МОЗ роз’яснює ситуацію щодо смерті дитини від кору в Закарпатській області

5 лютого від кору померла п’ятирічна дівчинка з Тячівського району Закарпатської області. Міністерство охорони здоров’я висловлює співчуття родині дівчинки та закликає усіх батьків вакцинувати дітей від кору.

Дитина народилася у січні 2013 року і на початку 2014 року мала отримати першу дозу вакцини КПК, проте не була вакцинована.

Міністерство охорони здоров’я наразі з’ясовує, чому протягом чотирьох років дитина не отримала необхідне щеплення, оскільки впродовж 2014-2017 років у Закарпатській області була в наявності вакцина КПК. Так, у 2016 та 2017 роках до Закарпатської області було поставлено 37 600 доз вакцини «ПРІОРИКС» виробництва Бельгії: 11 600 доз у 2016 році, 26 000 доз у 2017 році. Станом на лютий 2014 року, коли дитина мала отримати планове щеплення від кору, в Закарпатській області було 16 338 доз вакцин від кору, паротиту і краснухи.

З кінця 2017 року збільшився попит на вакцини КПК і, відповідно, значно зросли обсяги використання цих вакцин. Так, за один тиждень у січні 2018 року в Україні в середньому використовувалося на 35% доз вакцин більше, ніж за аналогічний період у серпні, і на 25% більше, ніж у вересні 2017 р. У Закарпатській області показники вакцинації зросли ще більше: якщо в травні 2017 року було використано 1 619 доз вакцини за місяць, то вже через півроку, в жовтні 2017 року - 9 092 дози.

МОЗ здійснює перерозподіл вакцин проти кору в регіони, які найбільше потребують вакцин КПК. Зокрема, для Закарпатської області Міністерством охорони здоров’я здійснено перерозподіл 2 000 доз вакцин з іншої області. Крім того, наприкінці січня цього року Закарпаття отримало 8 000 доз вакцин КПК як гуманітарну допомогу від Уряду Угорщини.

МОЗ України дякує керівництву Дніпропетровської, Харківської, Запорізької, Львівської та Сумської областей за те, що погодилися передати частину вакцин в інші області, які зараз найбільше потребують додаткових доз вакцин проти кору.

На замовлення МОЗ Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні організовує прискорену доставку вакцини від кору: до кінця лютого в Україну буде додатково поставлено 220 тис. доз вакцини КПК, закупленої за кошти державного бюджету.

Нагадуємо, вакцинація є єдиним способом захисту від кору. Від цієї інфекції немає специфічного лікування. Наполегливо радимо батькам дотримуватися національного Календаря профілактичних щеплень та зробити своїм дітям щеплення від інших хвороб.

За матеріалами Офіційної веб-сторінки МОЗ України.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram