Катаракта: лікування та профілактика хвороби

Катаракта – прогресуюче захворювання, виражене помутнінням кришталика. Людина починає все бачити крізь пелену (kataraktes – водоспад) і згодом, за відсутності адекватного лікування, повністю втрачає зір.

Захворювання є досить поширеним. Тільки своєчасна діагностика, профілактика та адекватна терапія із застосуванням сучасного обладнання допомагають зупинити розвиток патології та зберегти зір пацієнту. Успішно проводять хірургічне лікування катаракти в офтальмологічному центрі Glazgo у Білій Церкві. https://glazgo.com.ua/belaia-tserkov/uk/dorosla-oftalmologiya/likuvannya-katarakti/.

лікування катаракти

Причини виникнення катаракти

Окулісти виділяють декілька причин, які можуть спровокувати появу захворювання. До них відносяться порушення обміну речовин, діабет, гіповітаміноз та інші. Але основними факторами є:

  • похилий вік;
  • травми;
  • радіація;
  • вроджена патологія.

Основні симптоми

Помутнілий кришталик не може сфокусувати зображення і воно виходить розпливчастим та розмитим. Крім того, що з'являється певна пелена в очах, існують й інші об'єктивні симптоми:

  • зниження гостроти зору, яке не коригується окулярами чи лінзами;
  • сприйняття кольорів змінюється – відсутня яскравість, неможливо відрізнити тональність;
  • підвищується чутливість, наприклад, у сонячний день або при яскравому світлі доводиться жмуритися;
  • при фокусуванні якогось об'єкта з'являються відблиски;
  • зіниця стає блякло-сірою або білою.

Діагностика катаракти

Профілактичний огляд захворювань очей – це виявлення патології на ранній стадії. Окуліст при обстеженні використовує класичні методи, які не приносять болю та дискомфорту – перевірка гостроти зору, огляд очного дна, вимір внутрішньоочного тиску та інші.

Пацієнт не може самостійно помітити помутніння кришталика по краю, так як це не впливає на гостроту зору (не зачеплена зорова зона), але процес вже запущений.

Рання діагностика допоможе уникнути стадії, коли вже порушено біохімічні процеси (живлення), зруйновано білки кришталика.

діагностика катаракти

Лікування патології

На жаль, пацієнти звертаються до офтальмолога в той момент, коли вже порушено зір та помутніння зіниці видно візуально. У таких випадках ні про яку ефективну терапію краплями не може бути мови. Використовується адекватне сучасне хірургічне лікування, яке дає 100% гарантію лікування – факоемульсифікація катаракти. Це мікрохірургічна операція, коли уражений кришталик видаляється і замість нього встановлюється інтраокулярна лінза.

Етапи операції

Втручання не травматичне та безболісне. Воно проводиться в клініці з використанням сучасного високотехнологічного обладнання і тому триває, навіть за найскладніших випадків, до 1,5 годин. Пацієнт перебуває у свідомості та може повідомити офтальмолога про свої відчуття.

Процедура виконується так:

  1. в очі пацієнта капаються анестезуючі краплі;
  2. виконується мікронадріз;
  3. кришталик подрібнюється ультразвуком та видаляється;
  4. проводиться встановлення штучного кришталика.

Відразу після втручання пацієнт вирушає додому і може вести звичний йому спосіб життя. Йому дозволено дивитися телевізор, читати книги, гуляти вулицею.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram