Скарлатина: що це за захворювання та як лікувати?

Скарлатина — гостре інфекційне захворювання, яке проявляється ураженням мигдаликів ротоглотки та характерним висипом. У більшості випадків скарлатина починається раптово. Розвивається ангіна, язик спершу «біліє» і до 4-го дня захворювання стає яскраво-червоним, на шкірі хворого виникає характерний висип — дрібні яскраво-рожеві або червоні цятки, які часто сверблять.

У країнах з помірно холодним і вологим кліматом, як в Україні, випадки захворювання здебільшого реєструють восени і взимку. На скарлатину найчастіше хворіють діти віком 1–9 років. Шлях інфікування — повітряно-краплинний. Зокрема, під час кашлю, чхання і навіть розмови хворого. Щеплення проти скарлатини немає, але після того, як людина перехворіє, виробляється імунітет.

Захворювання може мати легкий, середній чи важкий перебіг. За легкої форми симптоми інтоксикації організму слабо виражені, блювота відсутня, ангіна. У разі важкої форми початок хвороби супроводжує висока температура, блювота, інколи діарея. Можливі запаморочення та набряк мозку.

Профілактика поширення хвороби полягає у ранньому виявленні та ізоляції хворого. Пацієнтам, хворим на скарлатину, призначають курс антибіотиків. Якщо антибіотик не призначався, ізоляція має тривати протягом 21 дня.

Спалах скарлатини — це два або більше підтверджених випадків захворювання, що виникли протягом 10 днів, при цьому між випадками наявний епідеміологічний зв’язок (наприклад, захворілі діти перебувають в одному класі або групі).

В такому разі:

  • захворілих відсторонюють від відвідування дитячого садка, школи або роботи на час лікування;
  • медики встановлюють коло контактних осіб та надають рекомендації щодо подальших дій;
  • заклади та колективи отримують рекомендації щодо впровадження протиепідемічних заходів від відповідальних служб;
  • діти, працівники дитячих садків чи шкіл, які відмовляються від лікування мають бути відсторонені з колективу до зникнення симптомів захворювання.

Людина з діагностованою скарлатиною за відсутності лікування антибіотиками може інфікувати навколишніх протягом 2-3 тижнів. Тому ізоляція захворілого в таких випадках має тривати протягом 21 дня від початку захворювання.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram