CDC: Рекомендації щодо застосування вакцин проти грипу, сезон 2019–2020

Групи, для яких рекомендована вакцинація

Щорічну вакцинацію проти грипу рекомендується проводити всім людям у віці ≥6 місяців, які не мають протипоказань. Рекомендації щодо термінів вакцинації, конкретних груп населення, використання специфічних вакцин, а також протипоказання та застереження узагальнені у наступних розділах.

Терміни вакцинації

З огляду на відсутність даних про точні терміни початку сезону грипу та занепокоєння тим, що індукований вакциною імунітет може знизитися протягом сезону, рекомендується провести вакцинацію до кінця жовтня. Діти віком від 6 місяців до 8 років, яким необхідно ввести 2 дози, повинні отримати свою першу дозу якомога швидше після появи вакцини, щоб друга доза (яку потрібно вводити через ≥4 тижні пізніше) була введена до кінця жовтня. Ті, хто потребує лише 1 дози протягом сезону, матимуть субоптимальний імунітет при проведенні ранньої вакцинації (тобто в липні та серпні), до закінчення сезону грипу, особливо серед літніх людей. Програми вакцинації у суспільстві повинні збалансувати максимальну ймовірність збереження протягом сезону захисту від вірусів, створеного вакциною, з уникненням розвитку грипу при пропущеній вакцинації або якщо щеплення зроблено після початку циркуляції вірусу грипу. Усі зусилля повинні бути спрямовані на оптимізацію охоплення вакцинацією до початку підвищення захворюваності на грип в суспільстві. Не рекомендується проводити ревакцинацію осіб пізніше протягом сезону, які вже були повністю вакциновані (тобто вводити бустерну дозу). Лікарі повинні запропонувати вакцинацію під час звичайних відвідувань лікарні та госпіталізації для уникнення пропущення вакцинації.

Оптимальним терміном проведення вакцинації є період до початку сезону захворюваності на грип. Однак, оскільки терміни виникнення, пік та спад активності грипу різняться, неможливо передбачити ідеальний час для початку щеплення кожного сезону. Більше того, в одній громаді за один рік може статися більше одного спалаху. У США локалізовані спалахи, які вказують на початок сезонної активності грипу, можуть статися вже у жовтні. Однак у 75% із 36 сезонів грипу з 1982–1983 по 2017–2018 рр. пік активності грипу (який часто близький до середньої точки активності грипу за сезон) не наставав до січня чи пізніше, а в 58% сезонів пік активності спостерігався у лютому чи пізніше. Найчастіше активність припадає на лютий - у 15 (42%) з цих сезонів.

У кількох спостережних дослідженнях та пост-хок тесті рандомізованого контрольованого дослідження було повідомлено про взаємозв’язок зниження ефективності вакцини протягом одного сезону грипу і збільшення часу після вакцинації. Тенденція до зниження не спостерігається послідовно у вікових групах, відповідно до підтипів вірусів та пір року, і зниження рівня захисту може бути принаймні частково пов’язане з упередженістю, невизначеною зміною або появою в пізній сезон антигенних варіантів дрейфу, які є менш відповідними до штамів вакцини. Деякі дослідження припускають, що це відбувається у більшій мірі з вірусами грипу A (H3N2), ніж з вірусами грипу A (H1N1) або вірусом грипу B. Цей ефект також може змінюватися залежно від віку пацієнта; у деяких дослідженнях зменшення було більш вираженим серед дорослих та дітей молодшого віку. Темпи зниження ефективності вакцини також різняться. Багатосезонний аналіз (2011–2012 – 2014–2015) Мережі ефективності вакцини проти грипу в США (U.S. Flu VE) показав, що ефективність вакцини зменшилась приблизно на 7% на місяць для грипу A (H3N2) та грипу B і на 6% –11% на місяць для грипу A (H1N1). Ефективність вакцини залишалася більшою за нуль щонайменше 5 - 6 місяців після вакцинації. Аналіз сезонів 2010–2011 по 2013–2014 рр. зазначав, що оцінки захисту становлять від 54% до 67% протягом 0–180 днів; підрахунок ефективності вакцини не був статистично значущим протягом періоду між 181 та 365 днями. Третій багатосезонний аналіз (2010–2011 – 2014–2015), проведений в Європі, відзначав зниження ефективності вакцини до 0% за 111 днів після вакцинації вірусами грипу A (H3N2). Ефективність вакцини проти вірусів грипу B знижувалась повільніше, а проти вірусів грипу A (H1N1) залишалась приблизно стабільною на рівні 50-55% протягом сезону грипу.

Змінні дані щодо наявності та рівня зниження імунітету після вакцинації проти грипу у поєднанні з непередбачуваними термінами сезону грипу щороку перешкоджають визначенню оптимального часу для вакцинації. Проблемні питання також варті розгляду; хоча відтермінування вакцинації може призвести до підвищення імунітету пізніше сезону, відтермінування також може призвести до пропущення вакцинації, а також до складнощів, тобто щеплення населення протягом більш обмеженого періоду часу. Потенційний внесок цих факторів серед осіб у віці ≥65 років оцінювали за допомогою математичної моделі, яка вивчала різні сценарії термінів вакцинації, терміни початку сезону грипу, темпи зменшення та ефективність вакцини. У цій моделі, якщо припустити, що початок сезону грипу спостерігатиметься у середньостатистичний термін, то затримка вакцинації до жовтня призвела до більшої госпіталізації, якщо >11% осіб у віці ≥65 років, які були щеплені у серпні чи вересні, не змогли зробити щеплення. Однак ці прогнози значно відрізнялися від припущених термінів настання сезону, швидкості спадання імунітету та ефективності вакцини.

Підтримка вакцинації повинна тривати протягом усього сезону, оскільки його тривалість змінюється, і активність грипу може не починатися в певних громадах до лютого чи березня. Постачальники повинні регулярно пропонувати вакцину проти грипу, а організовані кампанії з вакцинації повинні тривати впродовж усього сезону грипу, в тому числі після того, як у громаді розпочалася профілактична діяльність. Хоча вакцинація рекомендується до кінця жовтня, вакцина, яка вводиться в грудні чи пізніше, навіть якщо сезон грипу вже розпочався, може бути корисною протягом більшості сезонів грипу.

Населення, що має вищий ризик медикаментозних ускладнень, пов'язаних з ускладненнями грипу
Усі особи віком ≥6 місяців, які не мають протипоказань, повинні робити щеплення щорічно. Однак вакцинація для профілактики грипу є особливо важливою для осіб, які мають підвищений ризик тяжких захворювань та ускладнень від грипу, а також для амбулаторно-поліклінічної допомоги, відділення невідкладної допомоги або відвідування лікарні. Якщо вакцинація обмежена, зусилля з вакцинації повинні зосереджуватися на виконанні вакцинації особам, які не мають протипоказань, але мають високий ризик виникнення медичних ускладнень, пов’язаних із важким перебігом грипу. До таких осіб належить (в переліку відсутня будь-яка ієрархія):

• усі діти віком від 6 до 59 місяців

• усі особи віком ≥50 років;

• дорослі та діти, які мають хронічні легеневі (включаючи астму), серцево-судинні (виключаючи ізольовану гіпертензію), ниркові, печінкові, неврологічні, гематологічні або метаболічні порушення (включаючи цукровий діабет);

• особи, які мають імунокомпроментацію з будь-якої причини (включаючи, але не обмежуючись, імуносупресію, спричинену медикаментами або ВІЛ-інфекцією);

• вагітні або жінки, які планують вагітність у сезон грипу;

• діти та підлітки (віком від 6 місяців до 18 років), які отримують ліки, що містять аспірин або саліцилат, і які мають ризик виникнення синдрому Рея після зараження вірусом грипу;

• мешканці будинків престарілих та інших закладів тривалої допомоги;

• американські індіанці/вихідці з Аляски;

• особи, які страждають ожирінням (індекс маси тіла ≥40 для дорослих).

IIV або RIV4 (відповідно до віку пацієнта) підходить для осіб усіх груп ризику. LAIV4 не рекомендується використовувати для деяких груп населення, включаючи деякі з вище вказаних. Відзначаються протипоказання та застереження щодо застосування LAIV4 (таблиця 2).

Діти у віці від 6 місяців до 8 років
Вакцини та дози для дітей віком від 6 до 35 місяців: діти віком від 6 до 35 місяців можуть отримати одну з чотирьох IIV4, ліцензованих для цієї вікової групи. Відповідні дози для цих вакцин відрізняються у цій віковій групі (таблиця 3). Діти віком від 6 до 35 місяців можуть отримувати наступні дози таких вакцин:

• 0,25 мл на дозу Afluria Quririvalent (містить 7,5 мкг ГА на вірус вакцини); або

• 0,5 мл на дозу Fluarix Quririvalent (містить 15 мкг ГА на вірус вакцини); або

• 0,5 мл на дозу чотиривалентного препарату FluLaval (що містить 15 мкг ГА на вірус вакцини); або

• або 0,25 мл на дозу (що містить 7,5 мкг АГ на вірус вакцини), або 0,5 мл на дозу (що містить 15 мкг ГА на вірус вакцини) Fluzone чотиривалентного.

Альтернативно, здорові діти у віці ≥2 років можуть приймати LAIV4 по 0,2 мл інтраназально (0,1 мл у кожну ніздрю). LAIV4 не ліцензується для дітей віком <2 років.

Слід бути обережними при введенні вакцини відповідно до віку у відповідному об’ємі для кожної дози. Для IIV4 необхідний об'єм можна вводити з попередньо наповненого шприца, що містить відповідний об'єм (надається виробником), одноразового флакону або багатодозового флакону. Однак якщо для дозування 0,25 мл для дитини віком від 6 до 35 місяців використовується флакон 0,5 мл з одноразовою дозою, слід вводити лише половину обсягу, а іншу половину потрібно викинути. Чотиривалентний флузон можна давати дітям цієї вікової групи у вигляді 0,25 мл на дозу або 0,5 мл на дозу. Немає переваги для конкретної дози.

Протягом декількох сезонів до листопада 2016 року єдиними препаратами IIV, дозволеними для дітей віком від 6 до 35 місяців, були дози 0,25 мл Fluzone та Fluzone Quririvalent (містять 7,5 мкг ГА на вірус вакцини). Рекомендація щодо використання зменшеної дози для дітей цієї вікової групи (половина дози, рекомендованої для осіб у віці ≥3 років) ґрунтувалася на підвищеній реактогенності, відміченій серед дітей (особливо молодших дітей) після вакцинації проти грипу, в першу чергу спостерігалася цільним вірусом. Інактивовані вакцини демонстрували меншу реактогенність. Починаючи з листопада 2016 року, три IIV4 (Fluarix Quadrivalent, FluLaval Quadrivalent та Fluzone Quririvalent) були затверджені для введення цій віковій групі у вищій 0,5 мл дозі (що містить 15 мкг ГА на вакцинний вірус) на основі досліджень, що демонструють прийнятний профіль безпеки.

Кількість доз для дітей віком від 6 місяців до 8 років: дітям у віці від 6 місяців до 8 років для оптимального захисту необхідні 2 дози вакцини проти грипу, які вводяться з інтервалом не менше ніж 4 тижні. Визначення кількості необхідних доз на основі 1) віку дитини на момент першої дози проти грипу 2019–2020 років та 2) кількості доз вакцини проти грипу, отриманих у попередні сезони:
дорослі та діти у віці ≥9 років потребують лише 1 дози вакцини проти грипу на сезон 2019–2020.

Для осіб віком від 6 місяців до 8 років кількість доз вакцини проти грипу, необхідних для сезону 2019–20 років, визначається наступним чином:

- тим, хто раніше отримував ≥2 загальних доз тривалентної або чотиривалентної вакцини проти грипу за період ≥4 тижні до 1 липня 2019 року, для 2019–2020 років потрібна лише 1 доза. 2 попередні дози проти грипозної вакцини не потрібно вводити в один і той же сезон або наступні сезони.

- Тим, хто раніше не приймав ≥2 дози тривалентної або чотиривалентної вакцини проти грипу за період ≥4 тижні до 1 липня 2019 року або попередня історія вакцинації проти грипу невідома, потребують 2 дози на 2019–20 роки. Інтервал між двома дозами повинен становити ≥4 тижні. Рекомендуються дві дози, навіть якщо дитині виповнилося 9 років між прийомом дози 1 та 2.

Вагітні жінки

Спостерігалося, що вагітні та жінки після пологів мають високий ризик виникнення важкого перебігу та ускладнень від грипу, особливо у другому та третьому триместрах. ACIP та Американський коледж акушерів та гінекологів рекомендують всім вагітним жінкам, ймовірно вагітним або таким, що народили, у сезон грипу, проводити вакцинацію проти грипу. Можна використовувати будь-які ліцензовані, рекомендовані та вікові IIV або RIV4. LAIV4 не слід застосовувати під час вагітності. Вакцину проти грипу можна вводити в будь-який час під час вагітності, до та під час сезону грипу.

Хоча існує значний досвід використання вакцини під час вагітності, дані, що конкретно відображають введення вакцин проти грипу протягом першого триместру, відносно обмежені. Більшість досліджень не відзначають зв'язку між вакцинацією проти грипу та несприятливими наслідками вагітності, включаючи мимовільний аборт. Одне спостережне дослідження щодо безпеки вакцинації (VSD), проведене протягом сезонів 2010–2011 та 2011–2012 років, відзначає зв’язок між отриманням IIV, що містить H1N1, та ризиком спонтанного переривання вагітності (викидня) протягом 28 днів після IIV, при цьому вакцина, що містить H1N1, також була введена у попередньому сезоні. Однак у подальшому більшому дослідженні ІІV проти ССЗ вакцина не була пов'язана із підвищеним ризиком мимовільного переривання вагітності протягом сезонів 2012–2013, 2013–2014 та 2014–2015 років, незалежно від отримання вакцинації у попередньому сезоні.

Існує значно менший досвід використання нещодавно ліцензованих препаратів IIV (наприклад, чотиривалентних та на основі клітинних культур вакцин) під час вагітності порівняно з наявними раніше продуктами. Для RIV (доступний як RIV3 з 2013–14 по 2017–18 та як RIV4 з 2017–18) дані обмежуються лише повідомленнями про вагітності, що настають випадково під час клінічних випробувань, звітами про систему побічних ефектів після вакцини (VAERS) та реєстрами вагітності.

Особи похилого віку

Через схильність людей похилого віку до важкого перебігу грипу, госпіталізації та смерті, ефективність вакцин проти грипу в цій популяції є сферою активних досліджень. Недавні порівняльні дослідження ефективності вакцини проти підтверджених лабораторними результатами грипу серед дорослих були зосереджені на HD-IIV3 (високодозова Fluzone), RIV4 (чотиривалентна Flublok) та aIIV3 (Fluad). Ці дослідження оцінювали кожну з цих трьох вакцин порівняно зі стандартною дозою, нестандартною IIV. На сьогоднішній день HD-IIV3 була найбільш широко вивчена у цьому плані, і накопичено докази щодо її найкращої ефективності та ефективності порівняно з SD-IIV3 у цій популяції. Дані досліджень, що порівнюють ефективність та ефективність HD-IIV3, aIIV3 та RIV4 безпосередньо між собою проти лабораторно підтверджених наслідків грипу серед літніх людей обмежені, що не дозволяє рекомендувати одну з цих трьох вакцин для цієї популяції. У порівняльних дослідженнях щодо безпеки сліди на місці ін'єкції та системні реакції спостерігалися частіше у літніх людей, вакцинованих HD-IIV3 та aIIV3, порівняно з SD-IIV3.

Імунокомпроментовані особи

Імунокомпроментовані стани передбачають неоднорідний діапазон умов з різним ризиком важких інфекцій. У багатьох випадках доступні обмежені дані щодо застосування вакцин проти грипу при встановленні конкретних імунокомпроментованих станів. Особи з імунокомпроментованими станами повинні отримувати IIV або RIV4. ACIP рекомендує не застосовувати LAIV4 для цих груп через невизначений, але біологічно можливий ризик захворювання, пов'язаний з вірусом, який містить вакцина.

Імунна відповідь на вакцини проти грипу може бути знижена у людей з деякими станами, наприклад, при вродженій імунній недостатності, при отриманні хіміотерапії проти раку та імуносупресивних препаратів. Інститут інфекційних хвороб Америки (IDSA) опублікував детальні вказівки щодо вибору та термінів вакцинації для осіб із специфічними імунокомпроментованими станами, включаючи вроджені імунні порушення, трансплантацію стовбурових клітин та органів, анатомічну і функціональну аспленію та терапевтичну імуносупресію, спричинену лікарськими препаратами, а також для людей з кохлеарними імплантатами чи іншими станами, що призводять до стійкого зв’язку між спинномозковою та орофарингеальною рідинами. Через брак даних про безпеку для LAIV4 у більшості цих груп населення та наявність альтернативних вакцин IIV або RIV4 слід використовувати замість LAIV4 особам, які постраждали від цих умов. ACIP буде продовжувати перегляд даних про використання вакцин проти грипу в цих контекстах.

Особи з синдромом Гійєна-Барре після вакцинації проти грипу

Наявність в анамнезі синдрому Гійєна-Барре (СГБ) протягом 6 тижнів після попередньої дози будь-якого типу вакцини проти грипу вважають застереженням для вакцинації (таблиця 2). Особам, які не мають вищого ризику виникнення важких ускладнень грипу, і, як відомо, що вони перенесли СГБ протягом 6 тижнів після попередньої вакцинації проти грипу, зазвичай не слід робити щеплення. В якості альтернативи вакцинації лікарі можуть розглянути можливість використання антивірусної хіміопрофілактики проти грипу для цих осіб. Однак користь від вакцинації проти грипу може перевищувати ризики для певних осіб, які страждають на СГБ протягом 6 тижнів після отримання вакцини проти грипу та які також мають високий ризик виникнення важких ускладнень від грипу.

Особи з алергією на яєчний білок в анамнезі
Як і всі вакцини, вакцини проти грипу містять різні компоненти, які можуть викликати алергічні та анафілактичні реакції. Не всі такі реакції пов’язані з яєчним білком; однак, можливість реакцій на вакцини проти грипу у людей, що мають алергію на яєчний білок, може турбувати цих осіб та постачальників вакцин. Наразі наявні вакцини проти грипу, за винятком RIV4 (Flublok Quadrivalent, ліцензований для віку ≥18 років) та ccIIV4 (Flucelvax Quadrivalent, ліцензований для віку ≥4 років), готуються шляхом культивування вірусу в курячих ембріонах і можуть містити сліди яєчних білків, таких як овальбумін.

Важкі алергічні реакції на вакцини, хоча і рідкісні, можуть виникнути в будь-який час, навіть при відсутності в анамнезі попередньої алергічної реакції. Тому всі постачальники вакцин повинні бути ознайомлені з офісним планом надзвичайних ситуацій та пройти підготовку по виконанню серцево-легеневої реанімації. Особам, які повідомляють про алергію на яєчний білок в анамнезі, ACIP рекомендує:

• особи з алергією на яєчний білок в анамнезі, які перенесли лише кропив’янку після впливу яєчного білка, повинні отримати вакцину проти грипу. Може використовуватися будь-яка ліцензована рекомендована вакцина проти грипу (тобто будь-яка IIV, RIV4 або LAIV4), яка відповідає віку та стану здоров’я пацієнта;

• особи, які повідомляють, що мали реакцію на яєчний білок, пов’язану з симптомами, відмінними від кропив’янки (наприклад, ангіоневротичний набряк, респіраторний розлад, запаморочення або повторне блювання) або яким потрібне введення епінефрину чи інше екстрене медичне втручання, можуть отримувати будь-яку ліцензовану рекомендовану вакцину проти грипу (наприклад, будь-який IIV, RIV4 або LAIV4), яка підходить для їхнього віку та стану здоров'я. Вибрану вакцину слід вводити у стаціонарних та амбулаторних умовах (включаючи, але не обов'язково, лікарні, клініки, відділення охорони здоров'я та медичні кабінети). Введення вакцини повинно здійснюватися під наглядом медичного працівника, який здатний розпізнати важкі алергічні реакції та лікувати їх;

• попередня важка алергічна реакція на вакцину проти грипу, незалежно від компонента, котрий підозрюють у тому, що він спричинив реакцію, є протипоказанням до подальшого отримання вакцини;

• спеціально спостерігати за особами, які мають алергію на яєчний білок, у період після вакцинації не рекомендується. Однак ACIP рекомендує постачальникам вакцин розглянути можливість спостереження за пацієнтами (сидячи або лежачи на спині) протягом 15 хвилин після введення будь-якої вакцини для зменшення ризику виникнення ускладнень.

• особи, які здатні їсти злегка зварене яйце (наприклад, яєчню) без реакції, навряд чи матимуть алергічну реакцію. Люди з алергією на яєчний білок можуть переносити яйце в запечених продуктах (наприклад, хліб чи торт). Толерантність до продуктів, що містять яйця, не виключає можливості алергії. Алергію можна підтвердити послідовним анамнезом побічних реакцій на яєчний білок та продукти, що його містять, плюс шкірний тест або аналіз крові на імуноглобулін Е проти яєчних білків.

Повідомлялось про випадкові анафілактичні реакції після введення вакцини проти грипу у людей, що мають алергію на яєчний білок. ACIP продовжуватиме перегляд наявних даних щодо випадків анафілаксії після введення вакцини проти грипу

Джерело: https://bit.ly/2neRX7Y

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram