Виявилося, що поширене знеболююче провокує небезпечну поведінку

Люди приймають знеболююче, щоб зняти зубний, головний, жіночий та інші види «повсякденного» болю самостійно. При цьому вчені попереджають, що безрецептурні ліки не тільки приносить полегшення, але і провокує небезпечну поведінку.

У серії експериментів нового дослідження брали участь понад 500 студентів університетів, повідомляє Science Alert. Одна група приймала плацебо. Другій групі дали одноразову дозу (1000 мг – рекомендована разова доза для дорослих) ацетамінофену. Він ще відомий як парацетамол, який входить до складу поширених знеболюючих препаратів.

За результатами спостережень і аналізів з’ясувалося, що дія ліків, спрямоване на зменшення болю, також поширюється на різні психологічні процеси. Зокрема, у людей знижується сприйнятливість до почуттів оточуючих (емпатія) і притупляються когнітивні функції. У тому числі гірше працює пам’ять, сповільнюється розумова працездатність і інше.

Нейробіолог з Університету штату Огайо Болдуін Уей додав, що ацетамінофен змушує людей відчувати менше негативних емоцій, коли вони розглядають ризиковані дії. Іншими словами, люди або не відчувають страху, або його рівень значно знижений. У ряді випадків це може привести до необдуманих дій, які спричинять за собою серйозні наслідки.

Вчені мають намір продовжити дослідження. Вони вважають, що необхідно більше дізнатися про вплив парацетамолу на організм людини. Це дозволить більш точно визначити ризики від його вживання.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram