Реабілітація дітей: Охматдит переймає передовий норвезький досвід

Між норвезькими та українськими медичними закладами поновлюється співпраця, спрямована на розвиток сучасної системи реабілітації. Зокрема, в рамках неї між НДСЛ «ОХМАТДИТ» та реабілітаційним центром «Сунас» (Sunnaas Rehabilitation Hospital) підписано відповідний меморандум.

Кращі фахівці із Осло допомагатимуть українським колегам поліпшити якість реабілітаційних послуг для найменших пацієнтів. Норвезькі спеціалісти поділяться власними підходами до роботи мультидисциплінарних реабілітаційних команд. Зокрема, безцінним досвідом взаємодії з пацієнтами, які потребують допомоги в гострому періоді. Саме цей етап відновлення людини вважається найважливішим.

Гострий реабілітаційний період має починатись через 24 години після стабілізації стану пацієнта, одночасно з наданням медичної допомоги. Ранній початок реабілітаційних втручань мінімізує ризик розвитку ускладнень, пов’язаних зі знерухомленням, підвищує ефективність процесу відновлення та зменшує ймовірність інвалідизації людини.

Враховуючи плани щодо відкриття в Охматдиті стаціонарного реабілітаційного відділення з власним ліжковим фондом, норвезькі фахівці також ознайомлять українські команди з особливостями стаціонарної реабілітації у післягострому періоді – коли пацієнти вже не перебувають під цілодобовим доглядом лікарів-спеціалістів, втім потребують реабілітаційної допомоги не менше ніж три години на добу.

Для того, щоб дати комплексне розуміння побудови маршрутів, фахівці з Осло, зокрема, поділяться досвідом надання амбулаторної допомоги під час довготривалого періоду відновлення пацієнта.

Перша поїздка української команди фахівців із реабілітації до Осло відбулась ще в січні 2019 року. Тоді ж, за сприяння Міністерства охорони здоров’я, в Охматдиті зібрали мультидисциплінарну команду та створили відділення гострої дитячої реабілітації.

З того часу почалась тісна взаємодія дитячої лікарні та реабілітаційної лікарні «Sunnaas». Колеги з Осло неодноразово відвідували Охматдит, аби поділитись найсучаснішими методами реабілітаційної допомоги пацієнтам із нейротравмою. Отримані знання дали змогу зібрати команду фахівців і реалізувати підхід, орієнтований на потреби й цілі маленького пацієнта та його родини.

Також наші команди ознайомилися з методиками оцінки стану людини за міжнародними шкалами та застосуванню в роботі Міжнародної класифікації функціонування. Це, своєю чергою, позитивно вплинуло на розвиток якісної, ефективної та доказової реабілітаційної допомоги.

Нагадаємо, НДСЛ «ОХМАТДИТ» за внесок у розвиток доказової реабілітації та постійне прагнення розвиватись обрана одним із центрів досконалості. Такі медзаклади стануть осередком передових методик надання реабілітаційної допомоги, а також навчальною базою для фахівців із мультидисциплінарних реабілітаційних команд зі всієї країни.

Довідка:

Проєкт реалізується за підтримки МОЗ України, МОЗ Норвегії, Міністерства закордонних справ Норвегії, Sunnaas rehabilitation hospital, директорки зі співпраці й міжнародних звʼязків Kirsten Sæther та НДСЛ «ОХМАТДИТ».

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram