Чи є у вашої дитини реактивний розлад прихильності, і що робити при РРП?

Терміном «розлад прихильності» в медицині прийнято називати групу психічних відхилень, які розвиваються у дітей у разі відсутності необхідного емоційного контакту зі своїми батьками (прим. - або опікунами, що частіше).
У чому виражається РРП, як його визначити у дитини, і до яких фахівців звертатися?

Що таке розлад прихильності у дітей - причини РРП і види


Під словом «прихильність» прийнято мати на увазі почуття (відчуття) емоційної близькості, яке зазвичай формується на основі любові і певних симпатій.

Про розлад даної прихильності кажуть, коли у дитини спостерігаються ознаки емоційних і поведінкових порушень, що стали наслідком дефіциту спілкування з батьками - і результатом відсутності довірчих відносин з ними.

Психіатри позначають даний діагноз абревіатурою «РРП», яка в побутовому розумінні передбачає холодні відносини з опікунами.
Поширеність РРП - менше 1%.

Види РП фахівці класифікують таким чином:
  • Дезінгібіроване (прим. - розторможена) РП. У цьому випадку дитина не відрізняється вибірковістю щодо людей, до яких вона може звернутися. У самому ранньому дитинстві малюк «чіпляється» навіть до незнайомих людей, а підростаюча дитина прагне до залучення уваги дорослих людей і не особливо розбірлива в дружніх відносинах. Найчастіше цей тип РП спостерігається у дітей, у яких неодноразово змінювалися вихователі (опікуни, прийомні сім'ї) протягом перших років життя.
  • Інгібірована (прим. - загальмований) РП. Симптоматика цього типу РП не надто виражена - але, згідно з класифікацією захворювань, даний тип РП називається реактивним і має на увазі загальмованість, пригніченість або сперспостережливість маленького пацієнта, який може реагувати на опікуна / вихователя по-різному. Такі діти часто вельми агресивні щодо чужих (і навіть своїх) страждань, нещасні.

Відповідно до іншої класифікації РП, виділяють 4 її види, з урахуванням етіологічного фактора:
  1. Негативна РП. Причини: гіперопіка - чи зневага дитиною. Ознаки: дитина провокує дорослих на роздратування, на негативну оцінку, навіть покарання.
  2. Уникає РП. Причини: розрив відносин з опікуном / батьком. Ознаки: недовірливість, замкнутість.
  3. Амбівалентна РП. Причини: непослідовна поведінка дорослих. Ознаки: категоричність і подвійність поведінки (від ласки до бійки, від доброти до нападу агресії).
  4. Дезорганізована РП. Причини: насильство, жорстоке ставлення до дитини. Ознаки: агресія, жорстокість, опір будь-яким спробам налагодження контакту.

У чому криються основні причини РП у дітей?


Серед особливостей, які розглядають у ролі факторів ризику і провокування формування РРП, відзначають:
  • Низька опірність стресам.
  • Нестійкість нервової системи.

Причинами ж розвитку РП зазвичай стають ситуації, в яких дитина втрачає можливість підтримки необхідної стабільному зв'язку з батьками або опікунами:
  1. Відсутність повноцінного контакту з матір'ю.
  2. Зловживання матері алкоголем або наркотиками.
  3. Психічні розлади матері.
  4. Післяпологова депресія матері.
  5. Насильство в сім'ї, приниження.
  6. Небажана вагітність.
  7. Вимушена розлука батьків і дитини з подальшим переміщенням дитини в дитячий будинок або навіть інтернат.
  8. Відмова від опікунства (часта зміна прийомних сімей).

І так далі.

Підсумовуючи, можна сказати, що РП виникає у дітей, яким не дали можливості спокійно і безпечно до кого-небудь прив'язатися.

Симптоми РРП - як помітити розлади прихильності у дітей?


Як правило, формування РРП відбувається ще до настання п'ятирічного віку (може діагностуватися навіть до 3-х років), після чого дане порушення може супроводжувати дитину навіть до дорослого віку.

Симптоматика РРП схожа з такими розладами, як фобії, посттравматичні стреси, аутизм і ін., Тому діагноз зазвичай не ставиться «на око».

Серед ключових симптомів РРП виділяють:
  • Настороженість і боязкість.
  • Відставання в інтелектуальному розвитку.
  • Напади агресії.
  • Складнощі в адаптації і при встановленні взаємин.
  • Байдужість до відходу людини.
  • Частий тихий плач без конкретної причини.
  • Розвиток (згодом) відрази до обіймів і будь-яких дотиків.
  • Затримка розумового розвитку, яка з віком набуває більш виражені контури.
  • Відсутність почуття провини після випадків неприйнятної поведінки.

Важливо відзначити, що симптоматика - і її вираженість - залежить від типу РП, від віку та інших факторів.

Наприклад ...
  1. Малюки РП у віці до 5 років зазвичай рідко посміхаються і відводять очі при спробі зорового контакту. Наближення дорослих у них не викликає радості.
  2. Діти з інгібірованною формою розладу не бажають, щоб їх заспокоювали, щоб з ними зближувалися або встановлювали контакт, не беруть у дорослих простягнуту іграшку.
  3. При дезінгібірованному типі розладу діти, навпаки, постійно шукають контакту, комфорту і почуття безпеки. Але тільки у незнайомих людей. Що стосується батьків або опікунів - їхні діти відкидають.

Основні ризики РРП


Серед найчастіших ускладнень даного розладу відзначають ...
  • Затримку психічного розвитку.
  • Зниження пізнавального інтересу.
  • Порушення прийняття / передачі досвіду.
  • Відставання в розвитку мови, мислення.
  • Соціальна дезадаптація.
  • Придбання емоційних і інших відхилень як рис характеру.
  • Подальший розвиток неврозів, психопатії та ін.

Діагностика розладів прихильності у дітей - до яких фахівців звертатися при ознаках РРП?
Перш за все, важливо розуміти, що без чіткого знання всієї історії виховання конкретної дитини неможлива точна постановка діагнозу .

Також не менш важливим є факт, що пережиті в комплексі ті чи інші описані вище ситуації не обов'язково провокують даний розлад. Тому самостійно робити висновки точно не варто, даний діагноз повинен бути експертною думкою, основаною на результатах повноцінної діагностики.

До якого лікаря звертатися, якщо ви запідозрили у дитини РП?
  1. Педіатр.
  2. Психолог.
  3. Психотерапевт.
  4. Психіатр.

Як проходить діагностика?


Звичайно, чим раніше діагностовано розлад - тим більше шансів на швидке відновлення дитини.
  • Перш за все, пильну увагу лікаря сконцентровано на відносинах мами і малюка, стосунки в родині і наслідки відносин. Не меншу увагу приділяється стилю виховання дитини, повноті задоволення його інтересів, наявності власного простору у дитини, та ін.
  • Лікар повинен точно визначити - чи не пов'язана симптоматика розладу з іншими захворюваннями. Наприклад, загальмованість може спостерігатися після черепно-мозкової травми або при манії.
  • Збір історії хвороби, опитування батьків та інших близьких дитині людей, спостереження за дитиною в різних ситуаціях - все це обов'язкова частина діагностики.
  • Також виконується спеціальна психодіагностика, здатна виявити наявність емоційно-вольових порушень.

Що стосується лікування, його здійснюють виключно комплексно - з консультаціями психологів, сімейною психотерапією, медикаментозною корекцією і ін.

Як правило, ранні проблеми РП можна усунути, якщо вчасно поліпшити соціальні обставини життя дитини. Але остаточного «зцілення» для подальшого, нормального дорослого житті дитини можна домогтися лише при його повному примирення з минулим - розумінні минулого, здатності переступити через нього - і йти далі.

За матеріалами http://vashaibolit.com.ua
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram