9 вітамінів, дефіцит яких відображається на шкірі

Роль вітамінів у житті людини надзвичайно велика. Нестача вітамінів позначається насамперед на стані шкіри і може призвести до дуже сумних наслідків, аж до важких захворювань. Тому варто поговорити про гіповітамінозі та його проявах, а також які вітаміни необхідні для шкіри обличчя.

Щоб шкіра була здоровою, необхідно чимало часу приділяти щоденному догляду за шкірою. А це, перш за все, живлення шкіри. Нездоровий, незбалансований раціон може викликати дефіцит вітамінів, що неминуче відіб’ється на стані вашої шкіри. Нижче докладно опишемо ознаки дефіциту вітамінів, яких ви повинні остерігатися.

1. Суха шкіра і нестача вітаміну А

При сухій шкірі ми, як правило, застосовуємо крем з ретинолом (вітамін А). Але його дефіцит необхідно заповнювати не тільки зовні, але і зсередини, включаючи в раціон харчування продукти з високим вмістом ретинолу. Достатня кількість вітаміну А сприяє регенерації шкіри. В іншому випадку шкіра починає лущитися, а губи весь час пересихають.

Рекомендована доза вітаміну А: дорослому від 700 до 900 мкг мкг.

Продукти, багаті вітаміном А

Молоко, сир, вершки, яйця, м’ясо, печінка, нирки, риба (тріска, палтус). Не зловживайте м’ясними субпродуктами. Вітамін А утворюється в організмі з каротеноїдів. Ними є пігменти, що забарвлюють фрукти і овочі, які мають властивості антиоксидантів. Найвідоміший каротиноїд — бета-каротин. Частіше вживайте зелені і жовті овочі та фрукти, листову зелень.

2. Поява висипки на шкірі — дефіцит вітаміну В2

Значення вітаміну В2 (рибофлавін) в життєдіяльності організму величезна, так як він бере участь у всіх обмінних процесах. Підтримує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, сприяє загоєнню ран. Захищає очі від впливу ультрафіолетових променів, зменшує стомлюваність очей.

Симптомами дефіциту вітаміну В2 в організмі є тріщини в куточках рота, висип і подразнення на шкірі, пурпурний колір язика. Нестача цього вітаміну викликає запалення і почервоніння повік і рогівки, часто спостерігається випадання волосся.

Рекомендована добова доза вітаміну В2: диференціюється залежно від статі і віку, і становить для чоловіків 1,3 мг, для жінок 1,1 мг.

Продукти, багаті вітаміном В2

Слід мати на увазі, що не можна накопичити вітамін В2 в організмі. Потрібне його регулярне поповнення. Не забудьте включити ці продукти в свій раціон: незбиране молоко і кисломолочні продукти, овочі, цільнозернові крупи, яєчні білки, гриби. Рибофлавін дуже чутливий до того, як зберігаються продукти, а також до способу їх приготування.

3. Екзема і брак ніацину (вітамін В3)

Вітамін В3 — це життєво важлива речовина, яка відповідає за здоров’я шкіри, нервової і травної систем. Його дефіцит викликає пелагру, яка характеризується симптомами дерматиту (екземи), слабоумства і діареї.

Також може з’явитися сверблячий висип, почервоніння шкіри, набряк язика. Важливо підвищити рівень вмісту вітаміну В3 при пелагрі, стан, який може бути фатальним при відсутності лікування.

Рекомендована добова доза вітаміну В3 — до 16 мг.

Джерела вітаміну В3

Нестача вітаміну заповнюється продуктами рослинного походження, насамперед, багатих клітковиною.

4. Поява виразок — нестача вітаміну В6

Дефіцит вітаміну В6 виникає, якщо в організмі невисокі рівні вітамінів В12 і В9. Велика ймовірність браку ніацину у вегетаріанців. Цей вітамін — учасник практично всіх реакцій, що забезпечують життєдіяльність організму.

Якщо є нестача вітаміну В6, з’являється почервоніння і лущення шкіри, висип, виразки в куточках рота. Можливо і розвиток глоситу, запалення і набряк язика, що супроводжуються втратою смакових відчуттів.

Рекомендована добова доза вітаміну В6: для дорослих до 50 років 1,3 мг; 1,7 мг для чоловіків старше 50 років і 1,5 мг для жінок старше 50 років.

Продукти, що містять вітамін В6

Вітамін В6 міститься в таких продуктах, як риба, м’ясо птиці, крохмалисті овочі.

5. Лускатий дерматит — нестача вітаміну В7 (біотин)

Біотин просто незамінний для здоров’я шкіри і волосся. Він грає важливу роль в обмінних процесах, синтезі глікогену, засвоєнні жирів і амінокислот. Одна з причин дефіциту вітаміну В7 — деякі харчові звички: зловживання смаженою їжею, алкоголем. Засвоєнню біотину і перешкоджають певні ліки (антибіотики).


Симптоми нестачі вітаміну В7: блідість шкіри, лускатий дерматит, суха шкіра, випадання волосся, нудота, втрата апетиту, слабкість, м’язовий біль.

Рекомендована добова доза біотину: для дорослих 30 мкг.

Продукти, що містять вітамін В7

Вітамін В7 широко представлений у продуктах, але активується тільки при наявності магнію.

6. Жовтизна шкіри і вітіліго — нестача вітаміну В12

Вітамін В12 є тільки в продуктах тваринного походження. Ознаками дефіциту вітаміну В12 є втома, погіршення зору, втрата апетиту, задишка. Також може виникнути злоякісна анемія, стан, при якому організм не засвоює вітамін В12. Як результат, не утворюється червоні кров’яні тільця. Цей стан пов’язаний з вітіліго, порушенням пігментації, коли на шкірі з’являються білі плями.

Дослідження показують, що перебування на сонці в комбінації з вітамінами В9 та В12 сприяють лікуванню вітіліго. При нестачі вітаміну В12 можлива також жовтизна шкіри. Еритроцити руйнуються і потрапляють в жовч. Брак повноцінних еритроцитів і збільшення кількості жовчі проявляється як блідість або жовтяничність шкіри. Нестача фолієвої кислоти також може бути причиною патології кровотворення.

Рекомендована добова доза: для дорослих 2,4 мкг.

Джерела вітаміну В12

М’ясо, печінка, сир, молоко, яйця. При злоякісній анемії для поповнення дефіциту вітаміну В12 необхідні ін’єкції або препарати з цим вітаміном. У веганів основне джерело вітаміну В12 — вітамінізовані продукти харчування, печериці.

7. Цинга — нестача вітаміну С

Вітамін важливий для здоров’я шкіри, так як володіє антиоксидантними властивостями. Він відіграє вирішальну роль у синтезі колагену, білка, що відповідає за пружність і еластичність шкіри. Дослідженнями встановлено, що більш високий рівень вітаміну С забезпечує гарний захист шкіри від сонячної радіації, а його дефіцит робить шкіру сухою, лущиться і огрубілою.

Нестача вітаміну С може бути причиною цинги, коли організм не здатний виробляти колаген. Вона проявляється такими симптомами, як червоні точки на шкірі, біль у м’язах і суглобах, набряклість і кровоточивість ясен.

Рекомендована доза: для чоловіків 90 мг і для жінок 75 мг в день.

Джерела вітаміну С

Багато фруктів і овочів, але, перш за все, це цитрусові, манго, папая, цвітна капуста, помідори, білокачанна капуста, шпинат, болгарський перець.

8. Псоріаз — нестача вітаміну Д

Відомо, що дефіцит вітаміну Д впливає на здоров’я кісткової тканини і викликає остеопороз. Але чи знаєте ви, що це може бути також значущим чинником розвитку псоріазу. Було виявлено, що місцеве застосування лікарських препаратів з вітаміном Д на уражених псоріазом ділянках шкіри, покращує її стан.

Рекомендована доза: 15 мг на день для дорослих.

Джерела вітаміну Д

Вітамін Д міститься в таких продуктах, як яєчні жовтки, печінка, морська риба, молоко і молочні продукти, крупи. Організм також самостійно виробляє вітамін Д під впливом сонячних променів.

9. Передчасне старіння шкіри — нестача вітаміну Е

Жиророзчинний вітамін Е — потужний антиоксидант, який допомагає боротися з вільними радикалами. Вони утворюються в процесі перетворення їжі в енергію. Забруднення повітря, ультрафіолетові промені, куріння сприяють утворенню вільних радикалів. Однак сам по собі вітамін Е не чинить захисну дію на шкіру. Він обов’язково повинен йти в парі з вітаміном С.

Рекомендована доза вітаміну Е: 15 мг на день для дорослих.

Джерела вітаміну Е

Соняшникова олія, сафлорова олія, олія зародків пшениці, мигдаль, фундук, арахіс. Овочі зеленого кольору: броколі, шпинат і ін.

Хочете виглядати молодо і красиво? Не забувайте про вітаміни. Вони здатні творити чудеса: шкіра, випромінює сяйво, здорове, красиве волосся, гарне самопочуття і настрій. Але незалежно від вашої впевненості в тому, що ви отримуєте достатню кількість вітамінів, проконсультуйтеся з лікарем у разі появи будь-яких змін на шкірі.

За матеріалами https://ukrhealth.net

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram