У ВРУ розпочала роботу Парламентська платформа боротьби з туберкульозом

В Україні розпочало роботу міжфракційне об’єднання Парламентська платформа боротьби з туберкульозом. До неї увійшли депутати з різних фракцій та комітетів, щоби прискорити подолання багаторічної епідемії в країні.


Учасники круглого столу «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом: об’єднуємо зусилля для подолання епідемії» сьогодні підписали спільну Декларацію щодо подолання епідемії туберкульозу в Україні.

З 2014 по 2016 роки в Україні загалом спостерігається тенденція до зниження захворюваності на туберкульоз. У 2016 році це було 67,6 на 100 тис. людей. При цьому, у майже половині областей України показники захворюваності, навпаки, зростали. Це Вінницька, Донецька, Закарпатська, Київська, Луганська, Львівська, Одеська, Полтавська, Тернопільська та м. Київ. За три роки від туберкульозу померло 13 906 людей. З них 30 дітей, 2 446 жінок та 11 430 чоловіків.

До того ж, число рецидивів залишається фактично незмінним та стабільно перевищує 5 000 щорічно (в 2014 році – 5025 (16,4%. серед випадків ТБ), в 2015 – 6255 (20,7% серед випадків ТБ), в 2016 – 5508 (19,1% серед випадків ТБ). Рецидив означає зниження ефективності лікування та пов’язані з цим наслідки, подвійний ризик поширення резистентного туреркульозу. Зменшення числа рецидивів серед нових випадків могло би значно покращити епідеміологічну ситуацію з туберкульозом в країні.

Також в останні 10 років стійко збільшується захворюваність на поєднану інфекцію туберкульоз/ВІЛ. У 2016 році вона зросла майже втричі. Частково це пов’язано з покращенням діагностики як туберкульозу, так і ВІЛ, проте підтверджує і недостатність заходів профілактики туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих: скринінг на туберкульоз, профілактичне лікування туберкульозу, контроль ефективності та охоплення антиретровірусною терапією. Водночас в Україні відзначається зниження смертності від поєднаної туберкульоз/ВІЛ інфекції.

У 2014-2015 році Україна мала труднощі з поставками вакцини БЦЖ для профілактики туберкульозу, які були усунуті в 2016 році, коли вже 72,2% новонароджених дітей були вакциновані, тоді як 2015-го таких дітей було лише 39,9%. Порівняно з 2014 роком збільшилося і охоплення туберкулінодіагностикою дітей до 14 років та рентгенологічним обстеженням осіб старше 14 років до 50%. На ці методи раннього виявлення припадає майже 50% випадків виявлення туберкульозу.

У 2016 році уперше держава виділила безпрецедентну суму в 512 млн. грн. р. для боротьби з туберкульозом, що на 100% покриває усі потреби в протитуберкульозних препаратах, у тому числі і від резистентного туберкульозу. У попередні роки близько 50% препаратів для лікування резистетного туберкульозу закуплялося за кошти міжнародних донорів. Україна продовжує залучати підтримку міжнародних організацій, таких як Глобальний фонд, USAIDS, PATH, що впроваджують програми для забезпечення контрольованого лікування туберкульозу, підвищення виявлення туберкульозу серед вразливих груп населення, підтримку лабораторної мережі, впровадження новітніх методів діагностики туберкульозу, підвищення доступності до діагностики та лікування хворих на туберкульоз, закупівлю новітніх протитуберкульозних препаратів.

Комплексне вирішення медичної проблеми туберкульозу передбачає залучення громадського суспільства, лікарів всіх спеціальностей до виявлення та лікування туберкульозу. У першу чергу – первинної ланки медичної допомоги, сімейних лікарів, педіатрів, що вже сьогодні передбачено чинним протоколом лікування туберкульозу. Ефективне лікування туберкульозу можливе в амбулаторних умовах. В Україні вже кілька років, крім кабінетів контрольованого лікування туберкульозу, у т.ч. в закладах ПМСД, за підтримки міжнародних благодійних організацій успішно впроваджуються моделі амбулаторного супроводу пацієнтів за участі Мережі ЛЖВ, Альянсу громадського здоров’я, Товариства Червоного Хреста.

За новою стратегією Всесвітньої організації охорони здоров’я з ліквідації туберкульозу «The END TB» до 2035 року, туберкульоз має бути ліквідований по всьому світу.

Для України це означає, що до 2035 року рівень захворюваності має зменшитись на 90% порівняно з 2015-м. У 2035 році рівень захворюваності має зменшитися до 7,1 на 100 тис. людей. Для досягнення цієї мети число нових випадків туберкульозу має зменшуватися на 1 357 осіб щороку. В 2016 році Україна практично досягла річної мети: нових випадків туберкульозу зареєстрували на 1 351 менше, ніж у 2015-му.

Базові елементи і компоненти ліквідації туберкульозу, закладені в нову концепцію Національної програми по боротьбі з туберкульозом, включають комплексне лікування та профілактику, орієнтовані на пацієнта, інтенсифікацію новітніх досліджень, дотримання принципу безперервності, постійності всіх заходів по боротьбі з туберкульозом.


За матеріалами: Офіційної веб-сторінки МОЗ України.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram