Види операцій в сучасній ветеринарії: докладний розбір від Єгора Буркіна

Світ ветеринарії, а також медицини, яка займається лікуванням людей, сповнений різних видів операцій. Традиційно виділяють три види втручань, а саме планові, ургентні та екстрені. У кожному з цих випадків завдання ветеринара - оцінити ризики і прийняти рішення, максимально відповідне потребам і самопочуттю вихованця, розповідає Єгор Буркін. Досвідчені фахівці можуть за лічені секунди зрозуміти, який тип хірургічного втручання буде потрібно в в конкретному випадку і не витрачаючи зайвого часу на донесення необхідної інформації до власника тварини.

Можна сказати, що 21 століття - прекрасна пора, адже у нас є унікальна можливість не тільки звернутися за допомогою до досвідчених фахівців для себе, а й надати якісні послуги і лікування нашим вірним чотириногим друзям. Більш того, в деяких випадках за кілька хвилин виконується мінімально необхідний комплекс діагностичних процедур і відразу починається хірургічне втручання. Ще 50 років тому багато хто не міг розраховувати на щось подібне народ.

 

Що таке планова операція в ветеринарії: пояснення від Буркіна.

Планові операції - це хірургічні процедури, які виконуються після попередньої підготовки. Втручання планується лікарем заздалегідь, як правило, зовсім без поспіху (по можливості) з урахуванням зручного часу як для власника тварини, так і для ветеринарного хірурга. Це означає, що у вас буде час підготуватися, і вам не доведеться поспішати або переживати. Ваші вихованці отримають повну передопераційну підготовку, включаючи огляд суміжними фахівцями (наприклад, анестезіолог і кардіолог), а також повні аналізи крові та інші діагностичні процедури.

Іноді перед плановими операціями, як зазначає Єгор Буркін, господареві потрібно підготуватися, а саме дотримуватися дієти для вихованця. Основне правило перед операцією включає голодування. Зазвичай потрібно не їсти від 6 до 12 годин, хоча точні терміни і рекомендації в цьому плані залежать від конкретної операції. Скажімо, потрібно всього 8 годин голодування, перш ніж каструвати або каструвати вихованця, Плюс до всього, забороняється надавати йому доступ до води за 2-3 години до процедури. Однак якщо ваш вихованець маленький або має якісь захворювання, то обмеження в раціоні (відмова від їжі і пиття) часто не передбачені, тобто ветерани в таких випадках дають особливі рекомендації.

Перед плановими операціями зазвичай проходить не менше 2 підготовчих етапів, а саме:

  1. Загальна підготовка. Сюди входять первинні і додаткові консультації з ветеринаром, виконання загальноклінічних і біохімічних аналізів крові. Це необхідно для ретельної оцінки функціонування ключових органів вихованців, включаючи печінку і нирки, перед самою операцією. Цей етап дозволяє точно визначити, чи можна оперувати або їсти вашого вихованця протипоказання, пояснює ветеринар Єгор Буркін.

  2. Додаткові діагностичні процедури. Перед плановими операціями поспішати не потрібно, іноді краще ще раз перевірити різноманітні підозри, щоб точно зрозуміти, чи потрібно втручання, чи є приховані протипоказання і т.д. Саме тому іноді фахівці стикаються з необхідністю більш глибокого вивчення стану здоров'я тварини. Типовим варіантом додаткової діагностики є УЗД черевної порожнини і / або рентгенографія.  Подібні обстеження, як каже Єгор Буркін, вони допомагають ветеринара оцінити реальний стан печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, селезінки та інших життєво важливих органів вихованця.

 Типові планові операції в сучасній ветеринарії включають процедури кастрації та стерилізації тварин, а також деякі види видалення доброякісних новоутворень, інші втручання.

 

Що таке термінові операції у ветеринарії?

Екстрені операції у ветеринарії – це види втручань, які не можна відкладати, оскільки здоров'я тварини знаходиться під загрозою та/або потрібна негайна допомога для порятунку її життя. Ці операції виконуються для того, щоб не допустити погіршення стану вихованця, забезпечити стабілізацію його стану і мінімізувати можливі ускладнення.

Термінових операцій у ветеринарії досить багато, переконаний Єгор Буркін. Найчастіше такі маніпуляції необхідні в наступних випадках:

  1. При травмах: Це можуть бути різні травми, такі як переломи кісток, пошкодження органів або внутрішня кровотеча. Наприклад, при серйозних травмах в результаті нещасних випадків або падінь тварини з висоти може знадобитися хірургічне втручання для зупинки кровотечі і відновлення пошкоджених тканин.

  2. Непрохідність шлунка або кишечника: Цілком можливо, що вихованець випадково проковтнув неперетравлювані предмети, що може привести до повної або часткової непрохідності шлунка або кишечника. Як правило, термінове втручання також проводиться після основних діагностичних процедур.
  3. Пошкодження внутрішніх органів: Різні захворювання або травми можуть викликати пошкодження внутрішніх органів, таких як печінка, селезінка, сечовий міхур та інші. Для їх відновлення або видалення може знадобитися термінова операція.
  4. Активна кровотеча: Сильна кровотеча, наприклад, через розрив селезінки або великих судин, вимагає негайної хірургічної зупинки для запобігання крововтрати та шоку.

  5. Акушерство: Якщо вагітна кішка або собака стикається з ускладненнями під час пологів, може знадобитися хірургічне втручання для збереження життя і здоров'я матері та її потомства.

 Термінові операції вимагають швидкої реакції ветеринара, а порятунок життя вихованця безпосередньо залежить від дій лікаря і швидкості дій. При появі ознак хвороби або травми, які вимагають термінового втручання, важливо негайно звернутися до ветеринарної клініки, що спеціалізується на наданні невідкладної допомоги та операціях, підкреслює Єгор Буркін.

Незважаючи на терміновий характер, перед втручанням практично завжди проводяться діагностичні процедури - забір крові (рутинний аналіз і біохімія), додаткові інструментальні обстеження.

 

Екстрені операції та їх відмінність від термінових: думка Буркіна

Крім термінових операцій у ветеринарії існують також екстрені втручання, які в більшості випадків можуть стати вирішальним фактором порятунку життя вихованця. Як пояснює Єгор Буркін, екстрені операції відрізняються від термінових по ряду особливостей, і найпростіше розібратися в них на конкретному прикладі:

«Уявіть собі таку ситуацію: мінімальна попередня підготовка, лише невеликий набір діагностичних процедур, включаючи, можливо, УЗД і / або рентгенологічне дослідження, а також основні загальноклінічні та біохімічні аналізи крові. Це нагадує сюжет голлівудського блокбастера, де кожна секунда на рахунку, а кожен крок зроблений на межі можливостей. Однак в реальному житті екстрені операції дійсно можуть стати останнім способом врятувати життя вашому вихованцеві », - резюмує Єгор Буркін. Відмінність екстрених операцій від термінових полягає в наявності мінімального часу на підготовку і діагностику. При виникненні надзвичайної ситуації негайні дії - не допустити псування тваринного і дати йому шанс на одужання. 

Екстрені операції можуть включати ситуації При різкому загостренні хронічних захворювань або гострих станах потрібна негайна медична допомога. Іноді при такому втручанні взагалі немає попередньої діагностики, адже важлива кожна секунда.

Варто розуміти, що як термінові, так і екстрені операції вимагають кваліфікованого і досвідченого ветеринара, здатного швидко і точно діагностувати стан тварини, а також прийняти рішення про оптимальний спосіб втручання. Якісне обладнання та стерильні умови також грають важливу роль в успішності будь-якого виду операцій у ветеринарії.

При виникненні екстреної ситуації з вашим вихованцем важливо негайно звернутися в спеціалізовану ветеринарну клініку, де є можливість провести операцію негайно і забезпечити найкращі умови для порятунку життя і здоров'я вашого вихованця.

Тепер ви знаєте, що операції у ветеринарії - це складні медичні процедури, які відрізняються за видами. Планові втручання дозволяють ветеринарам зробити попередню підготовку, мінімізувати ризики ускладнень і забезпечити безпечне відновлення вихованця після маніпуляцій. Термінові операції вимагають ефективності, але в той же час дають достатньо часу для базової підготовки і діагностики перед втручанням. І екстрені операції стають Остання надія врятувати життя, коли кожна хвилина на рахунку. На практиці Єгор Буркін і його колеги в кожному конкретному випадку повинні визначити, який варіант втручання необхідний.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram