Таблетки для знезараження забрудненої води: де отримати та як користуватись


Вода поверхневих водойм територій, що постраждали від терористичного акту росії на Каховській ГЕС, має високий рівень забруднення через затоплення сільськогосподарських угідь, каналізаційних споруд, кладовищ. Без очищення її не можна вживати та використовувати у господарстві – це може призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій. Вживати можна лише бутильовану та привізну воду, а також ту, що подається через централізовану систему водопостачання.

Разом із тим в умовах обмеженого доступу до чистої води або його відсутності найефективнішим способом очищення води є таблетки для знезараження. Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, такі таблетки поставляються у постраждалі області централізовано. Таблетки для знезараження води можна отримати у центрах контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ), місцевої влади або ж у виїзних бригад ЦКПХ, які наразі працюють у постраждалих регіонах.

Такі таблетки знищують бактерії, бактеріальні спори, цисти, грибки, водорості, найпростіших та віруси. Доведена їхня ефективність проти мікроорганізмів, що спричиняють захворювання на черевний тиф, дизентерію, холеру, поліомієліт та інші гострі кишкові інфекції.

Як використовувати таблетки для очищення води?

Чітко дотримуйтеся дозування. Не ковтайте таблетки! Пам'ятайте, щоби таблетка почала діяти, після її розчинення у воді має минути щонайменше 30 хвилин. Не вживайте очищену воду раніше цього періоду часу.

1. Якщо вода сильно забруднена та каламутна (з поверхневих водойм та відкритих колодязів) перед використанням таблеток слід:

  • дайте воді відстоятися у посудині, а для знезараження використовуйте відстояну воду без осаду;
  • відфільтруйте воду, використовуючи фільтр для води, кілька шарів чистої тканини, паперовий рушник або фільтр для кави, паперові серветки.

Розчиніть таблетку саме в тій кількості відстояної/відфільтрованої води, яка вказана в інструкції щодо використання конкретної таблетки.

Заборонено використовувати воду, яка має неприємний запах, нехарактерний колір, містить на поверхні плівки (райдужні, білі тощо), піну або інші ознаки, які викликають у вас сумнів щодо її безпечності!

2. Якщо вода не має видимих ознак забруднення (вода зі свердловин, колодязів):

  • Пам’ятайте, така вода може бути забрудненою мікроорганізмами. Тож її все одно треба очистити.
  • Розчиніть таблетку в кількості води, яка вказана в інструкції.

Важливо

  • Заборонено ковтати таблетки! Зберігайте їх в недоступному для дітей місці!
  • Не вживайте воду поки не сплине щонайменше 30 хвилин!
  • Уникайте вдихання парів, що вивільняються під час розчинення таблетки!
  • Не спалюйте таблетки!
  • Не змішуйте таблетки з кислотними розчинами – це викликає виділення токсичного газу!
  • Зберігайте таблетки в сухих і добре провітрюваних місцях!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram