Поліомієліт

World Polio Day – це подія, яка відзначається щорічно 24 жовтня, з метою привернути увагу світу, до проблеми захворюваності на поліомієліт та наслідки, а також вказати на необхідність своєчасно вжити всіх профілактичних заходів. Дата «24 жовтня» обрана не спроста. Це жест подяки від світової спільноти Джонсу Солку - американському епідеміологу та вірусологу, що розробив протягом 1952–1955 років інактивовану вакцину від поліомієліту.

Повне викорінення поліомієліту – це завдання кожного з нас. Створення у 1988 році Глобальної Ініціативи з Ліквідації Поліомієліту, призвело до зниження числа нових випадків захворювання більш ніж на 99%.
Нажаль, кожен, хто підписує відмову від щеплення, не має повного уявлення, що таке Поліомієліт.

Поліомієліт – захворювання, викликане РНК-вмісними вірусами, які здатні проникати в ЦНС викликаючи поліомієліт та серозний менінгіт. В 1952 р в Сполучених Штатах було зареєстровано 57 879 випадків поліомієліту, з яких близько 50% носило паралітичну форму.

Проникаючи в організм, вірус «роздягається», звільнюючи свою РНК, утворюються білки, що відповідають за реплікацію РНК, тим часом інгібуючи білки людини. Вірус проникає в ШКТ, а через 2 дня виникає первинна віремія. По периферичним нервам збудник проникає в ЦНС, найбільше вражаючи мотонейрони спинного та довгастого мозку.

Найнебезпечніша форма поліомієліту – паралітична (спінальна, бульбарна, енцефалітична, поліомієліт з дихальною недостатністю), при якій гине близько 50% нейронів, що іннервують той чи інший м’яз . Паралічі виникають через 3-8 днів від початку захворювання.

Спінальна. Спочату спостерігається біль у мязах, який потім супроводжується парестезіями, гіпестезіями, фасцикуляціями. Виявляється характерний нерівномірний параліч. Спочатку паралізується нижня кінцівка, а потім верхня. Сухожилкові рефлекси спочатку виражені, а потім послаблюються або і зовсім зникають, з подальшим розвитком в’ялого паралічу. При спінальній формі спостерігається слабкість мязів тулуба, діафрагми, грудної клітки та кінцівок. Чутливість при поліомієліті не страждає.

Бульбарна. В таких випадках враження спинного мозку можуть бути відсутні. Характерно вражаються окорухові, мімічні та жувальні мязи, спостерігається гнусавість голосу, неможливість ковтати та кашляти, нерегулярність дихання, зміна частоти, ритму та глибини; потрапляння слини в носову порожнину, стеноз дихальних шляхів.

Енцефальна. Характеризується важкими враженнями центрів головного мозку. Спостерігаються судоми, кома, дезорієнтація, сплутана свідомість.

Поліомієліт з дихальною недостатністю. Обличчя хворого тривожне. Мова стає преривною, ЧД наростає. В акті дихання беруть участь допоміжні м’язи. Хворий не може кашляти та глибоко вдихнути. Діафрагма та міжреберні проміжки стають нерухомими.

Нажаль, лікування паралітичних форм поліомієліту – це стримування його прогресування, попередження деформації скелету та підготовка сімї хворого до незворотньої патології.

Єдиний ефективний метод, що допомагає уникнути
захворювання – ВАКЦИНАЦІЯ. Доведена ефективність є як у живої так і у інактивованої поліомієлітної вакцини.
ІПВ, також відома як вакцина Salk, була ліцензована в 1955 році, а згодом з'явилась ІПВ з поліпшеною активністю. ІПВ інактивується і не може викликати поліомієліт і тому є безпечною для використання у осіб з ослабленим імунітетом. Недоліком ІПВ є інєкційне введення, менший імунітет у ШКТ і невідома тривалість імунітету в популяціях без використання місцевого препарату з вмістом вірусу поліомієліту або ОПВ.

Саме тому, було запропоновано введення схеми ІПВ/ОПВ.

Наказ МОЗ України від 11.08.2014 року № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні» та Наказ 18.05.2018 N947 «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні» зазначають, що вакцинація дітей для профілактики поліомієліту проводиться за віком у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років та 14 років. Інактивована вакцина для профілактики поліомієліту застосовується для перших двох щеплень, а у разі протипоказань до введення оральної поліомієлітної вакцини - для всіх наступних щеплень за цим Календарем. Вакцина ОПВ застосовується для третього - шостого щеплень (щеплення за віком - 6 місяців, 18 місяців, 6 років та 14 років) за відсутності протипоказань до ОПВ. Вакцина ІПВ може бути застосована для третього - шостого щеплень як окремо, так і в складі комбінованих вакцин.

Дітям, які перебувають у сімейному оточенні, дитячих закладах закритого типу з ВІЛ-інфікованими або з особами, яким протипоказано введення ОПВ, щеплення проводиться виключно ІПВ-вакциною.
Не будьте байдужими, станьте і Ви частинкою армії, яка тримає боротьбу з Поліомієлітом.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram