На Вінниччині спалах гепатиту А визначили як надзвичайну ситуацію обласного рівня


На позачерговому засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня.

У регіоні посилюють протиепідемічні заходи. Так, посилено контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту, за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог на ринках міста й області, запроваджено тимчасову заборону на ярмарки. У Вінниці триває дистанційне навчання. Також проводять додаткові перевірки на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення та харчовими продуктами.

"Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати. Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах. Наразі у лікарнях області залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали", - заявив заступник міністра охорони здоров’я України - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Після проведених епідрозслідувань визначено щонайменше 4️ можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. Фахівці опрацьовують кожен з цих факторів.

Як повідомлялося, до Вінницької області вже доставлено 1 060 доз вакцин для щеплень медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Крім того, для вакцинації дітей доставили 1 100 доз вакцини для профілактики ВГА та формування резерву, вакцинації у закритих колективах. Також щеплення передбачені для близкого оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом ВГА.

Гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Воно передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; через недотримання особистої гігієни; у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї; причиною інфікування можуть стати й деякі види сексуальних стосунків.

Найпоширеніші симптоми ВГА: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких - негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram