Державною програмою реімбурсації користуються понад 2,4 млн українців

У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам понад 874 млн грн за відпущені у рамках програми реімбурсації “Доступні ліки” лікарські засоби.


Державна програма реімбурсації “Доступні ліки” впроваджено в Україні у 2017 році. З 1 квітня 2019 вона перейшла під адміністрування Національної служби здоров'я і стала частиною Програми медичних гарантій. У рамках програми реімбурсації пацієнти, що мають серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу чи бронхіальну астму, можуть отримати лікарські засоби безоплатно або з незначною доплатою. Паперові рецепти змінено електронними, а маршрут пацієнта - зрозумілішим та зручнішим.

В Україні програмою «Доступні ліки» користуються понад 2 млн 490 тис пацієнтів. За останній тиждень кількість користувачів зросла на 12 тисяч, а за останню добу - на понад 2 тисяч.

На сьогодні в програмі «Доступні ліки» - 264 лікарських засоби. З них, 85 ліків є безоплатними для пацієнтів. Зокрема, в програмі реімбурсації 200 ліків для лікування серцево-судинних захворювань, 48 – діабету ІІ типу, 15 – бронхіальної астми та один лікарський препарат - для лікування ревматичних хвороб. У програму реімбурсації входять ліки як українських виробників – зараз їх 60%, так і іноземних – їх 40%.

У партнерстві з НСЗУ - 9 050 аптека, де пацієнти можуть отримати ліки за програмою реімбурсації. Понад 2 тисячі місць відпуску розташовані у селах і селах міського типу. Перелік аптек постійно оновлюється. Кожного місяця їх кількість збільшується в середньому на 100. У минулому році їх було понад 7 тисяч. На початку впровадження програми “Доступні ліки”, коли рецепт на ліки ще був паперовим, таких аптек було всього 3 тисячі. У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам понад 874 млн грн за відпущені лікарські засоби пацієнтам.

З початку року виписано майже 13 млн електронних рецептів. 85,5% з них - погашені.

Найбільше рецептів виписали у Дніпропетровській області - 1,3 млн та Харківській - понад мільйон. Найактивніше рецепти погашають у Запорізькій області - 87% рецептів погашено та Львівській - 87%. Найбільше рецептів за Програмою з початку року виписали на ліки від серцево-судинних захворювань - понад 10 млн із загальної кількості майже 13 млн.

Пацієнти мають можливість вільно обирати аптеку, отримувати ліки, перебуваючи у відпустці, відрядженні або на самоізоляції за містом, в будь-якому куточку країни.

Завдяки цьому під час пандемії коронавірусу пацієнти з хронічними захворюваннями мають можливість регулярно отримують доступні ліки в різних куточках країни. Для цих категорій населення особливо важливо не переривати прийом ліків, адже вони входять у групи ризику.

Наступного року НСЗУ пропонує розширити програму реімбурсації «Доступні ліки». Зокрема, включити до програми ліки для первинної та вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт. Планується розширити програму реімбурсації на лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки. Зокрема, це лікування таких захворювань як ПТСР, шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія. Також з липня 2021 року заплановано розширення переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, для пацієнтів з цукровим діабетом І типу та нецукровим діабетом. Реімбурсація препаратів інсуліну стане частиною Програми медичних гарантій, відповідно її адмініструватиме НСЗУ.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram