МОЗ та ВООЗ навчатимуть фахівців, як реабілітувати пацієнтів із травмами спинного мозку

Всесвітня організація охорони здоров’я та Міністерство охорони здоров’я України продовжують розвиток спеціалізованої реабілітаційної допомоги пацієнтам із травмами спинного мозку. Програма реалізується за підтримки урядів Великобританії та Європейського Союзу.

Мета проєкту – розбудова системи реабілітаційних центрів, які спеціалізуватимуться на наданні допомоги пацієнтам із травмами спинного мозку. Навчальна база розгорнута в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни. З жовтня 2022 року там працює міжнародна мультидисциплінарна команда з 10 фахівців із реабілітації. Закордонні партнери з різних країн світу зібрались, аби передати досвід локальній реабілітаційній команді, яку готують для надання допомоги за найсучаснішими світовими стандартами.

В 2023 році розпочалась третя фаза проєкту. Вона передбачає роботу зі створення мережі регіональних спінальних реабілітаційних центрів, які відкриються у Києві, Львові, Дніпрі, Харкові та Одесі. Водночас фахівці Міністерства охорони здоров’я вже розпочали підготовку наказу, який ґрунтуватиметься на досвіді розвитку центру в Рівненській області. Цей документ стане нормативним фундаментом для подальшого розгортання мережі.

Кожен регіональний центр матиме 50 спеціалізованих стаціонарних ліжок і майстерню в якій призначатимуть, обслуговуватимуть, підбиратимуть, та навчатимуть користуватись кріслами колісними. Також на базі центрів працюватимуть уродинамічні лабораторії та лабораторії для ортезування.

Базова вимога до таких центрів – наявність необхідної кількості фахівців з реабілітації. Мова про:

  • 5 лікарів фізичної та реабілітаційної медицини;
  • 10 фізичних терапевтів;
  • 10 ерготерапевтів;
  • 5 психологів;
  • 5 соціальних працівників;
  • від 2 терапевтів мови та мовлення;
  • щонайменше 8 сестер медичних з реабілітації, які мають одночасно знаходитись у відділенні в денну зміну.

Додатково до своєї освіти, такі фахівці мають пройти спеціалізовану підготовку.

Однією з локацій, де буде створено спінальний реабілітаційний центр стане відокремлений структурний підрозділ Дніпровського державного медичного університету «Університетська лікарня». В рамках проєкту його розбудови вже сформовано ядро майбутньої мультидисциплінарної реабілітаційної команди. До її складу входять:

  • лікар фізичної та реабілітаційної медицини;
  • фізичний терапевт;
  • ерготерапевт;
  • асистенти фізичного терапевта й ерготерапевта;
  • сестра медична.

Для цих фахівців вже розпочалось комплексне клінічне навчання на базі національного реабілітаційного центру Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни.

Навчання проходитиме сам на сам з клінічним викладачем – провідним фахівцем із реабілітації світового рівня. Такий досвід – безцінний. Оскільки дозволяє нашим фахівцям покращувати теоретичну базу та переймати практичні підходи в лідерів реабілітаційних послуг. Втім, до освітнього процесу залучені не лише закордонні колеги. До клінічного викладання також долучаються фахівці мультидисциплінарної реабілітаційної команди національного реабілітаційного центру, які вже пройшли відповідне навчання. Вони допомагають колегам із Дніпра опановувати сучасні принципи надання реабілітаційних послуг при травмах спинного мозку. Таким чином вдається поєднати унікальний український досвід організації надання реабілітаційної допомоги зі знаннями та вміннями фахівців із Канади, Великої Британії, Норвегії, Австралії та Італії.

Навчання проходить за модульною системою, що включає теоретичну частину та відпрацювання практичних навичок впродовж визначених тренінгових циклів. Ще одна особливість такої підготовки – залучення до реабілітаційної команди як фахівців з реабілітації Університетської лікарні, так і здобувачів освіти за спеціальністю «Терапія та реабілітація». Такий підхід до організації навчального процесу – запорука формування команди високваліфікованих фахівців, готових до злагодженої та ефективної роботи.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram