3 рази в день (в ідеалі - після кожного прийому їжі) - обов'язково! Особливо важливий вечірній сеанс чистки, щоб ніч бактерії не бенкетували в роті дитини на залишках їжі.
  2. З розумом підходимо до питання чистки зубів. Купити красиву щіточку і віддати її дитині гратися - це малоефективний метод чистки. Читайте літературу, слухайте стоматологів, вивчайте техніку чищення зубів. Вам знадобиться щітка-напальчник, дитяча перша щітка, спеціальні стоматологічні серветки для очищення порожнини рота.
  3. Регулярно водіть дитину на прийом до стоматолога. По-перше, щоб дитина звикала до цього лікаря і не боялася його. По-друге, щоб при найменших симптомах карієсу оперативно з ним боротися. Ви можете просто не помітити того, що завжди помітить стоматолог.
  4. Годуйте / поїть дитину правильно. Повноцінний раціон вкрай важливий для всього організму малюка в цілому і для зубів зокрема. Особливо важлива їжа, багата кальцієм. Це молочні продукти, зелень, хурма і курага, та ін.
  5. Не їмо ночами! Відучувати дитину від цієї звички, інакше у стоматолога через кілька років ви будете залишати половину своєї зарплати, а то і всю. Максимум - попити води. Причому, попити і спати далі, а не засинати з пляшкою води або з поїльником.
  6. Використовуйте методи захисту зубів від розвитку карієсу з тих, що пропонує стоматолог (прим. - нанесення спеціальних препаратів на емаль зубів).
  7. Обмежуйте вживання солодощів.
  8. Жуйте бджолиний забрус (прим. - залишок від «кришок», якими бджоли запечатують стільники). Забрус - ідеальний продукт для профілактики різних захворювань порожнини рота. Поїли, пожували забрус, виплюнули.
  9. Приймаємо препарати з кальцієм за рекомендацією лікаря і відповідно до індивідуального дозування.
  10. Після півроку відмовляємося від пляшки повністю, щоб уникнути того самого пляшкового карієсу - вчимося пити з чайної ложки, з чашки, через соломинку.

Стежимо, щоб батьківські (і бабусині-дідусеві) бактерії не гастролювали з дорослих ротів - в дитячі. Соски - кип'ятити, а не облизувати. Те ж саме - з ложками для дитини.
Інтенсивність поцілунків, які можуть сприяти переселенню ваших бактерій до дитини, теж краще знизити.

За матеріалами http://vashaibolit.com.ua
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram