Розвінчуємо міфи про ВІЛ: ЦГЗ провів лекцію для студентів


Центр громадського здоров’я проводить активну роботу щодо обізнаності населення про ВІЛ- інфекцію. Про профілактику ВІЛ-інфекції студентам Міжнародного європейського університету розповіла завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру Лариса Гетьман.

ВІЛ-інфекція - це соціально небезпечне інфекційне захворювання, яке розвивається через інфікування вірусом імунодефіциту людини. За відсутності своєчасного та успішного лікування ВІЛ прогресує до останньої клінічної стадії та спричиняє СНІД - синдром набутого імунодефіциту людини.

Під час свого виступу Лариса Гетьман розвіяла найпоширеніші міфи щодо ВІЛ.

МІФ: Я маю прекрасний вигляд, у мене нічого не болить, тому не може бути ВІЛ

Відсутність скарг на самопочуття та здоровий зовнішній вигляд ще не означають відсутність в організмі людини вірусу імунодефіциту. Відтак, раз на рік фахівці рекомендують тестуватися на ВІЛ.

МІФ: ВІЛ можна підхопити через укус комара або тварин. ВІЛ можна заразитися через сидіння унітазу, в громадській лазні чи басейні

Існує лише три шляхи передачі ВІЛ: статевий, від матері до дитини та парентеральний (переливання ВІЛ-інфікованої крові, використання забрудненого ВІЛ медичного інструменту, ін’єкції, трансплантація органів ВІЛ-інфікованого донора). Іншими шляхами заразитися ВІЛ неможливо.

МІФ: Щоб заразитися ВІЛ, необхідні тривалі статеві стосунки

Для інфікування може бути достатньо й одного незахищеного статевого контакту. Тому завжди варто пам’ятати про бар’єрну контрацепцію та користуватися презервативами, які убезпечать вас й від багатьох інших захворювань, що передаються статевим шляхом.

МІФ: ВІЛ-позитивна жінка не може народити здорову дитину

ВІЛ може передатися дитині під час вагітності, особливо часто це відбувається в останньому триместрі і перед пологами. Також існує великий ризик передачі ВІЛ дитині під час пологів, тому що у цей час дитина контактує з кров'ю матері.

Однак у 2022 році Україна досягла показника передачі ВІЛ від матері до дитини до 2%. Цього показника вдалося досягти завдяки тестуванню вагітних на ВІЛ та приймання ними антиретровірусної терапії.

МІФ: ВІЛ – це смертельна хвороба. Якщо захворів - надії немає

ВІЛ наразі розглядають не як смертельне, а як хронічне захворювання. Завдяки прийому терапії можна припинити руйнування імунної системи, пригнітити вірус та призупинити прогресування хвороби, а відтак - жити повноцінним життям.

МІФ: Всі, хто захворів на ВІЛ, мають утримуватись сексу

Це також поширений міф. Насправді, якщо людина, яка живе з ВІЛ, приймає антиретровірусну терапію протягом 6 місяців, то рівень вірусу в її крові знижується до невизначального рівня (рівень, коли вірус не можна визначити сучасними методами діагностики). А якщо вірус не визначається, то й не передається (Н=Н).

МІФ: Надійний тест на ВІЛ – це кров з вени. Швидкі тести – це не надійно

Існують декілька видів тестів на ВІЛ. Серед них свою ефективність довели й швидкі тести. Вони затверджені у національному алгоритмі тестування та є надійними й простими у використанні, а також не потребують додаткового обладнання. Завдяки швидкому тесту встановити діагноз та почати лікування можна в один і той самий день.

Наразі швидкі тести охоплюють понад 50% усього тестування на ВІЛ (за результатами 9 місяців 2023 року).

Детальніше про те, де пройти тестування, читайте за посиланням.

МІФ: Лікування ВІЛ – це дорого

При виявленні ВІЛ-інфекції потрібно якнайшвидше почати антиретровірусну терапію (АРТ). АРТ в Україні безоплатна та доступна усім пацієнтам з ВІЛ. Вона максимально пригнічує розмноження вірусу, завдяки чому імунна система відновлюється, а рівень вірусного навантаження досягає невизначуваного.

Наразі повне виліковування від ВІЛ неможливе, однак регулярний прийом АРТ дозволяє людини з ВІЛ жити повноцінним життям, мати здорові стосунки та народжувати дітей. Головне – своєчасно приймати ліки.

В Україні антиретровірусну терапію почали використовувати з 2004 року. За результатами моделювання вдалося встановити, що смертність українців від СНІДу знизилася на 68% - вдалося попередити 140 тисяч смертей.

Станом на листопада 2023 року в Україні 121 тис. 820 людей, які живуть з ВІЛ, отримують АРТ.

Вищезгадану терапію пацієнту може призначити лікар. Як її отримати, читайте за посиланням.

МІФ: Медикаментозної профілактики від ВІЛ не існує

Наразі в Україні використовуються таблетовані форми доконтактної профілактики ВІЛ (PrEP) - це прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування. Їх приймають перорально щодня по одній таблетці.

Ці препарати є додатковим до бар’єрної контрацепції методом профілактики для людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ. Зокрема, йдеться про партнерів людей, які живуть з ВІЛ; чоловіків, які практикують секс з чоловіками; людей, які надають сексуальні послуги за винагороду; людей, які вживають наркотичні засоби ін’єкційно.

Разом із презервативами людина, яка приймає PrEP, має понад 99% захисту від передавання ВІЛ статевим шляхом.

Детальніше про PrEP.

Крім того, існує й постконтактна профілактика (ПКП) після випадків контакту з інфікованими. Її варто починати якомога раніше - бажано не пізніше, ніж за 72 години після контакту. За посиланням ви знайдете більше інформації про ПКП.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram