У 20 лікарнях України відбулися тренінги для медиків інсультних відділень

Завершилися тренінги для команд лікарень, у яких функціонують інсультні відділення. Особливість навчань – проведення теоретичної і практичної частин на базі медзакладів, а також залучення не лише лікарів, а й медичних сестер.

Навчання відбулися у 20 медзакладах 16 областей та міста Києва, вони організовані в межах спільного проєкту МОЗ і Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Навчальні програми для тренінгів розробила ГО «Українська асоціація нейрохірургів».

Упродовж чотирьох місяців (з листопада 2023 року до лютого 2024) у лікарнях, де функціонують інсультні відділення, відбулися триденні очні тренінги для лікарів та дводенні – для медичних сестер. Загалом навчання відвідали 356 медиків.

Навчання було внесене до заходів безперервного професійного розвитку (БПР). Організатори проводили вхідне та вихідне тестування. Сертифікати про проходження тренінгів отримали лише ті учасники, що дали щонайменше 75% правильних відповідей.

Модулі для лікарів містили такі теми:

  • ведення пацієнтів з підозрою на гострий мозковий інсульт на етапі відділення, включно з основами нейровізуалізації;
  • реваскуляризаційна терапія під час ішемічного інсульту (внутрішньовенний тромболізис, механічна тромбектомія);
  • надання допомоги пацієнтам з різними видами геморагічного інсульту, зокрема зі спонтанним внутрішньомозковим крововиливом, субарахноїдальним крововиливом;
  • ведення пацієнтів з гострим мозковим інсультом в інсультних відділеннях, зокрема вторинна профілактика, профілактика та лікування ускладнень, ухвалення рішення щодо переводу пацієнта на інший рівень надання допомоги (реабілітаційна допомога, паліативна допомога) або щодо виписки на амбулаторне спостереження.

На модулях для медичних сестер увагу приділяли темам:

  • ведення пацієнтів з різними видами гострого мозкового інсульту в перші 24 години від виникнення симптомів інсульту на етапі відділення ЕМД, інсультного відділення;
  • роль та завдання медичної сестри на етапах реваскуляризаційної терапії у разі ішемічного інсульту (внутрішньовенний тромболізис, механічна тромбектомія), під час надання допомоги пацієнтам з різними видами геморагічного інсульту, зокрема зі спонтанним внутрішньомозковим крововиливом, субарахноїдальним крововиливом;
  • ведення пацієнтів з гострим мозковим інсультом в інсультних відділеннях та роль медичної сестри на цьому етапі надання допомоги.

Саме для медсестер інсультних відділень такі тренінги відбувалися вперше.

Такі навчання допомагають вдосконалювати систему невідкладної допомоги у разі гострого інсульту, отже в закладах охорони здоров’я має бути якомога більше висококваліфікованих медиків, які спеціалізуються на веденні саме пацієнтів з інсультом. І, попри те, що цей цикл тренінгів завершено, запит на них чималий.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram