Шкільне харчування на Харківщині – як у незламній області годують школярів в умовах війни

Як за постійних обстрілів мі́ста навчаються і харчуються учні харківської МетроШколи? Днями це з’ясовували команди Міністерства охорони здоров’я й реформи шкільного харчування під час робочої поїздки на Харківщину. Такі візити є дуже важливими, адже забезпечити дітей не лише фізичним захистом, а й закладати й підтримувати у них навички, які допоможуть бути здоровими у дорослому віці, – відповідальність дорослих.

Наші колеги відвідали один із найвідоміших навчальних закладів України, де під час перерви дітей забезпечують безоплатними обідами; поспілкувалися з вчителями й учнями. Їжу МетроШколі постачає комунальне підприємство «Кейтеринг для дітей». Школу облаштували торік – зараз на п’яти станціях харківського метрополітену функціонують 17 кабінетів, де у комбінованому форматі навчаються 2210 дітей.

Колеги також завітали до Слобожанського регіонального центру професійної освіти, де готують спеціалістів за напрямами: «Кухар закладу освіти. Пекар», «Кухар. Кондитер», «Кухар. Пекар». Навчання в закладі наразі відбувається онлайн, проте директорка центру освіти поділилась планами щодо облаштування в закладі інклюзивного кулінарного хабу.

У Харківському ліцеї №132 фахівці оглянули облаштований харчоблок, а також шкільний скеледром та кілька спортивних залів з сучасним обладнанням. Важливо, що учні закладу мають доступ не лише до збалансованого харчування, а й до фізичної активності. В ліцеї створені всі умови для формування у дітей навичок здорового способу життя.

Далі команда реформи відвідала й область, де за фінансової підтримки Фонду Говарда Г. Баффета триває будівництво другої в Україні фабрики-кухні. Проєктні менеджери оцінили хід виконання робіт та зустрілися з керівниками та працівниками трьох навчальних закладів, які обслуговуватиме фабрика-кухня. Завершити будівництво планується до кінця 2024 року.

Будівництво першої фабрики-кухні в місті Буча добігло кінця в грудні 2023 року, і наразі вона вже обслуговує заклади освіти в громаді.

Нагадаємо, реформа шкільного харчування стартувала в Україні у 2022 році за ініціативи першої леді країни Олени Зеленської. Її мета – забезпечити кожну дитину в Україні поживним і здоровим харчуванням у закладах освіти. Впровадження реформи продовжується навіть попри повномасштабну війну.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram