Не виривати, не заливати олією: Що робити, якщо ви виявили на тілі кліща


Іксодові кліщі небезпечні – оскільки можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Щоби уникнути ризиків ускладнень, кліща необхідно видалити з тіла правильно, однак розповсюджені "народні методи" та стереотипи часто стають цьому на заваді. Тому нагадуємо основні правила.

Варто пам’ятати, що кліщі активізуються навесні з настанням тепла, найбільш активні – у квітні-червні та серпні-жовтні. Зустріти кліща можна в лісі, парку чи сквері, газоні, найчастіше вони сидять у траві на висоті 20–60 см і лише зрідка потрапляють на невисокі кущі.

Спочатку кліщ чіпляється до одягу. Коли ви припиняєте активно рухатись, нападник починає шукати місце, де “присмоктатись" і повільно переміщується знизу вгору. Це може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, або навіть кількох днів.

Кліщ може триматися на тілі до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Якщо виявили кліща на тілі: алгоритм дій

  • Одразу зверніться до лікаря, якщо є така можливість. У травмпункті вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій.
  • Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно.
  • За допомогою “кліщосмика" – спеціального пристрою для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Притисніть пристрій до шкіри, підсуньте під кліща, акуратно розхитайте кліща з боку в бік (адже хоботок міцно тримається в ранці), а тоді повільно викрутіть (крутити можна в будь-який зручний для вас бік).
  • Якщо такого пристрою немає, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі – без ривків.
  • Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою.
  • Після видалення кліща ранку змастіть антисептиком, а руки вимийте з милом.
  • Протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Три “НЕ" при видаленні кліща

  • Не тиснути.
  • Не заливати олією або спиртом.
  • Не виривати.

Щороку близько 20 000 людей звертається по допомогу через укуси кліщів до закладів охорони здоров’я. Тому будьте уважні на природі. Як уберегтись від укусу кліща та про правила огляду після прогулянки на природі розказували в окремому матеріалі "Обережно, кліщі".


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram