Онкологічні хвороби: як отримати безоплатну допомогу за Програмою медичних гарантій

За даними електронної системи охорони здоров’я, пацієнти отримали 222 тисяч електронних направлень на консультації до онкологів.

У Програмі медичних гарантій рання діагностика онкозахворювань визначена як пріоритетний напрямок. На лікування онкозахворювань в 2020 році передбачено бюджет, який на 70% є більшим, ніж у 2019 році. Зокрема, на діагностику у спеціалізованих закладах і хіміо- та радіотерапію держава виділяє понад 3 млрд грн у Програмі медичних гарантій 2020 року. Також пацієнти з підозрою або підтвердженим онкозахворюванням можуть отримувати безоплатну медичну допомогу за пакетами: амбулаторна допомога, хірургічні операції, а також рання діагностика щодо розвитку новоутворень (мамографія,гастроскопія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія та гістероскопія).

З метою профілактики, раннього виявлення та лікування онкологічних захворювань пацієнту, насамперед, слід звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію. Він комплексно оцінить стан здоров’я, історію захворювань та ризик спадковості пацієнта. За потреби, лікар первинки призначить обстеження для ранньої діагностики онкозахворювань або випише направлення на консультацію до профільного лікаря.

Медичний заклад, де можна отримати консультацію лікаря-онколога, пацієнт обирає самостійно.У разі необхідності онколог скерує пацієнта на додаткові аналізи чи обстеження. Маючи електронне направлення, пацієнт проходить обстеження безоплатно. Лікар-онколог після консультації та діагностики може призначити пацієнту або хіміотерапію, або радіотерапію, або хірургічне втручання.

Тоді з направленням на госпіталізацію людині потрібно звертатися до лікарні, яка має контракт з НСЗУ за одним з таких пакетів “Діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних хвороб”, “Діагностика та радіологічне лікування онкологічних хвороб” та “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”.

Направлення на госпіталізацію чи лікування надає той лікар, якийпроводив дослідження, або запідозрив онкологічне захворювання. Лікар первинки може дати направлення до онколога в спеціалізований заклад.

Безоплатна допомога пацієнту з онкозахворюванням в межах Програми медичних гарантій включає інструментальну та лабораторну діагностику, проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару, проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах, лікарські засоби з Національного переліку, медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні та психологічну підтримку.

Додатково пацієнт може безоплатно отримати ліки, що централізовано закуповуються за кошти державного бюджету за різними державними програмами.

У наступному році НСЗУ планує залишити ранню діагностику онкозахворювань серед пріоритетних послуг Програми медичних гарантій.

За даними електронної системи охорони здоров’я, пацієнти отримали 222 тисяч електронних направлень до онкологів. З них, понад 28 тисяч направлень - до гінекологів-онкологів, майже 24 тисяч направлень - до онкологів-хірургів, 3 тисяч направлень на консультацію до отоларингологів-онкологів та понад 3 тисячі направлень до дитячих онкологів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram