Переваги грудного молока

Грудне молоко забезпечує всі необхідні компоненти для росту і розвитку дитини. Воно включає в себе макронутрієнти (жири, вуглеводи та білки), мікронутрієнти (вітаміни та мінерали) та фактори розвитку (довголанцюгові поліненасичені жирні кислоти, відомі як ДЛПНЖК, фактори росту та цитокіни). Грудне молоко також забезпечує життєво важливий захист, зменшуючи рівень інфекцій за допомогою імуноглобулінів і антиінфекційних білків. Тому воно рекомендується як єдине джерело харчування для всіх дітей протягом перших шести місяців життя, при цьому слід продовжувати грудне вигодовування, з введенням прикорму, принаймні протягом перших років життя дитини.

Макроелементи

Жири

Жири грудного молока забезпечують 50-60 відсотків споживання калорій дитини. Жири також виконують важливу функцію у доставці вільних жирних кислот і жиророзчинних вітамінів дитині. Триацилгліцероли, що складаються з насичених і ненасичених жирних кислот, є найбільш поширеним класом жирів в грудному молоці, що становить більше 98 відсотків від усіх жирів. ДЛПНЖК, включаючи докозагексаєнову кислоту (ДГК) і арахідонову кислоту (АК), мають особливе значення, оскільки вони накопичуються в мембранах ліпідів головного мозку і сітківки, де вони забезпечують важливі функції нервової й зорової систем. Дійсно, у немовлят, які отримують більш високу кількість грудного молока, визначають більш високі рівні концентрації ДГК і AК в корі головного мозку, сірій і білій речовинах головного мозку, а також більш високий IQ до 15 років порівняно з немовлятами, яких годують сумішшю, що не містить ДЛПНЖК.

Вуглеводи

Лактоза - основний вуглевод у молоці, який забезпечує 30-40% енергії для дитини. Лактоза є основним джерелом енергії для дитини після того, як вона була розщеплена на глюкозу та галактозу. Глюкоза в основному надходить в периферичний кровообіг і використовується як субстрат для виробництва енергії, тоді як галактоза поглинається печінкою і перетворюється в глюкозо-1-фосфат, який в кінцевому підсумку або перетворюється на глюкозу, або використовується для поповнення запасів глікогену печінки. І галактоза, і глюкоза можуть також використовуватися мозком для отримання енергії, і галактоза, зокрема, є критичною для виробництва галактоліпідів (цереброзида), які необхідні для розвитку нервової системи дитини.

Олігосахариди грудного молока (ОГМ) є складними вуглеводами довжиною від трьох до десяти моносахаридів. ОГМ є третім за величиною компонентом у молоці після лактози та триацилгліцеролів. ОГМ не забезпечують основне джерело енергії для дитини, оскільки вони не перетравлюються в тонкій кишці. Натомість ОГМ мають важливу імунологічну функцію, і діючи як пребіотики, сприяють росту кишкових комсенсальних бактерій, зокрема Bifidobacterium longum subsp infantis і B.bifidum. Вони також виступають в якості приманок або аналогів рецепторів для пригнічення зв'язування збудників (включаючи ротавіруси) до поверхні кишки. Специфічні ОГМ також були пов'язані з посиленим захистом шлунково-кишкового тракту від некротичного ентероколіту (НЕК), що, ймовірно, особливо важливо для недоношених дітей (гестаційний вік <36 тижнів) через їхню вразливість до НЕК.

Білки

Білки забезпечують приблизно 8% енергії, що надається дитині. Понад 415 білків було виявлено в грудному молоці, багато з яких є активними і мають функціональну роль у захисті дитини. Незважаючи на те, що рівень білків широко варіюється між мамами, рівень білка вище в молозиві (30-70 г / л), а потім падає до стабільного рівня у молоці, яке виділяється пізніше, (7-14 г / л). Білки в грудному молоці можна розділити на три групи: казеїни, білки молочної сироватки і білки, пов'язані з мембраною молочної жирової глобули. Сироваткові білки складають більшу частину вмісту білка в молозиві і їхня кількість зменшується приблизно до 60% у зрілому молоці.

Білки, такі як β-казеїн, мають важливі антисептичні і антиінфекційні функції за рахунок інгібування протеаз бактеріями і вірусами. Крім того, пептиди, що утворюються при перетравленні α-лактальбуміну, виявляють потужну антибактеріальну активність щодо грампозитивних і грамнегативних бактерій. Хоч одні білки багатофункціональні, інші білки в грудному молоці, включаючи секреторні IgA, лактоферрин і лізоцим, а також макрофаги і вільні жирні кислоти - діють як антиінфекційні агенти, які необхідні для недоношених дітей. Ці агенти працюють разом, щоб інактивувати, руйнувати або зв'язуватися з конкретними мікробами, запобігаючи їхньому прикріпленню до поверхні слизової оболонки.

У той же час, грудне молоко містить захисні комменсальні бактерії, які стають частиною мікрофлори кишечківника і впливають на запальні та імуномодулярні процеси. Коменсальні бактерії не тільки запобігають переросту патогенних бактерій, але й підкислюють середовище кишківника, ферментують лактозу, розщеплюють ліпіди і білки, виробляють вітамін К і біотин.

Мікроелементи

Грудне молоко забезпечує мікронутрієнти, включаючи жиророзчинні вітаміни, водорозчинні вітаміни, мінерали та мікроелементи, які залежать від дієти мами. Кальцій і фосфати, хоча і незалежні від материнського раціону, є невід'ємним компонентом міцел казеїну і необхідні для мінералізації кісток. Мікроелементи в грудному молоці включають мідь, цинк, барій, кадмій, цезій, кобальт, церій, лантан, марганець, молібден, нікель, свинець, рубідій, олово і стронцій і мають високу біодоступність тільки в грудному молоці.

Клітини

Грудне молоко містить живі материнські клітини, які включають лейкоцити, отримані з крові, клітини епітелію молочної залози та фрагменти клітин. Лейкоцити захищають маму і мають імунозахисну функцію для дитини. Стовбурові клітини також були ідентифіковані в грудному молоці і мають потенціал диференціюються в епітеліальні зачатки молочної залози в умовах диференціації молочних залоз in vitro, а також в інших типах клітин у відповідних мікросередовищах, включаючи клітини кісток, мозку, печінки, бета-клітини підшлункової залози і клітини серця. Функція стовбурових клітин у дитини залишається неясною і вимагає подальших досліджень, щоб зрозуміти їхній потенціал.

Компоненти грудного молока, особливо живі клітини від мами дитини, не можуть бути замінені зі штучних джерел. Ексклюзивна дієта, що заснована на грудному молоці, може задовольнити харчові потреби немовлят протягом перших шести місяців, з продовженням годування грудним молоком на додаток до прикорму протягом перших двох років життя.

Склад грудного молока - незвідані відкриття

Вчені продовжують виявляти і характеризувати нові компоненти в грудному молоці, і подорож ця ще далеко не закінчилася. У 2007 році дослідники виявили молочні стовбурові клітини (Cregan et al.). Незабаром після цього, у 2009 році, всебічне дослідження (Molinari et al.) на карті протеома грудного молока виявило 261 білок, які ніколи раніше не були ідентифіковані. Після цього в 2015 році в статті (Alsaweed et al.) описано понад 300 нових молекул мікроРНК молока, компоненти, які, як відомо, відіграють ключову роль у регуляції експресії генів.

Ключові висновки

Що робить грудне молоко настільки дивовижним

Грудне молоко – це значно більше, ніж просто харчування. Багатофункціональні білки, включаючи sIgA, лактоферрин і лізоцим, а також вільні жирні кислоти, діють як антиінфекційні агенти, що підтримують здоров'я дитини.

Ці агенти працюють разом, щоб інактивувати, руйнувати або зв'язуватися з конкретними мікробами, запобігаючи їхньому прикріпленню до поверхні слизової оболонки.

Живі клітини матері передаються через молоко немовляті. До них відносяться лейкоцити, отримані з крові, клітини епітелію молочної залози, стовбурові клітини і фрагменти клітин, які забезпечують імунний захист немовляти.

Велика кількість олігосахаридів грудного молока також передаються немовляті і, як повідомляється, вони мають важливу імунологічну функцію, діють як пробіотики, які сприяють росту комменсальних бактерій у кишківнику, які стають частиною мікрофлори кишечника і впливають на запальні та імуномодулярні процеси.


Джерела: https://bit.ly/2uu8Z0S
https://bit.ly/2RXkwSq

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram