Спірометрія

Вступ

Спірометрія – це термін, що є збірним поняттям основних тестів функцій легень, які вимірюють повітря, яке людина вдихає і видихає.
Існують три основні показники вимірювання: об’єм, час і потік. Спірометрія об'єктивна, неінвазивна, має чутливість до ранніх змін і її можна відтворити. Завдяки наявності портативних лічильників тест може бути виконаний практично в будь-якому місці, а при правильній підготовці він може виконуватися будь-ким. Вона виконується для виявлення наявності або відсутності захворюваннь легень, кількісної оцінки порушень легень, моніторингу впливу професійних / екологічних впливів і визначення впливу ліків.

Для чого використовують спірометрію?


Це може допомогти визначити, чи перешкоджають нормальному диханню звужені або запалені дихальні шляхи. Результати корисні для діагностики патології легень. Для деяких станів вона може бути використана для визначення ступеня тяжкості стану пацієнта.

Формат, в якому відображаються результати, буде змінюватися в залежності від типу використовуваного спірометра. Як правило, медичному працівнику слід порівнювати результати з нормальним діапазоном значень.
Криві, намальовані спірометром, також важливі для медичного працівника, щоб оцінити результати.

Протипоказання

Якщо нещодавно відбулося будь-що з вказаного нижче, то краще зачекати, поки пацієнт повністю відновиться до проведення спірометрії.

• Кровохаркання невідомого походження

• Пневмоторакс

• Нестабільний серцево-судинний статус, недавній інфаркт міокарда або легенева емболія

• Аневризми грудної чи черевної аорти або церебральної судини

• Недавні операції на очах

• Гострі порушення, що впливають на показники тесту, такі як нудота або блювання

• Нещодавно перенесені хірургічні втручання на грудній або черевній порожнинах

Позиція пацієнта

Правильна позиція для вимірювання така:

• Сидіти слід прямо: не повинно бути ніякої різниці в кількості повітря, яке пацієнт може видихнути в сидячому положенні, порівняно з положенням стоячи, якщо він сидить прямо і немає обмежень.

• Ноги слід поставити на плоску підлогу і не перехрещувати їх: без використання м'язів живота для положення ніг.

• Ослабте щільно облягаючий одяг: якщо одяг занадто щільний, може створюватись обмеження для проведення спірометрії (буде відображатись менший об’єм, ніж є насправді).

• Зубні протези зазвичай залишають в ротовій порожнині.

• Використовуйте крісло з поручнями: при максимальному видиху, пацієнти можуть коливатися або відхилятися.

Контроль інфекцій

Слід мити руки між проведенням процедури у пацієнтів. Бактеріально-вірусні фільтри слід використовувати для всіх пацієнтів і викидати після закінчення тестування пацієнта. Якщо пацієнт із інфекційним захворюванням потребує тестування, його слід виконати в кінці сеансу, а обладнання слід обробити і простерилізувати / замінити частини обладнання (залежно від того, що використовується) перед повторним використанням.

Інтерпретація спірометрії

Розшифровка спірометрії зазвичай показує одну з трьох основних типів спірограм. Вони залежать від того, скільки повітря ви можете видихнути, а також від того, як ви можете видихнути в першу секунду

Розрізняють такі патерни:

• нормальний
• обструктивний
• рестриктивний

Нормальна функція легень

Результати, отримані з функціональних тестів легень, не мають значення, якщо вони не порівнюються з референтними значеннями або прогнозованими значеннями. Існує ряд доступних орієнтовних значень, які були розроблені по-різному, але для досліджень, що порівнюють різні європейські спільноти, часто використовуються порівняння з Європейського співтовариства для вугілля і сталі (ECCS).

Довідкові значення виводяться з еталонних рівнянь, які містять дані з опитувань населення. Вибірка населення в дослідженні в ідеалі дуже велика, і збираються дані про зріст, вагу, вік, стать, етнічне походження, куріння, середовище, умови праці та фізичну підготовленість. Поточні рівняння ECCS носять лінійний характер, але насправді зміна функції легень є нелінійним процесом. Таким чином, наведені контрольні значення можуть бути нерепрезентативними для людини, яка проходить тестування в деяких ситуаціях. У найближчому майбутньому з'являться нові рівняння, які повинні подолати ці проблеми.

У дорослих вік, ріст, стать і раса є основними детермінантами еталонних значень для спірометричних вимірювань.

• Вік

Функція легенів зазвичай збільшується до 25 років, після чого знижується з віком. На жаль, деякі апарати для функціональних проб легенів дадуть пацієнтам у віці до 25 років більше прогнозованих значень, ніж у віці 25 років. Щоб уникнути переоцінки передбачуваної величини для пацієнтів до 25 років, найкраще поділити значення так: вік суб'єкта як 16 років, а потім - 25 років.

• Стать

У пацієнтів чоловічої і жіночої статі у препубертатному пероді зазвичай функціональна проба легень однакова, але після пубертатного періоду об’єм грудної клітки більший у чоловіків, що дає помітні відмінності в значеннях.

• Зріст

Чим вища людина, тим її легені більші.

• Вага

Деякі еталонні рівняння використовують вагу для обчислення еталонних значень. Вага впливає на функцію легень, оскільки збільшення ваги призводить до збільшення функції легень до досягнення ожиріння, після чого це має протилежний ефект.

• Етнічне походження

Цей фактор стає все важче включати, коли розвивається багатоетнічне суспільство. Рекомендації BTS / ARTP дозволяють припустити, що для японських, полінезійських, індійських, пакистанських і африканських пацієнтів, а також для пацієнтів африканського походження слід використовувати опорні значення, помножені на коефіцієнт 0,90. Це пов'язано або з формою тіла (наприклад, африканці, як правило, мають більш довгі ноги і коротший тулуб, ніж кавказці) або відсутність харчування для тих, хто народився в бідніших країнах. Оскільки багато різних етнічних груп зараз народжуються в більш багатих країнах, харчування, швидше за все, буде меншою проблемою і, як правило, з другого покоління після імміграції, прив’язування до раси зазвичай не потрібно.

• Куріння

Це може викликати більш швидке зниження функції легень протягом часу у порівнянні з людьми, які не палять.

Обструкція

Обструкція характеризується обмеженням повітряного потоку; спостерігається зменшення діаметру дихальних шляхів за рахунок скорочення гладких м'язів, запалення, закупорювання слизу або колапсу дихальних шляхів при емфіземі.

Обструкція характеризується наступними змінами:

• зниження ФЖЕЛ (Форсована життєва ємність легень);

• нормальна або знижена ЖЕЛ (життєва ємність легень);

• нормальний або знижений ФОВид1 (Форсований об’єм видиху за 1 секунду);

• зменшення коефіцієнта ФОВид1 / ФЖЕЛ;

• увігнутий контур на графіку об'єму.

Астма є обструктивним захворюванням, але спірометрія може бути нормальною, коли людина не відчуває загострення. Хронічна обструктивна хвороба легень також є обструктивним захворюванням, але в більшості випадків має тенденцію не бути оборотною.

Рестрикція

Рестриктивні захворювання характеризуються втратою легеневого об'єму і набагато рідше зустрічаються. Це відбувається при фіброзі легенів, хворобах плеври, порушеннях стінки грудної клітки (кіфосколіоз), нервово-м'язових розладах, пневмонектомії, набряку легенів і ожирінні. У багатьох випадках так звані сліди рестриктивної спірометрії обумовлені нездатністю досягти кінця видиху, помилково знижуючи ФЖЕЛ.

Обмеження характеризується так:

• зниження ФЖЕЛ;
• коефіцієнт ФОВид1/ ФЖЕЛ від нормального до високого ;
• нормально виглядає форма графіку на спірометрії;
• Можливо, відносно високий ПШВ (пікова швидкість видиху).

Змішані патерни

Якщо людина є курцем протягом тривалого часу і має фіброзне захворювання, наприклад, вони можуть показати змішану картину спірометрії, яку важче інтерпретувати. Подальші тести функцій легенів можуть бути корисними в цих випадках для аналізу статичних об'ємів легенів (загальна ємність легенів, функціональної залишкової ємності та резервного об'єму) та обміну газів (коефіцієнт обміну в легенях для оксиду вуглецю).

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram