Трнсформація медичної галузі: як розвиватиметься ЕСОЗ у 2021 році

У проєкті Держбюджету на наступний рік закладено близько 160 млн грн на розвиток та підтримку роботи електронної системи охорони здоров’я.

У електронній системі охорони здоров'я цими днями внесено 100-мільйонний електронний медичний запис. також 13 мільйонам пацієнтів вже створено електронну медичну картку. На сьогодні понад 17 млн електронних направлень виписано для 5 млн 686 тис пацієнтів. Найвищий відсоток направлень - на консультацію до вузького спеціаліста.

Завдяки електронним інструментам у системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) значно посилено рівень доступу до приватних медичних даних пацієнтів. Відкрита статистика ведення електронних медичних записів в ЕСОЗ дозволяє власникам та керівникам закладів охорони здоров’я бачити реальну картину щодо попиту на відповідних лікарів та обстеження. Достовірні електронні дані сприяють розвитку конкурентоспроможного середовища на медичному ринку.

Тож у 2021 році у системі електронної системи охорони здоров’я заплановано старт низки сервісів та функціоналу. Зокрема, планується впровадити:
- Електронний лікарняний. Цей сервіс дозволить позбутися паперової роботи по оформленні листка непрацездатності як для пацієнта, так і для лікаря з роботодавцем.
- План лікування. Цей модуль допоможе лікарю зробити всі необхідні призначення та полегшить контроль за виконанням цих призначень.
- Електронний кабінет пацієнта. Сервіс дозволить пацієнту бачити власну електронну медичну картку, подавати декларації онлайн, надавати доступ до власних даних.
- Модуль чутливих даних, який забезпечить ведення електронних медичних записів по таких особливо чутливих нозологіям як ВІЛ/СНІД та розлади психіки. Реалізація цього модулю відбувається за участі проєктів CDC та фонду “100% життя”.
-Нові модулі програми реімбурсації. Цей функціонал запустимо у разі розширення програми “Доступні ліки”. Препарати інсуліну та нецукрового діабету, а також лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки пацієнти зможуть отримувати за електронним рецептом.

Також у наступному році заплановано далі вдосконалювати та розширювати функціонал верифікації даних, безпеки та надійності даних. Для виявлення та запобігання шахрайським діям у системі, корупції та контролю за ефективним витрачанням бюджетних коштів. На реалізацію цього функціоналу НСЗУ отримала два спеціальні гранти від проєкту ТАРАS.

Фінансова безпека ЕСОЗ гарантується і на рівні держави. Електронна система охорони здоров’я - одна з найбільш високонавантажених систем в Україні, яка масштабована на всю країну. Вона має ключову роль в реалізації програми медичних гарантій. У проєкті Держбюджету на наступний рік закладено близько 160 млн грн на розвиток та підтримку роботи ЕСОЗ. Це дозволить отримати максимально незалежну та стійку систему, а отже - мати надійні дані для прийняття важливих державних рішень у сфері охорони здоров’я.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram