Україна планує отримати вакцини проти COVID-19 через механізм COVAX

19 листопада 2020 р. міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що глобальна ініціатива COVAX визначила подальший план дій щодо поставки майбутньої вакцини проти COVID-19 в Україну. Він зазначив, що до 27 листопада буде підписано технічну потребу від України, а до 7 грудня – підписано умови співпраці

Міністр також повідомив, що Україна отримуватиме вакцину проти COVID-19 від COVAX кількома траншами, перший становитиме майже 1 млн 200 тис. доз. Пріоритетною групою ризику, що підлягатиме проведенню щеплень проти коронавірусної хвороби в першу чергу, визначено працівників галузі охорони здоров’я.

Згідно з планом Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI), Україна зможе отримати безкоштовно вакцини проти COVID-19 обсягом, що приблизно дорівнює 20% від загальної кількості населення країни, тобто близько 8 млн доз.

До переліку вакцин-кандидатів, які підтримуються Коаліцією з інновацій у галузі забезпечення готовності до епідемій (СЕРІ), яка є одним із координаторів ініціативи COVAX, входить зокрема мРНК-вакцина від американської компанії Moderna та Інституту здоров’я США (16 листопада Moderna повідомила, що за попередніми результатами ІІІ фази клінічних випробувань, їхня вакцина-кандидат має ефективність 94,5%) та вакцина на основі аденовірусного вектора від британсько-шведської компанії AstraZeneca та Університету Оксфорд (результати ІІІ фази випробувань очікуються наприкінці 2020 р.).

Що таке ініціатива COVAX, і чому вона безкоштовно розподіляє мільйони доз вакцини проти COVID-19?

Ініціатива COVAX забезпечує доступ усіх країн до найбільшого в світі портфелю вакцин-кандидатів, а також збалансований та справедливий розподіл вакцинних доз.

Робота COVAX здійснюється під спільним керівництвом Коаліції з інновацій у галузі забезпечення готовності до епідемій (CEPI), Альянсу з вакцин (GAVI) і Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ ), які взаємодіють з партнерами з числа виробників вакцин у розвинених і країнах, що розвиваються.

Коаліція СЕРІ була заснована в 2017 р. кількома благодійними фондами та консорціумом держав, до якого входили Норвегія, Японія та Німеччина. Пізніше до консорціуму долучилися Велика Британія та Європейський Союз. Місія СЕРІ – залучення ресурсів донорів для розробки вакцин проти найбільш актуальних інфекційних хвороб у світі. До пандемії COVID-19 діяльність СЕРІ була зосереджена на розробці вакцин проти іншої коронавірусної хвороби MeRS, вірусу Ніпах, вірусу лихоманки Ласса, вірусу лихоманки долини Рифт та вірусу Чикунгунья.

Альянс з вакцин GAVI– державно-приватне партнерство, діяльність якого допомагає забезпечувати дітей із країн, що розвиваються, вакцинацією від цілого ряду найбільш смертельних хвороб. З моменту свого заснування в 2000 р Альянс сприяв імунізації більш 760 млн дітей, і запобіг понад 13 млн випадків смерті.

Механізм COVAX – це система спільних закупівель нових вакцин проти COVID-19, яка має забезпечити збалансований і справедливий розподіл вакцин між країнами-учасницями відповідно до виробленими ВООЗ принципами розподілу поставок. Механізм COVAX буде виконувати ці завдання шляхом консолідації купівельної спроможності країн-учасниць і надання виробникам перспективних вакцин-кандидатів гарантій щодо обсягів майбутніх закупівель. Це дозволить виробникам, спираючись на наявний у них потенціал в області масового випуску нових вакцин, завчасно здійснювати ризиковані капіталовкладення в розвиток виробничих потужностей і максимально підвищить шанси країн і економічних суб’єктів на оперативне отримання доз успішно випробуваної вакцини проти COVID-19.

COVAX – це єдина глобальна ініціатива, що реалізується у співпраці з урядами та виробниками в інтересах забезпечення вакцинами проти COVID-19 країн як з високим, так і з низьким рівнем доходу.

Частина країн бере участь у роботі COVAX як донори, частина – на умовах самофінансування, а 92 країни з низьким рівнем доходу та рівнем доходу нижче середнього, зокрема Україна, отримають вакцини безкоштовно.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram