Вплив статі дитини на вагітність

Дослідження показує, чому ризики ускладнень під час вагітності варіюються залежно від статі дитини.
Стать дитини контролює рівень малих молекул, відомих як метаболіти у крові вагітної матері, що може пояснити, чому ризики деяких захворювань під час вагітності варіюють залежно від того, чи мама носить хлопчика чи дівчину, згідно з новими дослідженнями з університету Кембриджа.

Результати, опубліковані в JCI Insight, допомагають пояснити, наприклад, чому немовлята-хлопчики в утробі матері можуть бути більш вразливими до наслідків шкідливого впливу, а також чому вагітність немовлям-дівчинкою може призвести до збільшення ризику виникнення прееклампсії матері.

Команда, яку очолили дослідники кафедри акушерства та гінекології Кембриджського біомедичного дослідного центру, провели детальні наукові дослідження понад 4000 матерів та проаналізували зразки плаценти та материнської крові.

Вони виявили, що генетичний профіль плаценти немовлят (хлопчиків/дівчаток) був дуже різним стосовно статі дитини. Багато генів, які відрізнялися за статтю дитини в плаценті, раніше не відрізнялися за статтю в інших тканинах тіла.

Команда встановила, що один із цих однозначно пов'язаних із статтю генів плаценти контролював рівень невеликої молекули, що називається сперміном. Спермін є метаболітом - речовиною, що бере участь в обміні речовин, - яка відіграє важливу роль у всіх клітинах і, навіть, необхідна для росту деяких бактерій.

Жіноча плацента володіє набагато більш високими рівнями ферменту, який утворює спермін, а жінки, що вагітні дівчатками, мають вищі рівні спермінів в крові у порівнянні з матерями, вагітними хлопчиками.

Плацентарні клітини у хлопчиків також виявилися більш чутливими до токсичних ефектів препарату, який блокував вироблення спермінів. Це забезпечило безпосереднє експериментальне підтвердження відмінностей в статевому метаболізмі спермінів.
Дослідники також виявили, що форма спермінів, яка була вищою у матерів, вагітних дівчинкою, також передбачала ризик ускладнень вагітності: високий рівень був пов'язаний з підвищеним ризиком прееклампсії, тоді як низький рівень був пов'язаний з підвищеним ризиком поганого зростання плода.

Виявлені закономірності повністю узгоджуються з попередньою роботою, яка показала, що хлопці можуть бути більш вразливими до впливу обмеження росту плода, а дівчинка може призвести до підвищеного ризику виникнення важкої прееклампсії.

"Під час вагітності та пологів стать дитини знаходиться на передньому плані багатьох батьків, але ми навіть не замислюємося про те, що плацента мала стать. Ця робота показує, що плацента відрізняється за статтю, - каже професор Гордон Сміт з Кембриджського університету, який керував дослідженням".
Ці відмінності змінюють елементи складу крові матері і можуть змінити її ризик ускладнень вагітності. Покращення розуміння цих відмінностей може призвести до нових прогностичних тестів та, можливо, навіть до нових підходів до зменшення ризику поганого результату вагітності.

  • За матеріалами: UAMED
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram