Лепра: як розпізнати захворювання та чим воно небезпечне


Щороку в останню неділю січня відзначають Всесвітній день допомоги хворим на лепру (вона ж проказа, або хвороба Гансена). Це — хронічне інфекційне захворювання, що вражає переважно шкіру, периферичні нерви, слизову оболонку верхніх дихальних шляхів та очі.

Хвороба Гансена виліковна, звернення по медичну допомогу на ранніх стадіях допомагає уникнути інвалідності.

Інфікуватися лепрою можна внаслідок тривалого й тісного побутового контакту. Збудник передається від хворої людини найчастіше з виділеннями з носа під час кашлю чи чхання, а також контактним способом. Це захворювання не надто заразне: лише в трьох людей зі 100 розвиваються якісь ознаки.

Щорічно у 200 000 осіб діагностується лепра, і мільйони людей страждають від згубних наслідків несвоєчасного лікування, особливо в Азії, Африці та Південній Америці. Це – забута тропічна хвороба, яка й досі зустрічається у понад 120 країнах.

Всесвітній день боротьби з лепрою — це можливість підвищити поінформованість про ознаки та симптоми хвороби, а також боротися зі стигматизацією, якою надто часто оповите захворювання.

Симптоми лепри

Інкубаційний період лепри триває близько 5 років. У деяких випадках симптоми можуть розвинутися протягом одного року, а в інших — до 20 років.

На ранній стадії інфікування лепрою спостерігаються шкірні зміни. Травми і вторинні інфекції призводять до деформації кисті, втрати пальців і дистальних відділів кінцівок, може розвинутися сліпота. Хворі без отримання специфічного лікування стають людьми з інвалідністю.

Захворювання зазвичай проявляється ураженням шкіри та периферичних нервів. Лепру діагностують при виявленні хоча б однієї з таких основних ознак:

  • виражена втрата чутливості на блідій (гіпопігментованій) або червоній ділянці шкіри;
  • потовщений або збільшений периферичний нерв зі втратою чутливості та/або слабкістю м'язів, що іннервуються цим нервом;
  • наявність кислотостійких бацил у мазку зі шкіри.

Ураження шкіри може бути одиночним або множинним з певною втратою чутливості.

Лепра - це дуже мінливе захворювання, що вражає різних людей по-різному залежно від їхньої імунної відповіді.

Для лікування проти лепри застосовують мультимедикаментозну терапію. Також можуть знадобитися консультації ортопеда, офтальмолога, невропатолога, фізіотерапевта. Вакцини проти лепри не існує.

Людям, хворим на лепру, не потрібен карантин. При лікуванні вони не будуть заразними після початку прийому препаратів.

Про лепру в цифрах:

  • 127 країн повідомили про нові випадки лепри у 2022 році;
  • 4 мільйони людей мають інвалідність внаслідок цього захворювання;
  • 200 тисяч нових випадків лепри реєструються щороку в усьому світі;
  • 5,9% із цих нових випадків припадає на дітей;
  • 78% нових випадків лепри у 2022 році припало на Бразилію, Індію та Індонезію.

Випадки лепри в Україні

Усі хворі на лепру в Україні (це поодинокі випадки упродовж багатьох років) отримують лікування в спеціалізованому медичному закладі — лепрозорії в Одеській області.

Станом на кінець 2023 року в стаціонарі ДЗ "Український лепрозорій МОЗ України" перебувають на лікуванні троє хворих на лепру. Це — чоловіки 1939, 1948 та 1954 років народження.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram