Бюджет Програми медичних гарантій у 2022 році має зрости на 34 млрд грн

Щороку обсяг фінансування Програми медичних гарантій зростає. І це означає більше безоплатних медичних послуг для пацієнтів.

Національна служба здоров’я розпочала розробку Програми медичних гарантій на 2022 рік. Вона створює доступ до безоплатної медичної допомоги для пацієнтів, яку держава оплачує з коштів державного бюджету.У 2022 році планується збільшити бюджет Програми медичних гарантій на 34 мільярди гривень - до 157,5 мільярдів гривень. Про це йшлося на пресконференції “Програма медичних гарантій-2022. Плюс 34 млрд - що це дасть пацієнту?”.

Т.в.о. Голови НСЗУ Дмитро Самофалов наголосив, щоперелік безоплатних послуг та лікарських засобів у Програмі медичних гарантій, залежить від бюджету, який спроможна виділити держава на систему охорони здоров’я.

“Щороку бюджет Програми медичних гарантій зростає. Це означає більше безоплатних медичних послуг для пацієнтів У 2020 році він становив 72 мільярди гривень. Через неочікувану пандемію COVID-19 збільшився до 89 мільярдів. У 2021 році бюджет Програми медгараній становить 123,5 мільярди. Вже наступного року ми очікуємо, збільшення бюджету на 34 мільярди - до 157,5 мільярдів гривень.

У межах Програми медгарантій-2021 первинці, центрам екстреної медичної допомоги, поліклінікам та спеціалізованим лікарням НСЗУ виплатила вже понад 51 млрд гривень. З них, за надання спеціалізованої медичної допомоги - понад 31 мільярд гривень, за первинну медичну допомогу - більш як 11,5 мільярдів гривень, за екстрену медичну допомогу - понад 4,5 мільярди гривень.

Важливе місце займає надання допомоги хворим COVID-19. З 1 квітня медичні заклади, які надавали та надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 отримали майже 5 млрд грн. За вакцинацію від COVID-19 НСЗУ виплатила 270 мільйони гривень”, – сказав Дмитро Самофалов.

У ході пресконференції зазначалося, що у 2022 році також планується підвищити тарифи на низку медичних послуг. Зокрема, на лікування онкологічних хвороб. Очікується, що у 2022 році тариф за радіологічне – лікування зросте на 16,5 тис. грн – до 53 тисяч. А за лікування пацієнта з онкогематологічними захворюваннями тариф збільшиться на 23 тис. грн – до 77 тисяч з 54-х. Тариф за хіміотерапевтичне лікування становитиме від 38 тисяч грн до 135 тис. грн за лікування дітей. НСЗУ також триматиме фокус на ранньому виявленні онкологічних захворювань. Пріоритетними залишатимуться пакети медичних послуг з ендоскопічних досліджень та мамографії в групі підвищеного ризику.

Особлива увага приділятиметься у наступному році охороні материнства та дитинства. Пріоритетними залишатимуться пакети медичних послуг щодо надання допомоги при вагітності, пологах та допомоги новонародженим, які народилися хворими чи захворіли. Тариф на медичну допомогу при пологах зросте з 10 до 15 тисяч гривень. На 19 тисяч планується збільшити тариф на медичну допомогу у складних неонатальних випадках – максимальний тариф становитиме 162 тис. грн за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам. Окремий акцент - наданню екстреної допомоги для дітей, які потребують перевезення із лікарським супроводом. Для цього мають бути забезпечені належні умови та чітко дотримуватися принцип екстериторіальності. Додатково планується встановити підвищені вимоги для закладів, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу дітям із збільшенням тарифу для таких закладів на 30% у порівнянні зі звичайним тарифом стаціонарної допомоги.

«Зважаючи на рівні смертності, пріоритетними залишатимуться послуги з надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, зокрема лікування інсульту та інфаркту, до надання яких висуватимуться підвищені вимоги, а оплата відбуватиметься за підвищеним тарифом. У 2022 році ми плануємо запровадити стаціонарозамінні форми лікування. Для цього відбуватиметься подальша деталізація тих медичних послуг, які пацієнт може отримувати амбулаторно, а також буде введено новий пакет «Хірургія одного дня». Продовжимо працювати для наближення послуг до пацієнта. Зокрема щодо охорони психічного здоров’я за допомогою мобільних команд з охорони психічного здоров’я, мобільної паліативної допомоги та лікування окремих інфекційних захворювань на первинному рівні» – наголосила у своєму виступізаступниця Голови НСЗУ Анна Фенчак.

Крім того, у 2022 році планується підвищення на 135 гривень капітаційної ставки лікарям, які надають первинну медичну допомогу. Стосовно медичної допомоги пацієнтам з COVID-19, у 2022 році визначеним закладам буде запропоновано укласти договір за пакетом готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру.Цей новий пакетдозволить забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та закладів. А також забезпечить інфекційну готовність країни на необхідному рівні. Окрім цього, за пацієнтів, які пройдуть лікування коронавірусної хвороби, буде додатково сплачено за терапевтичним пакетом.

Щоб зменшити витрати українців із хронічними захворюваннями на ліки, які необхідно приймати на постійній основі, у 2022 році планується розширення програми реімбурсації лікарських засобів препаратами для лікування окремих неврологічних захворювань – хвороба Альцгеймера та Паркінсона. А також лікування хвороб органів дихання – хронічне обструктивне захворювання легень. Таким чином пацієнти зможуть контролювати хронічні захворювання не зазнаючи катастрофічних витрат та уникаючи госпіталізації.

У свою чергу заступниця Голови НСЗУ Тетяна Бойко підкреслила, що поліпшення надання медичної допомоги залежить від управлінська спроможності керівників та власників медзакладів.

«Основна частина фінансування лікарням надходить відповідно до договору з НСЗУ. В середньому - понад 66% - це надходження Програми медичних гарантій. Проте за місцевим самоврядуванням залишається обов’язок утримувати заклад, оплачувати комунальні послуги, підтримувати матеріальну базу. Натомість ми бачимо, що підтримка з боку органів місцевого самоврядування є дуже неоднорідною. В середньому по Україні допомога від місцевих органів влади становить 14% від усіх доходів медзакладів. Найвищий відсоток у Полтавській області - 28%. Найнижчий у Чернівецькій 6% та Херсонсій області - 7%. Згідно із звітами, які нам щокварталу подають медзаклади, ми бачимо, що є власники медзакладів, які не оплачують своїм лікарням комунальні послуги. А це є вимога закону. Таких закладів в Україні аж 101», – сказала заступниця Голови НСЗУ Тетяна Бойко.

Вона наголосила, що органи місцевого самоврядування мають законодавчі обов'язки та важелі для організації надання медичної допомоги в регіонах. А також - вони є власниками медзакладів. Тобто мають повноваження реорганізовувати чи перепрофільовувати заклад; наймати на роботу його керівника; робити капітальні інвестиції у свою власність – ремонтувати, оснащувати обладнанням; приймати програми розвитку певних медичних напрямів та захочення працівників.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram