Як зберегти здоров'я ротової порожнини

20 березня відзначають День здоровʼя ротової порожнини. Здоров'я наших зубів і ясен є важливим не тільки для красивої усмішки, але для загального стану організму. Адже бактерії, які спричиняють карієс та запалення ясен, можуть призвести до більш серйозних проблем зі здоров’ям, як-от захворювань серцево-судинної системи, респіраторної хвороби, ревматоїдного артриту, діабету.

Ось кілька порад, як зберегти ваші зуби та ясна здоровими:

  • Дотримуйтеся правил гігієни.

Чистіть зуби двічі на день, та обирайте зубну пасту із фтором. Це – головне джерело фтору, необхідного для захисту емалі від карієсу. Не забувайте про зубну нитку та полоскання після їжі. Змінюйте зубну щітку раз на 3-4 місяці або частіше, якщо щетина зношена, а також щоразу після професійного чищення зубів.

  • Регулярно відвідуйте стоматолога.

Оптимально – що пів року. Це допоможе виявити проблеми на ранніх стадіях та уникнути серйозних ускладнень. Якщо помітили почервоніння та набряк ясен, кровотечу під час чищення зубів, неприємний запах чи присмак у роті або будь-які інші проблеми з зубами, не зволікайте з візитом до лікаря.

  • Дотримуйтеся здорового способу життя.

Відмовтеся від шкідливих звичок, таких як куріння та вживання алкоголю, обмежте споживання солодощів та солодких напоїв.

  • Харчуйтеся збалансовано.

Додайте до свого раціону більше овочів і фруктів, пийте більше води.

  • Не забувайте про захист.

Використовуйте засоби захисту зубів (капи) під час спорту або активного відпочинку, як-от катання на велосипеді, мопеді, мотоциклі. Не відкривайте зубами банки чи упаковки та не розкушуйте ними шкарлупу горіхів.

Намагайтеся дотримуватися цих простих правил. Навіть якщо це не гарантує 100% захисту від карієсу, це значно зменшить ризик серйозних захворювань ясен і втрати зубів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram