Верховна Рада ухвалила проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів"

Верховна Рада ухвалила проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів"



Верховна Рада ухвалила законопроект №6327 проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" у другому читанні та в цілому. "За" проголосували 240 депутатів.

Це перша з часів незалежності і така нагальна реформа. Дякуємо усім, хто разом з нами натхненно працював над проектом змін, всім, хто відстоював їх, і всім, хто зробив їх можливими своєю підтримкою! Дякуємо Президенту Петру Порошенку, Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, Уряду, громадським організаціям, експертам і аналітикам, лікарям, народним депутатам!

Ця реформа – це революція гідності у медицині, бо гідність лікаря і гідність пацієнта – у центрі змін, які ми розпочнемо уже найближчим часом.

Що це означає для пацієнта? До якого медичного закладу і якого лікаря хоче піти пацієнт – вирішуватиме він сам. Обраний ним лікар надасть йому і допомогу, і увагу – бо гроші нарешті підуть за пацієнтом. І щоб ніхто не переживав щоло головного – фінансового – питання лікування: пацієнт нарешті отримає гарантії, що надані йому медичні послуги будуть повністю оплачені державою.

Що це означає для лікаря? Лікар отримує вільний вибір і свободу працевлаштування. Він отримає справедливі умови роботи і увагу керівників: бо за ними стоятимуть його пацієнти, а отже, і доходи медзакладу. Лікарі нарешті отримають фінансові гарантії та достойну зарплатню.

Що це означає для медзакладу? За кожну якісну медпослугу, надану українцю, держава заплатить медзакладу однаково. Тариф включатиме усі видатки для надання медичної допомоги: буде оплачена робота лікаря, медсестри, іншого персоналу, витратні матеріали, ліки, амортизація обладнання та адміністративні видатки.

Тепер задача парламенту – підтримати інший законопроект 6604, необхідний для того, щоб реформа запрацювала, та Президентський законопроект про реформу сільської медицини 7117, Уряду і МОЗУ – розробити і затвердити підзаконні акти, щоби дати реформі запрацювати, а місцевій владі – активно долучатися.

Дякуємо всім і працюємо задля успішного втілення!

За матеріалами Офіційної веб-сторінки МОЗ України.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram