Целюліт на ногах, животі, сідницях. Що це, причини, стадії та як позбутися


Целюліт – це

Щоби розібратися, що це, згадаймо анатомію шкіри:

  • поверхневий шар – епідерміс;
  • середній – дерма;
  • найглибший – гіподерма.

На перший погляд здається, що целюліт – проблема епідермісу. Адже саме на поверхні шкіри з’являються "ямки", або так звана апельсинова шкірка.

Та насправді целюліт має глибше коріння – в гіподермальному шарі, де розташована підшкірна жирова клітковина.

Якщо шкіра стоншена, позбавлена еластичності та пружності, то жирові клітини починають виступати на поверхню, а шкіра, яка покриває її, відтягується вниз до глибоких тканин. Так виникає целюліт.

Тобто целюліт – це результат взаємодії середнього та поверхневого шарів шкіри з жировою клітковиною, гіподермальним шаром, говорить лікарка Віра Кара, дерматовенеролог-косметолог, членкиня української академії дерматовенерології.


Стадії целюліту

За шкалою тяжкості, існує три ступені прояву целюліту:

  • Перша або легка: злегка обвисла шкіра та ледь помітні "ямки".

  • Друга або помірна: шкіра виглядає більш в'ялою, кількість "ямок" більша. Також вони мають середню глибину.

  • Третя або важка: шкіра сильно обвисла та вкрита глибоких "ямками".

"На перших двох етапах целюліт – косметична проблема, яку можна покращити стимулюванням мікроциркуляції крові в зонах його прояву. Це і масажні техніки, і фізактивність. Проте третя стадія – зазвичай наслідок ожиріння й надмірної ваги. Адже у таких людей відсоток жирової клітковини вищий. Целюліт сам по собі не є хворобою. Проте ми можемо говорити про захворювання, коли важкий ступінь целюліту – наслідок ожиріння", – пояснює Віра.

Але навіть після схуднення целюліт може залишитись і ставати більш вираженим. Наприклад, після стрімкого схуднення відсоток жирової клітковини стрімко зменшився, але шкіра не встигла відновити свою пружність та еластичність.

"Втрачати вагу також потрібно правильно – поступово. Це не лише дефіцит калорій – зменшення калорійності раціону та збільшення фізичної активності – але й косметичні процедури, що роблять шкіру більш щільною на ділянках із вираженим целюлітом. Це допоможе підвищити здатність шкіри до відновлення, зробить її більш пружною й еластичною, зменшивши прояви целюліту".


Чому з’являється целюліт

На розвиток целюліту впливає декілька факторів:

  • Генетика

Від неї залежить щільність шкіри. Якщо у людини стоншена шкіра, то прояв целюліту буде більш видимий, навіть попри відсутність зайвої ваги.

"Навіть за умов постійного відвідування косметолога людям з генетичною схильністю до целюліту не вдасться досягти ідеально рівної шкіри. Вони можуть лише скорегувати рівень його прояву за допомогою покращення мікроциркуляції крові у "проблемних ділянках". Це можна порівняти з волоссям. Якщо людина не схильна до густого волосся, то від процедур густішим воно не стане. Проте оновити об’єм фолікул – цілком можливо", – пояснює дерматологиня.

  • Вага

Більша вага – більший об’єм підшкірної жирової клітковини.

"Люди з ожирінням мають важкі прояви целюліту. Цю проблему слід розв’язувати комплексно: спочатку поступово втрачати вагу та лікувати супутні хвороби, а вже потім вдаватися до косметологічних процедур для зменшення симптомів целюліту. Якщо людина з ожирінням відвідуватиме антицелюлітні масажі, потрібного ефекту не буде", – стверджує лікарка.

  • Вік

Після 25-30 років вироблення колагену та еластину – джерел пружності та еластичності шкіри – припиняється. Потрібна додаткова стимуляція їхнього вироблення, щоби позбутися передчасного старіння шкіри. Зазвичай це косметологічні процедури та масажі.

"У процесі старіння шкіра стає тоншою та більш в'ялою, через це підшкірна жирова клітковина ніби просвічується. До того ж, мікроциркуляція крові зменшується, а метаболізм клітин сповільнюється. Тому целюліт стане більш видимим".

  • Гормони

За словами експертки, "депо" жіночих гормонів – естрогенів – розташоване в жировій клітковині. У жінок в менопаузний період рівень естрогенів (гормонів) знижується. Мікроциркуляція крові не покращується, а обмінні процеси сповільнюються. Все це призводить до стрімкого старіння шкіри та збільшення проявів целюліту.

"І вік, і зміна гормонального фону впливають на стан шкіри. Проте додаткове стимулювання та підтримка структури шкіри покращить її стан. Щоправда, не потрібно сподіватися на кардинальні зміни. Досягнути в 50-60 років рівної шкіри, як у 20-річної дівчини, неможливо", – зауважує експертка.

  • Малорухливий спосіб життя

Це додатковий чинник розвитку целюліту. Він не є основною причиною, але опосередковано впливає на його прояви. Адже за малорухливого способу життя відбувається застій крові й лімфи. Мікроциркуляція крові важлива для зменшення проявів целюліту. Якщо її не буде, він буде більш видимим.

Целюліт у чоловіків

За даними Cleveland Clinic, 80-90% жінок після статевого дозрівання мають целюліт. Проте чоловіки також знайомі з ним – до 10% мають виражений целюліт.

Чому така велика різниця?

"По-перше, у чоловіків більш щільна шкіра, ніж у жінок. По-друге, у жінок жирові клітини і сполучна тканина розташовані вертикально, а у чоловіків тканина має перехресну структуру, що заважає жировій клітковині виступати на поверхні шкіри", – пояснює лікарка.

Зазвичай целюліт з’являється у чоловіків з надмірною вагою. Зона прояву – живіт і бічна частина тулуба.

"Це абдомінальний тип ожиріння. Жирова тканина відкладається в ділянці тулуба і/або живота. Він також характерний для людей з ендокринними захворюваннями (цукровий діабет, порушення функції гіпоталамо-гіпофізарної системи)", – розповідає експертка.

Проте, за словами Віри, у чоловіків з ожирінням третього ступеня целюліт може проявлятися на стегнах, передпліччях, сідницях – зонах, де зазвичай розвивається целюліт у жінок.

"Це нижній тип ожиріння (гіноїдний). Жирова тканина відкладається переважно на сідницях і стегнах. Він також характерний для людей із захворюваннями суглобів і хребта".

Також зустрічається змішаний тип – рівномірне відкладення жирової тканини у тілі.


Чи можна позбутися целюліту

"Можна зменшити його прояви, але не позбутися повністю. Адже змінити генетику не вдасться", – пояснює лікарка. Для зменшення проявів целюліту дотримуйтесь правил:

  • Проходьте щорічні медогляди

"Перш ніж провести будь-яку косметологічну процедуру, лікар має зробити діагностику загального стану здоров’я. Для цього знадобиться здача аналізів чи консультація з лікарями іншого профілю. Адже процедури не даватимуть жодного ефекту, якщо у вас є дефіцити поживних речовин, системні захворювання, ендокринні порушення чи метаболічні синдроми", – пояснює лікарка.

Тому раз на рік проходьте базовий медогляд.

  • Рухайтесь

Фізактивність не має прямих впливів на стан шкіри. Наприклад, у людей з тонкою шкірою навіть за регулярної рухливості все одно будуть прояви целюліту у "жирових пастках" – внутрішня поверхня стегна та ділянка в зоні пахв. Адже м’язи в цих зонах менш активні, а підшкірна жирова клітковина більш виражена.

"Фізактивність покращує лімфовідтік, мікроциркуляцію крові та обмінні процеси в клітинах. Все це може зменшити прояви целюліту у поєднанні зі збалансованим раціоном харчування та регулярними косметологічними процедурами", – пояснює лікарка.

Проте окремих вправ "для боротьби з целюлітом на сідницях чи на стегнах" не існує.

Потрібно дотримуватися щонайменше двогодинних тренувань на тиждень, міксуючи силові та кардіовправи.

  • Харчуйтесь збалансовано

Як і спорт, їжа не впливає на целюліт безпосередньо. Проте збалансований раціон допомагає підтримувати здорову вагу та уникати дефіцитів поживних речовин, що позитивно впливає на стан шкіри.

Зменште споживання солі, простих вуглеводів (солодощів, печива, хлібобулочних виробів), насичених жирів (багато жирного м’яса, продуктів з пальмовою олією), трансжирів (плавлених сирків, фастфуду, напівфабрикатів) та продуктів, що містять консерванти. Також регулярно підтримуйте водний баланс.

  • Зверніться за консультацією до флеболога

"Це лікар, який займається лікуванням захворювання вен. Він допоможе попередити застій лімфи в нижніх кінцівках, що може впливати на розвиток целюліту. Лікар може порекомендувати спеціальний компресійний трикотаж, масаж або призначити необхідне лікування", – радить фахівчиня.

Які процедури допомагають зменшити прояви целюліту?

Найпопулярніша процедура для "боротьби" з проявами целюліту – антицелюлітний масаж. Детальніше про нього можете прочитати за посиланням:

Проте в мережі також рекламують лазерну терапію для зменшення проявів целюліту.

За словами дерматологині, ця процедура дійсно може покращити щільність шкіри та її пружність: "Лазер впливає на сосочкову частину дермального шару шкіри, нагріваючи його. Це стимулює процес відновлення, покращує ресурсостійкість шкіри та стимулює утворення колагену".

Проте лікарка рекомендує скористатися цією процедурою лише після антицелюлітного масажу, налагодження збалансованого раціону харчування, регулярної фізичної активності та проходження загального медогляду. Адже, можливо, все це в сумі ефективно зменшить прояви целюліту без використання лазера.

Ще одним популярним методом у мережі є мезотерапія – введення спеціальної ін’єкції в целюлітну зону: "Немає жодного дослідження, який би підтвердив ефективність мезотерапії у зменшенні целюліту. Тим паче, ін’єкція вводиться неглибоко, тому на целюліт не може впливати. Вона лише частково покращує стану шкіри", – пояснює Віра.

Те ж стосується хірургічного втручання – ліпосакції. Попри те, що людина позбудеться частини жирової клітковини, мікроциркуляція, лімфотік, еластичність і пружність шкіри ніяк не покращаться. Це може збільшити прояви целюліту. Саме тому ліпосакція часто супроводжується додатковими косметологічними процедурами для покращення стану шкіри.

Креми та лосьйони проти целюліту

Поширені міфи у боротьбі проти целюліту – антицелюлітні креми та лосьйони, а також обгортання. Жоден з цих методів не здатен вплинути на прояви целюліту.

"Чому такі поради з’являються? Людина пройшла курс антицелюлітного масажу, потім нанесла антицелюлітний крем і побачила результат. Але завдяки масажу, а не крему. Він впливатиме лише на епідермальний стан шкіри, а не на головну винуватицю целюліту – підшкірну жирову клітковину", – пояснює дерматологиня.

Пам’ятайте: будь-які косметологічні процедури мають корекційний тимчасовий ефект. Вони не допомагають назавжди позбутися целюліту. Щойно курс масажу чи лазерної терапії закінчиться, прояви целюліту знову повернуться.

Народні антицелюлітні методи

В мережі також багато народних методів боротьби з целюлітом. Серед них популярні: гінкго білоба (рослинний продукт, який широко використовується в китайській медицині), екстракт виноградних кісточок, скрабування за допомогою кави, медові обгортання.

Проте жоден з цих методів не має науково доведеної ефективності у боротьбі з целюлітом.

Те саме стосується "розбиття целюліту струменем води". За словами фізичного терапевта Андрія Пенцака, це абсурдні формулювання, які використовують маркетологи та копірайтери для спрощення складних процесів. Цього неможливо досягти.

"Інакше би відбувалось не лише "розбиття" жирових відкладень, але й м’язової тканини, шкіри чи тоненьких судин", – додає експерт.

Єдиний допоміжний (не основний!) спосіб для зменшення проявів целюліту – самомасаж під час прийняття душу. За словами Віри, масажні рухи за допомогою сухої щітки в зоні стегон, живота та сідниць допоможуть покращити місцеву мікроциркуляцію крові.

"Проте не потрібно натирати стегна годинами. Це може призвести до розвитку дерматиту чи іншого подразнення шкіри", – додає лікарка.

Тривалість та інтенсивність самомасажу залежить від площі ділянки тіла. Віра рекомендує починати в середньому з 5-7 хв і поступово збільшувати до 30-40 хв, орієнтуючись на відчуття "тепла" на шкірі та появу насичено рожевого кольору шкіри в місці масажу.


"Целюліт не шкідливий для здоров’я, але якщо він вам заважає, то косметологічні процедури слід виконувати з постійною періодичністю та дотримуватись інших засад здорового способу життя", – зауважує лікарка.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram