Чому надмірна вага небезпечна для здоров’я

Зайва вага підвищує ризики захворювання небезпечними хворобами, зокрема серцево-судинними. Такий висновок науковців ґрунтується на чотирирічному дослідженні близько 300 тисяч людей, які не мали серцевих захворювань. Вимірюючи індекс маси тіла, дослідники виявили співвідношенняміж збільшенням ваги та появою хвороб серця – чим більша кількість зайвої ваги, тим вищі шанси захворіти.

Тривалість життя та захворювання

В комбінації з серцево-судинними захворюваннями зайва вага впливає також на тривалість життя. Зокрема, у дослідженні було виявлено, що тривалість життя чоловіків середнього віку, які мали надмірну вагу, була на 6 років меншау порівнянні з тими, хто постійно підтримував оптимальну для себе вагу.

Також існують інші проблеми зі здоров‘ям, пов‘язані із зайвою вагою. Наприклад, людина може стати більш сприйнятливою до апное (задишки) уві сні, отримати біль у суглобах та артрит, захворіти на діабет.

Що таке абдомінальний жир і чому він небезпечний

Жирова тканина дуже підступна. Вона може оточувати життєво важливі органи – підшлункову залозу, печінку та кишківник, і заважати їхній нормальній роботі. Цей тип жиру вважається найбільш небезпечним і зветься абдомінальним. Він накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Що більша частка такого жиру в організмі, то вищі ризики появи серцево-судинних захворювань. Адже жирова тканина негативно впливає на артеріальний тиск, рівень цукру в крові та рівень холестерину.

Оптимальна для здоров’я вага

Підтримувати оптимальну для здоров‘я вагу означає зберігати нормальний індекс маси тіла у співвідношення ваги та росту. Для цього існують навіть спеціальні онлайн-калькулятори, які рахують індекс маси тіла, подібні цьому. Перевірте себе! Також важливо вимірювати талію і об‘єм стегон – талія повинна бути значно меншою.

Як гарно почуватися та жити довго

Здорове харчування, фізична активність і поведінка – найбільш ефективні інструменти для підтримання здорової ваги. Прості поради допоможуть тримати вагу в нормі, чудово почуватися і жити довше:

  • Будьте активними

Фізична активність – найкраща профілактика надмірної ваги. Навіть, якщо ви маєте надмірну вагу, але водночас постійно активні фізично – ризики появи серйозних хвороб зменшуються в рази. Якщо у вас немає часу на регулярні тренування, намагайтесь проводити активно кожну вільну хвилину.

  • Харчуйтесь повноцінно

Голодування та детокс дієти не працюють та навіть можуть зашкодити здоров‘ю. Важливо харчуватись регулярно та повноцінно. В жодному разі не пропускайте сніданки, не замінюйте повноцінний прийом їжі кавою.

  • Спіть достатньо

Порушення сну підвищує ризики мати надмірну вагу. Це пов’язано з появою метаболічних та ендокринних змін в організмі, що сприяють збільшенню ваги. Тому намагайтесь дотримуватись режиму та спати не менше 7-8 годин.

  • Консультуйтесь зі своїм лікарем щодо питань здоров’я, зокрема як підтримувати оптимальну вагу.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram