Рекомендації по вибору стоматологічних установок

Головним елементом будь-якого стоматкабінету є стоматологічна установка. Це стаціонарний комплекс обладнання, який призначений для лікування порожнини рота пацієнтів. Для роботи на сучасному рівні комплектація за замовчуванням складається з: крісла пацієнта, модуля лікаря CS / TS (з верхньою або нижньою подачею інструментів), модуля асистента, гідроблока, джерела світла.

Пристрій повинен забезпечувати комфортне виконання наступних маніпуляцій:

  • проведення стаціонарних і амбулаторних стоматологічних процедур;
  • препарування твердих тканин зубів;
  • протезуванендодонтичне лікування зубів;
  • протезування;
  • ортодонтическое втручання.

Що потрібно знати про крісло пацієнта

Коли лікар вибирає стоматологічну установку, він повинен приділити особливу увагу кріслу. Найбільшою популярністю користуються моделі з електромеханічним або гідравлічним приводом. Останні коштують дешевше, але навіть незначна поломка може спровокувати витік масла і вивести установку з ладу. «Електромеханіка» дорожча, зате її конструкція забезпечує комфортність в експлуатації навіть при поломці механізму.

Варто приділити осюобливу увагу оббивці, механічної, а також хімічної витривалості матеріалу. Крісло має регулюватися м'яко, плавно, без ривків.

Модуль доктора

Є основним об'єктом стомат-установки. Буває двох типів залежно від подачі інструментів: з верхньою або нижньою подачею.

При верхньому розміщенні «рукавів» лікаря зручніше повертати інструменти в вихідну позицію завдяки надійній фіксації. До недоліків можна віднести обмеженість довжини «рукавів», що дещо негативно впливає на зручність роботи.

При нижній подачі інструментів робота більш практична, «штанги» немає, але доводиться слідкувати за фіксацією наконечника в гнізді, інакше існує ризик пошкодити його, випадково упустивши. Ще один мінус: в осередках можуть накопичуватися забруднення.

Робота лікаря залежить від того, скільки інструментів приєднано до модуля. При недостатній кількості «рукавів» доводиться витрачати додатковий час, щоб змінити інструмент, а це негативно позначається на пропускній спроможності кабінету. Якщо послуги будуть надаватися зі стандартного набору лікувальних робіт, тоді можна впоратися і з мінімальним комплектом інструментів (трьома рукавами для пістолета «вода-повітря», мікромотором і турбінним наконечником).

Як далі оснащувати блок інструментами повинен вирішувати лікар, спираючись на тип установки, своє бажання, фінанси і послуги, які він надаватиме. При бажанні можливо дооснащення модуля лікаря за рахунок: повітряного або електричного скалера, додаткового мікромотора або турбінного наконечника, електрокоагулятора; фотополімеризатора.

Вибираючи комплектацію модуля, складно визначитися між електричним і повітряним мотором. Електромотор дорожчий, але видає більше потужності (до 40000 об / м), в той час як повітряний дешевший, але генерує до 25000 об / м. Якщо вам потрібна велика потужність, вибір очевидний.

Блок асистента

Такі пристрої доповнюються гідроблоками (плювальницями, наповнювачами склянок) і системами відсмоктування. Є можливість розташувати на блоці асистента пульт управління і додатковий інструментарій. Вони, найчастіше, знаходяться окремо.

Щодо чаші: рекомендуємо придивитися до керамічного варіанту, доповненого поворотними механізмами. Це більш дорогий аналог в порівнянні зі стаціонарною чашею зі скла, але комфортний і максимально відповідає гігієнічним вимогам.

Гідроблок може комплектуватися такими пристроями: системою для дезінфекції, збіркою твердих частинок, гігієнічною системою, сепаратором амальгами, підігрівом водних і повітряних мас для пістолета. Система відсмоктування застосовується для видалення з порожнини рота пацієнтів кривавих мас, слини, шматочків зубів, пломбувальних залишків.

Радимо вибирати компресор, відштовхуючись від типу системи відсмоктування. Так, в інжекторному типі через повітряне відсмоктування витрата повітря більша, що відбивається на потужності компресора. А у вакуумній системі потрібно користуватися сепаратором відсмоктування.

Педалі управління

Цей елемент контролює управлінням кріслом пацієнта та інструментарієм. Педалі потрібно вибирати відповідно до типу робіт, які будуть виконуватися на установці. Відповідно, лікар повинен визначитися, які моделі йому підійдуть більше: 1-, 2-, 3- і більше клавішні педалі.

Вартість і головні чинники ціноутворення

Стоматологічні установки коштують від $ 3000. За сучасний багатофункціональний комплекс з високою пропускною спроможністю доведеться викласти до 17000 доларів.

На ціноутворення впливають: функціональність і кількість «гнізд» для інструментів в блоці лікаря; кількість програм крісла, опцій програмування його положення; особливості механізму підйому-опускання; наявність / відсутність вбудованої дезінфекційної системи. Вартість залежить також від типу відсмоктування і матеріалу виготовлення кожного елемента установки, механізму підголівника, ступеня яскравості освітлювального приладу та інших складових. Але обладнання будь-якого виробника вдасться «дозбирувати» до тієї комплектації, яка потрібна лікарю.

На ціну також впливає гарантія. Топові моделі з Японії продаються з гарантією на 36 місяців, більшість європейських виробників пропонують 12 місяців безкоштовного гарантійного сервісу.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram