Чи вистачає крові українським лікарням?

Останнім часом російські пабліки, інформація з яких іноді просочується і в українські ЗМІ, активно поширювали інформацію про начебто критичну недостачу в українських лікарнях крові та її компонентів. А фейк про вимогу здавати кров учням шкіл навіть потребував спростування міжнародними фактчекерами.

Роз’яснюємо, як формуються запаси крові в лікарнях, звідки вони беруться і чи вистачає її.

В Україні вибудувано системне планове донорство, яке дає змогу забезпечити сталі запаси крові та її компонентів.

В умовах повномасштабної війни українці доволі активно відгукуються на усі заклики здати кров. Як правило, добровільна донація дає можливість забезпечити потреби у крові та її компонентах для цивільних і військових медичних закладів.

За період повномасштабного вторгнення російської федерації Україна не зверталася за компонентами крові до закордонних партнерів, оскільки критичних ситуацій з нестачею крові не виникало.

Проте, зрозуміло, що в залежності від інтенсивності бойових дій чи обстрілів ці потреби можуть збільшуватися в конкретному закладі, місті, області. Координацією доставки запасів крові та її компонентів з інших регіонів опікується спеціалізована державна установа «Український центр трансплант-координації».

Ми повинні розуміти, що запаси крові та її компонентів формуються шляхом донації крові та/або компонентів крові з особистої волі людини, яка є або вирішила стати донором. І для системи крові краще й ефективніше працювати, коли донори приходять до центрів крові постійно, а не тільки у випадку значної надзвичайної ситуації або реагуючи на окремі повідомлення в засобах масової інформації чи в соціальних мережах.

В умовах воєнного стану стале забезпечення донорською кров’ю є однією з умов забезпечення обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки. Тому ми ще раз закликаємо ставати донорами та допомогти нашій системі охорони здоров'я втримати свій медичний фронт.

У межахх кампанії «Твоя кров може воювати» нагадуємо, що донором крові може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років. Серед обов’язкових вимог: маса тіла не менше ніж 50 кг і відсутність протипоказань до донорства (про протипоказання детально можна прочитати за посиланням https://utcc.gov.ua/blooddonor/).

Щоби стати донором, можна:

  • Звернутися до центру крові (практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров).
  • Записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста. Всі медичні заклади, які роблять запаси крові, мають власну базу донорів і за потреби крові зв’язуються з ними (список центрів крові – за посиланням: https://cutt.ly/TCWc6NV).
  • Записатися онлайн в реєстр донорів. Кожен, хто бажає донатити кров, може зареєструватися на відповідних вебсервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів. Внести свої дані можна на ресурсі https://www.donor.ua/.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram