Негативний вплив електронних сигарет на здоровʼя дітей та молоді


Ілюзорна безпечність електронних сигарет приваблює підлітків, однак вейпи несуть реальну загрозу для організму. Насправді, електронні сигарети (часом навіть ті, на яких вказано “безнікотинові”) містять психоактивну речовину - нікотин, що викликає залежність та негативно впливає на здоровʼя.

За даними ВООЗ, вейпи частіше використовують діти 13-15 років, ніж дорослі. Зокрема, у Канаді з 2017 по 2022 роки кількість курців електронних сигарет віком 16-19 років подвоїлась, а у Англії цей показник за останні три роки збільшився втричі.

В Україні, за результатами Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS, 2017 р.), 40% учнівської молоді 13-15 років взагалі вживали електронні сигарети, а близько 18% є нинішніми споживачами вейпів. Серед опитаних дітей 15-16 років 50% хоча б один раз у житті мали досвід куріння електронних сигарет, а досвід куріння вейпів протягом останніх 30 днів є у кожного п’ятого респондента – понад 19% (дані дослідження ESPAD, 2019).

Однак саме для дитячого організму вейпи є особливо небезпечними. Вживання нікотину в підлітковому віці впливає на розвиток мозку і на здатність до навчання.

Крім нікотину, суміші вейпів містять небезпечні для здоров’я хімічніречовини:

• пропіленгліколь та гліцерин – токсичні речовини;

• токоферол може викликати подразнення при вдиханні;

• ацетальдегід і формальдегід мають канцерогенну дію;

• акролеїн може спричинити незворотне пошкодження легенів;

• діацетил, діетиленгліколь можуть викликати захворювання легень;

• нікель, олово, свинець – важкі метали;

• кадмій - токсичний метал, викликає проблеми з диханням;

• бензол – летюча органічна сполука, здатна викликати захворювання серцево-судинної та дихальної систем.

Шкідливим є й аерозоль в електронних сигаретах - він містить потенційно небезпечні хімічні речовини, вдихання яких наражає на додаткову небезпеку як самих курців, так і їх оточуючих.

Багато хто намагається позбутися тютюнової залежності, вдаючись до вживання електронних сигарет, однак, дані епідеміологічних досліджень свідчать про протилежний ефект - посилення залежності споживачів вейпів від звичайних сигарет, особливо серед молоді.

Підлітки можуть вдаватися до вживання електронних сигарет, щоб спробувати впоратися зі стресом, тривогою або депресією. Проте створюється цикл нікотинової залежності, яка сама по собі вже може бути джерелом стресу.

Небезпеку становлять і батареї електронних сигарет, які можуть спричинити пожежі й вибухи. Відомі й випадки отруєнь внаслідок ковтання, вдихання рідини з електронних сигарет, або її потрапляння до організму через шкіру чи очі.

Більше доказової інформації про шкоду тютюнопаління та вживання електронних сигарет, а також корисні поради, що допоможуть вам чи вашій близькій людині позбутися залежності від вживання вейпів, читайте на сервісі «Я кидаю курити» - https://stopsmoking.org.ua/

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram