Коли потрібно звернутися до гінеколога?

консультація гінеколога

У жінок існує багато питань до лікаря: регулярний чекап, нетипові виділення, біль, планування вагітності, клімакс, вибір протизаплідних.

Як часто потрібно звертатися до лікаря

Абсолютно нормальним питанням для кожної жінки є те, що є нормою для мого менструального циклу, а що – відхиленнями, які потребують консультації лікаря?

Важливо розуміти, що організм жінки – це не годинник, який повинен працювати тільки так, а не інакше. Те, що є для нас нормою має широкий діапазон. 

Наприклад, у деяких жінок тривалість циклу може становити 21 день. А для деяких – 35. І обидва варіанти є нормою. 

Місячні можуть тривати 2 дні, а можуть і 7 днів. Вони бувають рясними, а бувають мізерними. 

Впливає на регулярність циклу безліч причин: різкий набір чи втрата ваги, стрес на роботі, інтенсивні фізичні навантаження. Щоб відстежувати зміни організму і вчасно реагувати на них рекомендовано планово звертатися за консультацією гінеколога https://universum.clinic/service/gynecology/ усім жінкам, віком від 14 до 65 років.

Як відстежувати зміни у своєму організмі

гінеколог

Проте проблеми можуть бути і при ідеально регулярному циклі. 

Для того, щоб зрозуміти свій менструальний цикл, ти можеш почати відстежувати зміни, які відбуваються у твоєму організмі:

  • відмічай щомісяця протягом хоча б декількох місяців дату, коли починаються менструації;
  • звертай увагу на тривалість місячних. Чи не сталося так, що вони стали тривалими, або навпаки – коротшими;
  • відмічай рясність виділень. Чи не стали вони раптом інтенсивними? Чи мізерними? Як часто доводить міняти прокладки? Чи помічаєш ти згустки крові?
  • чи є кров'яні виділення між менструаціями?
  • якщо в тебе є біль, наскільки він терпимий? Чи не заважає він тобі жити нормальним життям? Чи легко піддається дії безрецептурних знеболювальних. Наприклад, парацетамолу чи ібупрофену;
  • а як щодо твого настрою? Чи є різкі зміни у твоєму психічному стані під час місячних або незабаром до їхнього початку?

Така увага до себе не лише допоможе лікарю зрозуміти, чи все у тебе в порядку.

Це також багато чого пояснить тобі про власне тіло. 

100% показанням до консультації гінеколога є той випадок, коли твої місячні псують якість твого життя, навіть, якщо всі навколо кажуть, що це нормально. 

Виділення такі рясні, що ти не виходиш з дому? Біль такий сильний, що ти вимушена брати лікарняний щомісяця? Психічний стан настільки нестерпний, що ти буквально перебуваєш в депресії в період ПМС? Це все можна виправити завдяки кваліфікованій медичній допомозі. Також важливо звернутись до лікаря, якщо кров почала з'являтись в період між менструаціями.

Жіночність – це не про страждання. Не терпи. Йди до лікаря.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram