Чи варто приймати вітамін D для профілактики

Вітамін D бере участь в правильному обміні кальцію, регулює імунні реакції і навіть ріст волосся. А з його браком пов’язують схильність до депресивних станів, слабкість м’язів у спортсменів, навіть синдром полікістозних яєчників. Але чи варто приймати вітамін D для профілактики? Наукова блогерка Дарія Озерна зробила ґрунтовний огляд наукової літератури, зокрема, мета-аналізів за 2018 рік, — коли вітамін D і його добавки дієві, а в яких випадках — ні.

Мета аналіз — це найвищий, найдостовірніший наразі спосіб аналізу даних про ефективність тих чи інших препаратів. Цей метод збирає всі доступні, коректно проведені дослідження і робить висновок на їх основі.

ЧИ ДОПОМОЖЕ ВІТАМІН D ЗАПОБІГТИ ЛАМКОСТІ КІСТОК, ДЕПРЕСІЇ І РАКУ

Раніше повідомляли, що вітамін D в людей старшого віку на 15% зменшує ламкість кісток, і на 30% - зменшує ризик перелому шийки стегна. А людей, які в похилому віці мають переломи, часто “понижений” (менше 30 нг/мл) рівень вітаміну D.

Але дослідження понад 50 тисяч американців старших за 50 років не показало ефективність рутинного прийому вітаміну D та кальцію для запобігання переломам кісток (https://goo.gl/zEEwN7). І навіть збільшення дози вітаміну не допомогло йому краще виконувати цю місію — про що свідчить провідний журнал The Lancet у публікації за жовтень 2018 року (https://goo.gl/RAQify).

Мета-дослідження людей із депресією, що пили вітамін D у пігулках, не показало ефективність цих добавок (https://goo.gl/PY8oB7).

Не показана також користь вітаміну D в запобіганні раку (https://goo.gl/ZKmYvm).

КОЛИ ВІТАМІН D МОЖЕ БУТИ ЕФЕКТИВНИМ

Вітамін D не знижував загальні маркери запалення в організмі, зате показана ефективність вітаміну D в запобіганні хвороб верхніх дихальних шляхів та загострень астми (https://goo.gl/XFYR3z).

Є дані, що вітамін D може бути корисним при синдромі полікістозних яєчників (https://goo.gl/PCgBHF).

Дослідження американців, що приймали вітамін D, свідчать на користь вітаміну D у запобіганні передчасної смерті, втім, такі дослідження неідеально сплановані (https://goo.gl/XGfVuB).

В запобіганні чи лікуванні серцево-судинних хвороб мета-аналіз не показує користі вітаміну D, але є певні свідчення, що він добре впливає на стан артерій (https://goo.gl/cEHkbw).

ПРО ПРИЧИНИ ПОПУЛЯРНОСТІ І НОРМИ ВІТАМІНУ D

“Мода” на аналізи на рівень вітаміну D та прийом його пігулок походить зі Сполучених Штатів. Такий собі доктор Майкл Глік, ендокринолог із Бостона, який консультує низку бізнесів, отримав від індустрії вітаміну D сотні тисяч доларів. Він писав справжні оди цьому вітаміну, видав безліч публікацій про ризики його нестачі та “пандемію дефіциту вітаміну D”, крім того, брав участь у розробці національних ґайдлайнів по вітаміну D, де підвищив його порогові значення й це призвело до того, що в усіх людей аналізи різко стали поганими. Люди почали купувати добавки, робити аналізи і ходити в солярії (https://goo.gl/EvL1se).

Не припиняють точитися дискусії “що слід вважати нормою” (https://goo.gl/hBXnhN). Тому важливо зважати, що приймати вітамін D просто так — не панацея від хвороб. Навіть більше, високі дози будуть шкідливими для здоров’я (https://goo.gl/Ab5J9V).

Ми отримуємо вітамін D побувши на сонці або разом із їжею: жирною рибою та яйцями. І зазвичай — цього достатньо для того, щоб здорова людина отримала свою порцію вітаміну.

Групами ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D в крові, є люди із ожирінням (індекс маси тіла понад 35), вегани, люди із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, людям літнього віку, особливо якщо вони виходять з дому. Решті рутинну перевірку на рівень вітаміну D офіційні установи не радять — не марнуйте гроші.

Перш ніж купувати пігулки, порадьтеся з лікарем. Причина браку вітаміну може бути не в раціоні, а в роботі печінки, нирок чи кишківника, наприклад, і лікувати слід причину, а не один із її наслідків. Бо вітамін, який ми споживаємо в пігулках, має ще ефективно всмоктатися в кишківнику, і пройти зміни в печінці та нирках. Пігулки не гарантують належний рівень все одно.

Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку.

А щоби запобігти переломам, запобігайте падінням — робіть вправи на баланс. А взимку, щоби не впасти, носіть зручне взуття й уникайте ожеледиці.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram