Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (поліо). Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, яке може призвести до ураження нервової системи, паралічу та смерті. В цей день медична спільнота закликає звернути увагу на захворювання та ефективний захист від цієї інфекції. Найуразливіші до поліо – діти до 5 років, які не мають щеплення та, відповідно, імунітету проти вірусу. Україна спільно з міжнародними партнерами, навіть під час повномасштабної війни, бореться з поліомієлітом.

«Міністерство охорони здоровʼя створило ефективну систему епідеміологічного нагляду та профілактики поліомієліту: кожна область безперебійно забезпечена вакциною для проведення щеплень, проводяться вакцинальні сесії для населення віддалених громад, розроблені національні плани щодо прискореної імунізації дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не були вакциновані під час планової імунізації. Ці послідовні кроки МОЗ впливають на зміцнення системи громадського здоровʼя як всередині країни, так і у всьому світі та вже довели свою ефективність. Комплексний підхід до реагування дозволив зупинити спалах. Під час війни це одночасно виклик і професійне досягнення для системи охорони здоровʼя», – зазначив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

В кінці 2021 року в Україні було зареєстровано два випадки захворювання на поліомієліт у дітей із Рівненської та Закарпатської областей. В обох випадках діти мали ознаки гострого вʼялого паралічу, за результатами лабораторних досліджень було підтверджено поліомієліт. Навіть один випадок захворювання на поліомієліт – це вже спалах.

«Поліомієліт залишається одним із найнебезпечніших захворювань, що загрожує життю та розвитку дитини. З моменту оголошення спалаху поліомієліту в Україні ВООЗ та партнери підтримали органи охорони здоров’я та надали необхідну технічну експертизу для покращення рівня вакцинації та епіднагляду по всій країні. Вакцини проти поліомієліту були закуплені, щоб запобігти дефіциту та забезпечити можливість вакцинації всіх дітей, які відповідають вимогам. Я ціную зусилля всіх областей та Міністерства охорони здоров’я у реагуванні на спалах. Ліквідувати поліомієліт вкрай важливо не лише в Україні, а й у всьому світі, і вакцинація є єдиним способом досягти цього», – сказав представник Всесвітньої організації охорони здоровʼя в Україні Ярно Хабіхт.

У травні 2023 року учасники міжнародної місії OBRA (polio outbreak response assessment, що в перекладі означає «оцінка реагування на спалах поліомієліту») зазначили, що Україна належним чином відреагувала на спалах поліомієліту наприкінці 2021, попри виклики воєнного часу забезпечила вакцинацію дітей і зупинила спалах. У вересні 2023 Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні офіційно завершеним. Завершення спалаху узгоджено з рекомендаціями після комплексної оцінки спалаху, проведеної партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI) та Європейською регіональною комісією із сертифікації ліквідації поліомієліту. Наразі Україна отримала статус країни вільної від поліо.

Вакцинація проти поліомієліту є найефективнішим способом профілактики цієї хвороби. Під час війни вакцини проти поліо для України закуповує та доставляє Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

«Україна успішно зупинила спалах поліомієліту попри виклики війни. Водночас планова вакцинація залишається такою ж важливою, як завжди, щоб уникнути не лише серйозних наслідків поліомієліту, але й захворюваності та смертності, пов’язаних з іншими хворобами, яким можна запобігти щепленням. ЮНІСЕФ доставляє в Україну вакцини проти поліомієліту, лише у 2023 році ЮНІСЕФ поставив понад 1,2 мільйона доз вакцини проти поліомієліту, щоб захистити дітей від цієї небезпечної хвороби, яка призводить до паралічу. Ми й надалі будемо підтримувати Україну, щоб забезпечити доступ до вакцин для дітей та дорослих в Україні», – сказав голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. Параліч трапляється в 1 з 200 дітей, інфікованих вірусом. Близько 5% хворих на поліо помирають через ураження дихальних м’язів. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина: і дитина, і дорослий.

З метою швидкого реагування на спалах 2021 року та координації заходів реагування у Центрі громадського здоров’я МОЗ України (далі – ЦГЗ) була створена робоча група, яка розробила «План заходів у відповідь на спалах циркулюючого вакциноспорiдненого полiовiрусу тип 2» (відповідно до наказу МОЗ №2922 від 30 грудня 2021 року). З першого дня реєстрації спалаху заходи з протидії подальшому поширенню розроблялися та впроваджувалися за технічної підтримки фахівців GPEI (Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту) та ВООЗ.

«Повноцінна готовність країни до виникнення спалаху поліо, а головне попередження його появи можливе завдяки скоординованій роботі мережі закладів системи громадського здоров'я, насамперед це фахівці центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України, які завдяки спільним заходам із медичними працівниками зможуть досягти показника охоплення профілактичними щепленнями проти поліо не нижче 95% та забезпечити виконання індикаторів якості епідеміологічного нагляду за ГВП, як показника ефективності системи в цілому», – сказав Олександр Мацьков, заступник генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Для захисту від вірусу поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), що вводиться у вигляді ін’єкцій, та оральну (ОПВ), яку дають у вигляді крапель у рот. Краплі формують імунітет у кишківнику дитини, тим самим зупиняють поширення інфекції.

Кожна дитина до досягнення 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо. Так можна сформувати імунітет до захворювання. Щеплення проводяться у 2, 4 (ІПВ), далі у 6 та 18 місяців, 6 і 14 років (ОПВ) і забезпечують захист на все життя. Вакцинація проти поліомієліту входить до Календаря профілактичних щеплень і є безоплатною. Більше про поліомієліт і вакцинацію проти нього можна дізнатися в окремому розділі сайту.

Додатково:

Із впровадженням ВООЗ Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту 1988 року завдяки вакцинації кількість нових випадків поліо зменшилася на 99%. До 1988 року щорічно реєструвалося більше ніж 350 000 випадків поліо у 125 країнах світу. Протягом 2018 року у світі було зареєстровано всього 33 випадки.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram