Бюджет Програми медичних гарантій-2022 - на 33,8 мільярда більше

157,3 млрд грн передбачено на Програму медичних гарантій у 2022 році. Це на 33,8 млрд грн більше порівняно з 2021 роком. За такий бюджет проголосувала Верховна Рада з прийняттям проєкту Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”.

В межах бюджету Програми медичних гарантій-2022 передбачено понад 26 млрд грн на первинну медичну допомогу, що на 6 млрд більше ніж у 2021 році. Понад 8,3 млрд заплановано на лікування онкологічних захворювань, що на 4,8 млрд більше, ніж було у бюджеті Програми медгарантій цього року. На лікування пріоритетних серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів та інсультів, передбачено 4,8 млрд грн. Це більше на 1,8 млрд порівняно з 2021 роком. На відшкодування інсулінів та лікарських засобів за програмою “Доступні ліки” у наступному році заплановано 4,6 млрд грн. Загалом бюджет програми реімбурсації збільшиться на 1,8 млрд грн.

Щодо лікування COVID-19, то у 2022 році визначеним закладам буде запропоновано укласти договір за пакетом“Готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру”.Цей новий пакетдозволить забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та закладів. На цей напрям у ПМГ-2022 передбачено 2,5 млрд грн.

Загалом у проєкті Програми медичних гарантій на 2022 рік передбачено36 пакетівмедичних послуг. Серед нових - “Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня”. Цю медичну допомогу виділили в окремий пакет, щоб стимулювати розвиток стаціонаро-замісних підходів, які дозволять не тримати пацієнта у лікарні без необхідності.

“Національна служба здоров’я працює задля фінансової захищеності пацієнта від катастрофічних витрат та його безперешкодного доступу до якісної медичної допомоги. Тарифи у Програмі медичних гарантій-2022 будуть збільшені в межах тих коштів, які виділили у державному бюджеті.+33,8 млрд у бюджеті ПМГ-2022 дозволять підвищити тарифи за найважливішими напрямами надання медичної допомоги.В особливому фокусі - пріоритетні напрями стаціонарного лікування - інсульти, інфаркти, онкологія.Це дозволить лікарням закуповувати необхідні якісні ліки, покращувати умови перебування пацієнта в лікарні, створювати гідні умови праці для медичних працівників. Крім того, у 2022 році програма “Доступні ліки” розшириться препаратами для лікування хвороби Паркінсона, а також хронічного обструктивного захворювання легень. Все це дозволяє й надалі наближати медичну допомогу до пацієнта” – говоритьНаталія Гусак, голова НСЗУ.

Пріоритетом в Програмі медичних гарантій на 2022 рік залишається і охорона материнства та дитинства. Так, за одним з найвищих тарифів у Програмі медичних гарантій оплачуватиметьсянеонатальна допомога. У 2022 тариф зросте зі 113 до 135 тис. грн, амаксимальний тариф становитиме 161 тис. грн за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам.Тариф за медичну допомогу при пологахзросте на 5 тис. грн - до 15 тис. грн. А для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам - до 20 тис. грн.

Значно зростуть тарифи і на лікування онкологічних захворювань. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф нахіміотерапевтичне лікування - до 35 тисяч, а за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн.Тариф за лікування онкогематологічних захворювань зросте з 54 тис. грн до 74 тис. грн. Такожпланується підвищення капітаційної ставки лікарям, які надають первинну медичну допомогу, до 786 грн.

Зі збільшенням тарифів до медичних закладів будуть підвищуватися і вимоги. НСЗУ не просто закуповує медичні послуги, а й впливає на їх безпечність в інтересах пацієнта. Зокрема, вимоги посиляться до лікарень, які надаватимуть пріоритетні послуги. Для цьоговводитьсяновий показник - мінімальна кількість наданих послуг протягом 2021 року.Він запроваджуватиметься для надання медичної допомоги при інфаркті та інсульті, а також медичної допомоги при пологах.Мінімальна кількість наданих послуг, яка дозволяє укласти договір з НСЗУ:150 пологів на рік, 100 пролікованих інсультів, 50 пролікованих інфарктів..

Якщо медичний заклад рідко надає певну медичну допомогу, то і медперсонал втрачає необхідну практику і спроможність лікарні надавати якісне лікування за таким профілем викликає сумнів. Національна служба здоров’я закуповуватиме медичні послуги лише в тих закладах, де пацієнту зможуть надати якісну та медичну допомогу.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram