Свій лікар, менше корупції і більше ліків: Як змінилась охорона здоров’я за 2018 рік

 У 2018 році половина українців обрали свого лікаря і 76% з них задоволені якістю послуг. Ще більше пацієнтів отримали доступ до якісних ліків і абсолютно усі - до ефективних вакцин за Календарем. Медики отримали можливість заробляти більше грошей, а шанси хабарників різко пішли на спад. Водночас посилились вимоги при вступі на медичні спеціальності.

76,6% УКРАЇНЦІВ ЗАДОВОЛЕНІ СВОЇМ СІМЕЙНИМ ЛІКАРЕМ, ТЕРАПЕВТОМ ЧИ ПЕДІАТРОМ

Про це свідчать результати дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», проведене у жовтні 2018 року. Наразі декларації з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами підписали понад 23 мільйони українців - більше половини громадян. Ця цифра є значно більшою, ніж очікували українські і закордонні експерти, і свідчить про потужний запит на зміни, який є в суспільстві.

Цього року українські пацієнти і лікарі отримали чіткий список послуг первинної медичної допомоги, який для кожного пацієнта є безоплатним. Сімейний лікар, терапевт чи педіатр діагностує захворювання, призначає лікування та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою «Доступні ліки», виписує лікарняні, видає довідки. Також лікарі первинки мають у своєму арсеналі 8 базових лабораторних та інструментальних досліджень.

У 2019 році гарантований пакет послуг не зміниться. Крім того, з другої половини 2019 року працюватиме програма «Безкоштовна діагностика». За направленням вашого сімейного лікаря ви зможете проходити декілька видів рентгенів, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та інші діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі за вашим вибором, який бере участь у програмі. Оплачуватиме послуги в програмі Національна служба здоров’я.

ВИЩІ ЗАРПЛАТИ МЕДИКІВ У МЕДЗАКЛАДАХ, ЩО ДОЛУЧИЛИСЯ ДО ТРАНСФОРМАЦІЇ

Медичні заклади, що вже уклали договори з Нацслужбою здоров’я, почали отримувати оплати за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Ефективні комунальні заклади первинної медичної отримали оплати від НСЗУ до двох разів більше, ніж це було за старої моделі фінансування. Лише у грудні Нацслужба здоров’я оплатила медзакладам за договорами 923 млн грн за надані пацієнтам послуги первинної допомоги.

Передусім зміна у фінансуванні відобразилася на зарплатах медиків. Рівень зарплат визначається згідно з колективним договором. За умови, що керівник закладу відповідним чином виставляє пріоритети, лікарі і медсестри отримують високі зарплати. Наприклад, лікарям Хмельницького центру первинної медичної допомоги №1 у грудні нараховано заробітну платню близько 25 тис грн, найбільше - 30 тис за умови 1800 підписаних декларацій для сімейного лікарі і 900 для педіатра. А в усіх вінницьких центрах первинної медичної допомоги лікарям нараховують до 25-29 тис грн.

У ЦПМСД Нової Каховки на Херсонщині зарплата лікарів складає 15-16 тис грн, а зарплата медсестер зросла до 10 тис грн. Докладніше, як збільшились зарплати медиків у різних медзакладах: https://bit.ly/2PleXPL.

УКРАЇНЦІ ВДВІЧІ РІДШЕ ДАЮТЬ ХАБАРІ МЕДИКАМ

Українці рідше дають хабарі: у жовтні цього року 7% “віддячували” у кишеню лікарю, за чотири місяці до того, у червні, - 15%, а у серпні 2017 року - 20%. Так само сходить нанівець культура віддяки подарунком: якщо у червні 27% респондентів “дякували” лікарям та медсестрам подарунками, то в жовтні - 14%.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Соціологічною групою Рейтинг у жовтні 2018 року.

Будь-які примусові збори коштів - неприпустиме явище в медзакладах. Так само обов’язковими для сплати не можуть бути благодійні внески. Крім того, на сайті кожного обласного департаменту в обов’язковому порядку має бути вичерпна інформація про наявність та вартість лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за кошти Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел у закладах охорони здоров’я України. Тобто кожен українець зможе перевірити, чи є у медзакладі потрібний і безоплатний для пацієнтів препарат і побачити, за якою вартістю конкретні ліки закупили. Це можна буде легко зробити в онлайн режимі, навіть не виходячи з дому. Регіональні департаменти також повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медзакладі області і за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами.

МОЗ України продовжує системну боротьбу з корупцією в охороні здоров’я. Наша мета - створити нову екосистему, в якій стануть неможливими самі причини корупції завдяки зрозумілим, прозорим, чітким і чесним новим правилам і процедурам, однаковим для всіх.

Докладніше, що робить МОЗ України для подолання корупції: https://bit.ly/2Gk5i81

НАЯВНІ АБСОЛЮТНО ВСІ ВАКЦИНИ ЗА НАЦІОНАЛЬНИМ КАЛЕНДАРЕМ ЩЕПЛЕНЬ

Вакцини за Національним календарем щеплень - це єдиний надійний захист від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. Вакцини якісні і ефективні, мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я - гарантію якості найавторитетнішої організації у галузі охорони здоров’я у світі.

Вакцини для України за кошти Державного бюджету закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Більше інформації щодо кількості закуплених вакцин читайте на сайті, а перевірити залишок вакцин у вашому регіоні можна у цій таблиці.

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області. Саме обласні департаменти є відповідальними, щоби у кожному кабінеті щеплення області були наявні вакцини від усіх хвороб за календарем.

ДЕРЖАВА ЗАКУПОВУЄ В ДЕКІЛЬКА РАЗІВ БІЛЬШЕ ЛІКІВ ДЛЯ ДОРОГОВАРТІСНОГО ЛІКУВАННЯ ВАЖКИХ ХВОРОБ

Україна закупить вдвічі більше ліків, ніж планувалось на початку 2018 року, для дорослих хворих з онкологічними захворюваннями. Це стало можливим завдяки високій ефективності державних закупівель. До передбачених за цим напрямом на початку року 709 млн грн вдалося додати ще 910 млн. грн, тобто збільшити фінансування більше ніж удвічі. Закупівлі на загальну суму близько 1,6 млрд грн дозволяють забезпечити 80% від потреби в препаратах, що наявні в державних закупівлях. Це означає, що у два рази більше пацієнтів отримають ліки для лікування раку безоплатно.

За деякими програмами вдалося повністю забезпечити пацієнтів дороговартісними ліками. Наприклад, вперше на 100% забезпечені хворі із раком крові, які приймають препарат “Іматиніб”. Закупівлі ліків через міжнародні організації майже вдвічі збільшили покриття лікуванням дорослих пацієнтів з онкологією. Від двох до п‘яти разів більше стало препаратів для хіміотерапії Доцетакселу, Золедронової кислоти, Бікалутаміду. Їх пацієнти отримують безоплатно в лікарнях.

Цього року Україна також отримала безпрецедентну ціну закупівель ліків від гепатиту С, що дозволить пролікувати 100% пацієнтів, які перебувають на обліку тих, хто потребує лікування.

У затверджених планах на 2019 рік також вдалося ще на 10% збільшити фінансування дорослої онкології, гемофілії, розсіяного склерозу, а також низки дитячих програм (муковісцидоз, нанізм, дитячий церебральний параліч, гепатит та інші), закупівель ліків для громадян з орфанними захворюваннями (хвороба Гоше, легенева артеріальна гіпертензія, бульозний епідермоліз, муковісцидоз дорослих). Окрім того, у 2019 році вперше заплановано кошти для дорослих з ювенільним ревматоїдним артритом (ЮРА) і первинними імунодефіцитами (ПІД), оскільки раніше пацієнти із цими діагнозами після 18 років не отримували від держави життєво важливих ліків.

Загалом за 40 напрямами державної програми закуповуються близько 500 препаратів та більше 700 медичних виробів: http://moz.gov.ua/zakupivli-likiv


НА 17 ТИСЯЧ РАЗІВ МЕНШЕ ВИКЛИКАЛИ ШВИДКУ ПАЦІЄНТИ З СЕРЦЕВО-СУДИННОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ, КРИТИЧНИМИ СТАНАМИ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ ТА ДІАБЕТУ 2 ТИПУ

Пацієнти з цими захворюваннями - серцево-судинними, діабетом 2 типу і бронхіальною астмою - уже більше року отримують ліки безоплатно чи з незначною доплатою за програмою “Доступні ліки”.

За 11 місяців 2018 року пацієнти отримали ліки за 17 млн рецептами на суму майже 900 млн грн, а з початку роботи програми (з квітня 2017 року) - за понад 31 мільйонами рецептів на суму близько 1,5 млрд грн гривень.

Урядова програма спонукає українців систематично відвідувати лікарів. Це дає можливість терапевтам контролювати перебіг хронічних захворювань, вчасно коригувати лікування та попереджувати можливі ускладнення.

Регулярний прийом ліків та відвідування лікаря суттєво вплинули на зменшення кількості критичних станів у пацієнтів. Так, результати дослідження у травні показали, до за рік роботи програми “Доступні ліки” кількість пацієнтів з нормалізованим цукром у крові при діабеті 2 типу збільшилася на 6,5%. Кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт зменшилася на 4,2%. Майже на 6% менше українці викликали швидку через приступи бронхіальної астми.

ВРЯТОВАНО 612 ПАЦІЄНТІВ З ГОСТРИМ ІНФАРКТОМ МІОКАРДА У НОВОСТВОРЕНИХ РЕПЕРФУЗІЙНИХ ЦЕНТРАХ

Завдяки урядовій програмі розвитку регіональних реперфузійнихцентрів за 2018 рік вдалось врятувати 612 пацієнтів з гострим інфарктом міокарда у 7 новостворених реперфузійних центрах. А в таких регіонах, як Одеса, Вінниця, Івано-Франківськ, Черкаси, кількість маніпуляцій з невідкладного стентування при гострому інфаркті зрівнялась з середнім показником у країнах ЄС, а саме 300 на 1 млн населення.

Цього року вперше за всю історію незалежної України держава забезпечила потребу у стент-системах для екстреної допомоги пацієнтам із елевацією сегменту ST (тих пацієнтів із інфарктом міокарда, хто потребує негайної допомоги) на 100%. Тобто кожен українець з гострим інфарктом міокарда у критичній ситуації одержує стент безоплатно.

Роком раніше в 11 областях України смертність від гострого інфаркту міокарду знизилася на 20% у порівнянні з 2015 роком. Це ті області, де вже працюють реперфузійні центри.

Реперфузійний центр - це відділення у закладі охорони здоров’я, де безоплатно проводять коронарне стентування (відновлення кровотоку по артерії серця) при гострому інфаркті міокарда. Іншими словами, це лікарня, де є апаратура для проведення ехокардіографії, відділення кардіології та інтенсивної терапії із відповідним оснащенням, лабораторія для визначення специфічних кардіологічних тестів крові та спеціалісти, які мають належний досвід - інтервенційні кардіологи. Такі центри працюють в режимі 24/7/365. Наразі в Україні 34 таких центри. У 2019 році буде закуплено додатково 13 ангіографів для 11 адміністративно-територіальних одиниць.

Докладніше, як змінюється система надання допомоги пацієнтам з хворобами серця: https://bit.ly/2yRP4Mp

ВПЕРШЕ ДО МЕДУНІВЕРСИТЕТІВ ВІДБИРАЛИ СЕРЕД НАЙСИЛЬНІШИХ АБІТУРІЄНТІВ

Цього року вперше вступити на спеціальності «Стоматологія», «Медицина» і «Педіатрія» змогли лише ті абітурієнти, які набрали понад 150 балів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів — біології, хімії або математики. Встановлення порогового балу дозволило відібрати найкращих абітурієнтів. Наприклад, середній бал ЗНО з біології цьогорічних абітурієнтів на контракті спеціальності “Медицина” складає 170, а на “Стоматології” - 177. Також високу мотивацію першокурсників вже відзначили викладачі медуніверситетів.

Встановлення порогу для вступу в ЗВО є частиною стратегії розвитку медичної освіти. Це дозволить підвищити якість медичних послуг, яка залежить від освіти лікаря.

ПОТУЖНЕ ПІДСИЛЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

У 2018 році створено принципово нові інституції і значно підсилено діяльність стратегічних. Серед основних здобутків:

  • Розпочала роботу Національна служба здоров'я України. За 8 місяців роботи Національної служби здоров'я понад 1200 медичних закладів приєдналися до трансформації первинної ланки (близько 20% з них – приватні заклади). Серед наявних в країні комунальних закладів, які надають первинну медичну допомогу, 95% долучилися до змін в системі охорони здоров'я. Понад 600 закладів уже перейшли на нову модель фінансування «гроші йдуть за пацієнтом», коли держава оплачує кошти за конкретні послуги, надані пацієнтам, які обрали свого лікаря в цьому медичному закладі. Таких українців уже понад 14 мільйонів. За договором Національна служба здоров'я у 2018 році виплатила закладам 3,5 мільярди гривень.
  • Запрацювало ДП “Електронне здоров’я” - розробник технічного ядра електронної системи охорони здоров’я в Україні. Запуск електронної системи технічно дозволив реалізувати принцип "гроші йдуть за пацієнтом": кожна декларація про вибір лікаря зафіксована у надійно захищеній системі, на її підставі пацієнти отримують послуги у свого лікаря, а медзаклад - кошти від НСЗУ за обслуговування кожного пацієнта. У 2019 році завдяки новим можливостям електронної системи, розпочнеться депаперизація медичних закладів: паперові медичні картки, рецепти, направлення, лікарняні і довідки поступово будуть змінені на електронні. Це дозволить спростити процеси роботи лікарів з документами, а держава отримає прозорість ведення медичної документації та виключення можливості підробки документів.
  • Створили національну агенцію медичних закупівель - ДП “Медичні закупівлі України”, яке поступово перейматиме закупівельні практики, напрацьовані міжнародними партнерами. Ключові завдання ДП - підвищити ефективність медичних закупівель на національному і регіональному рівнях, створити єдиний державний центр компетенції в медичних закупівлях. У 2018 році ДП отримало затверджений штатний розпис та набрало перших членів команди, почало розбудову офісної інфраструктури, програму професіоналізації співробітників, підготовку пілотного електронного каталогу для медичних закупівель у системі ProZorro. Планується, що у 2019 року підприємство успішно реалізує перші пілотні проекти в сфері медичних закупівель, а вже з 2020 року - почне функціонувати як повноцінна центральна закупівельна організація й проводити закупівлі за кошти державного бюджету, в тому числі за допомогою рамкових угод і електронних каталогів.
  • Підсилено спроможність Центру громадського здоров’я МОЗ України, який відповідає за збереження і зміцнення здоров’я українців, зокрема профілактику захворюваності, боротьбу з епідеміями, епідеміологічний нагляд, біологічну безпеку, стратегічне управління у сфері громадського здоров’я. Цього року завдяки високим стандартам роботи центру, відзначених ВООЗ, Україна долучилася до Глобальної системи епіднагляду та реагування на грип. Вперше розроблено національний план боротьби з неінфекційними захворюваннями, запущено трирічне планування у закупівлі вакцин, що дозволить забезпечити постійну наявність вакцин у всіх регіонах, повністю забезпечено необхідним лікуванням людей з туберкульозом і ВІЛ, затверджено стандарт освіти у сфері громадського здоров’я. Наступного року система ЦГЗ має сформувати мережу - центри працюватимуть в кожному регіоні країни та допомагатимуть державним підрозділам охорони здоров`я на місцевому рівні.








Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram