Гігієна дівчаток

Статева система дівчаток складаються із зовнішніх та внутрішніх статевих органів. Сьогодні увага буде приділена саме зовнішнім статевим органам, а саме гігієні малих та великих статевих губ. Цікаво, що вагіна закрита великими статевими губами, і подібно до крайньої плоті в хлопчиків, захищає внутрішні органи від потрапляння інфекції. У перші дні після народження ви можете помітити в доньки незначні виділення з піхви з прожилками крові. Такі виділення спричинені тим, що в крові дитини ще присутні гормони матері (естрогени) і це — норма. Так само нормальні прозорі слизові виділення. Якщо ж виділення мають неприємний запах, супроводжуються дискомфортом та почервонінням — зверніться до лікаря.

Між великими й малими статевими губами в новонароджених накопичуються фізіологічні виділення білого кольору. Їх варто змивати проточною водою чи ватним тампоном (щоб уникнути запалення) у напрямку від лобка до ануса.

Підмивати дівчинку треба після кожної дефекації щонайменше двічі на день. Мити треба тільки зовнішні статеві органи. Для миття не потрібні мочалки чи губки. Мило (особливо господарське!), дорослі гелі для інтимної гігієни застосовувати не можна. Води — достатньо. Не можна, щоби різноманітні косметичні креми та миючі засоби потрапляли на слизову статевих органів. Допустимо лише використання кремів для проти пелюшкового дерматиту й лише за рекомендацією педіатра. Також важливо знімати підгузок і влаштовувати повітряні ванни. Для протирання статевих органів після купання має бути окремий рушник або одноразові паперові рушники.

Важливо періодично оглядати зовнішні статеві органи дитини, адже в дівчаток часто трапляється захворювання зовнішніх статевих органів, при якому малі статеві губи злипаються, утворюючи прозору плівку — синехії. Синехії з’являються в дівчаток у віці від 4 місяців до 6 років і можуть самостійно не проходити до періоду статевого дозрівання.

Посеред причин появи синехій є: недостатня гігієна статевих органів; зниження рівня естрогену в крові дитини (після народження це нормальний процес, який, проте часом провокує зрощення); вульвовагініт; алергічні реакції; інфекційні захворювання та ускладнення під час вагітності.

Симптоми синехії, при яких варто невідкладно звернутися за медичною допомогою: утруднене сечовипускання; подразнення та біль у промежині; дискомфорт та/або біль внизу живота; дискомфорт під час ходьби / ігор, надягання білизни або підгузника.

Лікування синехій здійснює лікар, отож не варто зволікати, а звернутись за медичною допомогою. Однак, для профілактики синехій варто дотримуватись щоденної гігієни, не використовувати губки/мочалки для гігієни статевих органів та використовувати вільну й натуральну нижню білизну.

Дівчаткам більш старшого віку, які вже відмовилися від підгузків, краще обирати бавовняну білизну, а також — вільний одяг, який не обмежує рухи.

Уже з раннього шкільного віку варто поговорити з донькою про менструальну кровотечу. Дівчинка має знати, що це — абсолютно природний процес. Не зайве розповісти про менструацію і хлопчикам. Це допоможе сформувати адекватне ставлення до питань жіночого здоров’я.

Менструація розпочинається у 11–15 років і триває до періоду настання менопаузи. Періодичність циклу, як і тривалість виділень, у всіх різна. Для того, щоби відстежувати менструальний цикл, існує безліч додатків у смартфонах. Розкажіть дитині про те, які є одноразові й багаторазові засоби менструальної гігієни: прокладки, тампони, менструальні чаші та менструальні трусики. Поясніть, які зміни відбудуться в її тілі, та підтримайте дочку.

Будьте поруч і важливий період розвитку та дорослішання, розповідайте про догляд за своїм тілом. Це не лише дозволить сформувати навколо дитини безпечне середовище, а й підтримати та сформулювати її здоров’я.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram