Доступні ліки – підсумки за півроку.


Доступні ліки – підсумки за півроку: У кожному регіоні країни програмою користується від 100 до 200 тисяч пацієнтів



За 6 місяців дії програми «Доступні ліки», держава забезпечила українців препаратами на суму понад 235 млн грн. А пацієнти отримали ліки за 6,5 млн рецептів.

Урядова програма «Доступні ліки» діє з квітня 2017 року. Мільйони українців по всій країні вже скористалися програмою та отримали життєвоважливі ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

З початку роботи програми зростає кількість аптек-учасниць. На сьогодні їхня кількість по всій Україні вже сягнула 6 564, тобто кожна третя аптека в Україні.

На сьогодні у програмі «Доступні ліки» бере участь 198 торгових найменувань препаратів. Позитив — це розширення переліку безкоштовних ліків до 35 лікарських засобів. Варто зазначити, що на початку програми їх було 23.

«Коли ми розпочинали роботу над програмою, мета була — забезпечити регулярний доступ до життєвонеобхідних ліків українцям. За час дії програми “Доступні ліки” пацієнти змогли отримати ліки за понад 6,5 млн рецептів по всій країні», — зазначила в.о. Міністра охорони здоров’я, доктор Уляна Супрун.

Від початку дії програми, споживання життєво необхідних лікарських засобів, з доведеною ефективністю, рекомендованих ВООЗ, зросла майже вдвічі. Попит на ліки, які відшкодовуються на 100% взагалі виріс на 83%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Вартість препаратів, що відшкодовуються державою та входять до програми, продовжує поступово знижуватись. В середньому ціна на лікарські засоби зменшилася на 30%, в деяких випадках на 50%.

«Рік тому фонд Пацієнти України проводив дослідження “БЕЗкоштовна медицина”. Його результати були невтішними: 48,8% пацієнтів відмовляються від лікування через брак коштів, 68,7% пацієнтів займаються самолікуванням не звертаючись до лікаря.

Програма реімбурсаціі в усьому світі є найефективнішим способом забезпечити ліками пацієнтів. В Україні “Доступні ліки” працює вже більше півроку і допомагає пацієнтам отримати безкоштовні ліки в аптеках і покращити їхнє здоров'я. Також вона допомагає знизити кількість випадків самолікування, адже пацієнти мають спершу відвідати сімейного лікаря, який випише рецепт на дієві і безпечні препарати», – зазначила виконуючий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.

За час роботи програми серед українців суттєво виріс показник довіри до сімейного лікаря. За результатами дослідження соціологічної групи Рейтинг, він став більше на 10%: у грудні 2016 року ця цифра становила 53%, в серпні 2017 – вона підвищилася до 63%.

«Саме лікар має зацікавити населення скористатися програмою «Доступні ліки», а коли пацієнт відчує ефект безперервного прийому препаратів та економію коштів він залишиться прихильним до терапії. Адже саме ця прихильність до терапії разом з модифікацією способу життя дасть можливість знизити частоту ускладнень та рівень смертності від серцево-судинних захворювань», — підкреслила сімейний лікар Олена Нагорнюк.

Програма розривається. Уряд збільшив фінансування на 200 млн грн і нині загальний бюджет «Доступних ліків» у 2017 році становить 700 млн грн. На 2018 рік Кабінет Міністрів передбачив в проекті бюджету 1 млрд.

МОЗ активно працює над розширенням препаратів у переліку, та планує до кінця року додати ще 2-3 нозології.

Нагадаємо, що серед засадничих принципів програми «Доступні ліки»: лікування захворювань, що відносяться до пріоритетних станів в Україні, відшкодування на рівні амбулаторної ланки, виключно за рецептом, який виписує лікар із зазначенням діючої речовини, відшкодування за найдешевшою ціною, що зумовлює здорову конкуренцію між виробниками. Важливо зазначити, що програма передбачає встановлення гранчих цін, так званих референтних, на рівні ціни в сусідніх країн.


За матеріалами Офіційної веб-сторінки МОЗ України.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram