Як відбувається утилізація небезпечних медичних відходів

Робота будь-якого медичного закладу в Україні пов'язана з утворенням великої кількості відходів. Вони утворюються в процесі діагностики та лікування, знаходження пацієнтів в стаціонарі тощо. Правильна утилізація небезпечних медичних відходів має дуже велике значення, тому що дозволяє нівелювати можливі ризики для здоров'я людей та довкілля. Цьому етапу передує дезінфекція, для якої потрібно використовувати надійні деззасоби. Знайти їх за доступною ціною можна в інтернет-магазині Dezmed.

Якщо цими етапами знехтувати, такі відходи будуть становити високу токсичну, канцерогенну, мутагенну, хімічну, радіаційну небезпеку. Щоб цього уникнути, треба знати правила поводження з небезпечними відходами, методи їх збирання, зберігання та утилізації. Про це ми і розповімо вам далі.

Безпечні та небезпечні відходи 

Перш ніж розглянути, як відбувається переробка медичних відходів, необхідно виділити два основні їх види. 

Безпечні — їх можна прирівняти до твердих побутових відходів. Утилізуються разом з ТПВ за допомогою захоронення. До них відносяться:

  • харчові відходи;
  • побутові;
  • ті, що не контактували з біологічними рідинами людини. 

Небезпечні — це ті, що можуть становити токсикологічну, епідеміологічну, радіаційну та іншу загрозу. Їх обов'язково потрібно відповідним чином збирати, сортувати, зберігати та утилізувати. Утилізація може відбуватися як на території медзакладу (дуже рідко), так і за допомогою спеціальних організацій, що мають відповідну ліцензію. 

Категорії медичних відходів та їх опис

Відповідно до законодавства, виділяють такі категорії небезпечних відходів: 

  • кат. А — це медичні відходи. які не становлять епідемічної небезпеки. За своїми характеристиками вони наближаються до ТПВ. Це, наприклад, харчові відходи з усіх відділень, окрім інфекційного; старе обладнання; меблі; сміття з території медзакладу;
  • кат. В — найбільша група, до якої відносяться епідемічно небезпечні медичні відходи. Маються на увазі лабораторні, органічні (шкіра, органи, інші людські тканини) відходи, пробірки, використаний медичний інструмент і т.д.;
  • кат. С — це медичні відходи, що становлять токсикологічну небезпеку. Наприклад, це елементи живлення, залишки після експлуатації обладнання, відходи фармпрепаратів, прилади, що містять ртуть чи важкі метали;
  • кат. D — радіологічно небезпечні відходи. Вони, частіше за все, утворюються в кабінетах променевої терапії та рентгенологічної діагностики.Також сміття з цієї категорії може утворюватися в дослідницьких лабораторіях.

Розглянемо докладніше саме категорію В, тому що це — сама велика група медичних відходів. Вони можуть бути небезпечно гострими (голки, леза, пір'я), та іншими (маски, розхідні матеріали, медичні вироби, забруднені біологічними рідинами).

Зберігання та методи утилізації

Керівництво медзакладу повинно обладнати приміщення для роботи з відходами, назначити відповідального за це працівника, розробити правила поводження з відходами та ознайомити з ними колектив.

Способи утилізації відходів категорії А можуть бути такими самими, які використовують при знищенні ТПБ чи комунального сміття. Що стосується небезпечних медичних відходів, схема поводження з ними буде іншою. Вони повинні збиратися у спеціальний контейнер для утилізації медичних відходів, дезінфікуватися і потім відправлятися на утилізацію. Вона може проводитися наступними способами:

  • спалювання — інсинерація або піроліз у вакуумі;
  • за допомогою плазмотрона. Метод новий, тому використовується нечасто;
  • хімічна обробка. Ціле сміття або його частини обробляється концентрованими дезінфекційними хімікатами, після чого підлягає похованню;
  • термохімічна обробка. Полягає в одночасній обробці дезрозчинами та нагріванні до 160℃.

Тільки дотримуючись встановлених правил утилізації можна звести до нуля той небезпечний вплив, який могли б чинити медичні відходи на здоров'я людей та довкілля.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram