Як зберегти слух: поради


3 березня — Всесвітній день слуху. У цей день Центр громадського здоров’я наголошує на необхідності профілактики захворювань вух.

Як і щороку, у 2024-му Всесвітній день слуху присвячений підвищенню обізнаності про те, як запобігти глухоті та втраті слуху. Гасло цього року "Змінюймо стереотипи: зробімо догляд за вухами та слухом реальністю для всіх!".

Проблеми з вухами та слухом є одними з найпоширеніших проблем, з якими стикаються у суспільстві, повідомляє CDC. Та понад 60% з них можна виявити й усунути на первинному рівні медичної допомоги.

За даними ВООЗ, у всьому світі понад 80% потреб у догляді за вухами та слухом залишаються незадоволеними. Щорічні витрати на неусунуту втрату слуху у всьому світі становлять майже 1 трильйон доларів.

Також ВООЗ повідомляє, що понад 360 мільйонів людей живуть з втратою слуху, що призводить до інвалідності. Понад 1 мільярд людей віком від 12 до 35 років наражаються на ризик втрати слуху через вплив шуму в місцях відпочинку.

Крім того, стигма є одним з ключових факторів, які обмежують зусилля щодо запобігання та розв’язання проблеми втрати слуху.

"Втрату слуху часто називають "невидимою інвалідністю" не тільки через відсутність видимих симптомів, а й тому, що вона вже давно зазнає стигматизації в суспільстві та ігнорується політиками", — заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

Поради для здоров'я вух

Що робити:

  • використовуйте беруші у галасливих місцях;
  • регулярно перевіряйте свій слух;
  • носіть слухові апарати, якщо це рекомендовано;
  • зверніться до лікаря, якщо у вас є проблеми з вухами або слухом.

Чого не варто робити:

  • вставляти у вуха ватні палички чи шпильки;
  • плавати чи митися у брудній воді
  • ділитися своїми навушниками або вкладками;
  • слухати гучну музику.

Крім того, обов’язково консультуйтесь із сімейним лікарем щодо захворювань ЛОР-органів, приймайте ліки лише за призначенням медиків.

Вас мають насторожити й спонукати звернутися до лікаря наступні ознаки втрати слуху: вам важко чути інших людей, ви не розумієте, що вони говорять; ви часто просите повторити сказане; ви погано чуєте під час розмови телефоном; вам важко підтримувати розмову; вам важко концентруватися під час того, як слухаєте когось; інші люди вказують на ваші проблеми зі слухом.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram