Все про гастрит: причини, лікування, дієта

Гастрит зазвичай пов’язують з неправильним харчуванням, але тільки від прийомів їжі залежить поява цього захворювання? Як і чому воно виникає, як його визначити і вилікувати, що потрібно знати про харчування і заняттях спортом і яких помилок не можна допускати — розповідає лікар-гастроентеролог Наталія Смолікова.
Що таке гастрит

— Гастрит ділиться на хронічний і гострий. Хронічний гастрит — запалення слизової оболонки шлунку — поширений як серед дорослих, так і серед дітей. Його причина полягає в підвищеній кислотності і хелікобактерної інфекції. Згідно з останніми дослідженнями, в середньому у 80% людей при обстеженні виявляється хелікобактер (бактерія Helicobacter). Але вона викликає запалення тільки в поєднанні з іншими факторами, наприклад підвищеною кислотністю і неправильним харчуванням.

Хронічний гастрит зазвичай виникає у людей, які їдять нерегулярно і роблять великі перерви між прийомами їжі. У цю категорію зазвичай потрапляють студенти, офісні працівники і люди, які працюють в нічні зміни. Найчастіше люди звертаються до лікаря лише при наявності досить виражених симптомів: болю, нудоти, печії, відрижки, гіркоти у роті. Ці симптоми не завжди проявляються в зв’язку з прийомом їжі, іноді вони виникають і натщесерце і після їжі. Може з’являтися відчуття переповненого шлунка, на яке люди спочатку теж не звертають уваги.

Гострий гастрит виникає при вживанні гострої їжі, агресивних рідин, наприклад коли. Іноді запалення слизової шлунка виявляється дуже серйозним, може знадобитися госпіталізація в хірургічне відділення.

До гострого гастриту є сприятливі фактори. Наприклад спадковість. Особливо уважними до себе повинні бути люди, у яких кровні родичі померли від раку шлунка. Кожен рік треба обов’язково проходити гастроскопію і обстеження на хелікобактер. У 2005-му австралійські медики Баррі Маршалл і Робін Уоррен отримали Нобелівську премію з фізіології і медицини за відкриття бактеріальної природи гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Вони довели, що хелікобактерна інфекція первинна при виникненні гастриту, а хронічне запалення може змінити клітини шлунка так, що виникнуть онкологічні клітини.

Є інші види гастриту, які рідше зустрічаються, — це аутоімунні види, вони протікають в рамках основного аутоімунного захворювання: системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, аутоімунних процесів у слизовій шлунка і кишечника. Ще один рідкісний вид — алергічний гастрит, хоча в останні роки зустрічається все частіше. Це пов’язано з тим, що у багатьох людей є харчова алергія і саме шлунок в першу чергу стикається з харчовим алергеном. У підсумку виникає набряк і запалення.

Хелікобактер: причини появи та небезпека

Зараження хелікобактер найчастіше пов’язане з недотриманням особистої гігієни. За статистикою, в Європі менше людей, інфікованих хелікобактер, ніж в Україні — там краще розвинена гігієна. Хелікобактер може передаватися при побутових контактах, наприклад при використанні загального посуду.

У деяких людей імунна система здатна впоратися з хелікобактер. Однак іноді навіть людина з потенційно сильним імунітетом може заразитися. Наприклад, якщо він захворів простий вірусною інфекцією і його імунітет ослаб.

Хелікобактер небезпечний тим, що живе в клітинах, які виробляють соляну кислоту. Бактерія їх руйнує, через це в людини виробляється більше кислоти для травлення їжі, порушуються процеси травлення. Ці процеси можуть бути незворотними. Наслідки, з якими можна через це зіткнутися, наступні: рак шлунка, атрофічні процеси, анемія, порушення засвоєння вітаміну D, остеопороз.

Згідно з міжнародними рекомендаціями, якщо у людини виявили гастрит, який протікає з хеликобактерным інфікуванням, члени його родини теж повинні пройти обстеження. Є випадки, коли людина з таким гастритом пройшов досить складне лікування, тривалий час приймав антибіотики і потім, вже вилікувавшись, знову заражається бактерією від родичів.

Діагностика та лікування гастриту

Найточнішу діагностику дає гастроскопія. Вона дозволяє побачити стан слизової шлунка, дізнатися, чи є там якісь дефекти, діагностувати навіть виразку як наслідок довгостроково протікає хронічного гастриту. Гастроскопія допоможе лікарю побачити ступінь поширення захворювання. При необхідності потрібно взяти аналіз на гістологію — маленький шматочок тканини, який дивляться під мікроскопом. Це дозволяє зрозуміти, наскільки активно запалення.

Проводять діагностику та на хелікобактер. Це може бути дихальний тест: людина приходить до лікаря і дихає в спеціальний мішок, потім випиває сечовину — розчин, який є в нашому організмі, це нешкідливо — і потім через півгодини знову дихає. Діагностика дозволяє лікарю визначити, якщо в шлунку хелікобактер чи ні. Такий аналіз проводиться не тільки для діагностики, але і для контролю лікування.

Після консультації з лікарем, проведення гастроскопії і встановлення точного діагнозу призначається лікування. В першу чергу це, звичайно, дієта. Людина повинна досить довго виконувати дієтичні рекомендації. В ідеалі завжди харчуватися правильної для шлунка їжею — негрубої і теплою. Їжу потрібно ретельно пережовувати. Повинна бути виключена гостра страви, прянощі, міцні м’ясні бульйони, газовані напої. Важливо виключити куріння і алкоголь — вони призводять до утворення надмірної кількості соляної кислоти, що погіршує стан слизової.

Після рекомендацій по правильному харчуванню призначають спеціальні препарати, які допомагають зменшити кислотність в шлунку. Гастроскопія допомагає визначити саме кислотність: гастрит може протікати як з підвищеною, так і з нормальною кислотністю. Тривало протікає гастрит призводить до зниження кислотності, що погіршує перетравлення їжі, починаються процеси бродіння, порушується кишкова флора, в результаті їжа не переробляється повністю, як це потрібно. Препарати, які відновлюють слизову шлунка, призначають курсом. Після його закінчення при дотриманні правил харчування та ведення здорового способу життя все повинно налагодитися.

Правильне харчування і перекуси при гастриті

Корисні всі крупи — з них можна робити каші і густі супи. Рекомендується нежирне м’ясо, яйця і страви з них типу омлету. З солодощів не варто їсти пастилу, цукерки, можна замінити їх мармеладом. У період загострення дозволяється їсти тушковані овочі і фрукти. Після загострення їх можна вживати і в сирому вигляді, однак небажано їсти фрукти ввечері. Взагалі не варто їсти за дві години до сну, кефір теж не треба пити. Їжа, яку людина з’їла ввечері, повинна встигнути перетравитися. Під час нічних прийомів їжі відбувається закид жовчі в шлунок, через це пошкоджується стравохід.

Якщо не виходить регулярно харчуватися правильно, потрібно робити здорові перекуси. В магазинах є великий асортимент відповідних продуктів. До них можна віднести рисові, гречані або пшеничні хлібці. Завжди доступні фрукти, які підійдуть для перекусу — банани, яблука, — і овочі. Можна брати з собою домашню їжу, яка зберігається кілька годин, наприклад відварені яйця. Є випадки, коли пацієнт просто міняв своє харчування і симптоми зникали.

У деяких людей є залежність від кави. Кава при гастриті в помірній кількості пити можна, але при цьому його не можна вживати на голодний шлунок. Навіть людям без гастриту не варто пити каву натщесерце. Після їжі можна всім — кава в цілому має жовчогінну дію, нічого страшного від невеликої порції не відбудеться.

На практиці я бачу, що багато людей або не снідають зовсім, або їдять через пару годин після пробудження. Фізіологія людини влаштована так, що потрібно є часто і невеликими порціями, уникаючи великих періодів голоду. В шлунку постійно виробляється соляна кислота, в жовчному міхурі накопичується жовч, яку потрібно відправити у дванадцятипалу кишку для перетравлення їжі. Резерви і можливості жовчного міхура обмежені. Підшлункова залоза секретує базовий рівень ферментів, який теж потрібно викинути. Організм завжди готовий перетравлювати їжу. Якщо її не надходить, він починає перетравлювати свою слизову, тому що агресивні рідини повинні змішуватися з їжею. Коли людина поїв, соляна кислота перемішується з їжею, зменшуючи дію на слизову. Саме тому регулярність харчування необхідна.

Розвиток гастриту і можливі ускладнення

Розвиток гастриту часто залежить від генетики людини і характеру його живлення. Якщо порушення в харчуванні бувають рідко, слизова оболонка, як правило, встигає відновитися. Якщо ж це відбувається щодня, клітини шлунка перебудовуються — іноді можуть так перебудуватися, що виникне онкологія. В цілому регінаторні можливості шлунка хороші, але людина все одно повинен допомагати слизової відновлюватися.

Часто процес розвитку гастриту залежить від віку пацієнта. Якщо гастрит почався в дитинстві і його не лікували, то в 20-30 років вже може сформуватися атрофічний гастрит — коли порушене травлення так, що щось зробити вже складно. Якщо ж це тимчасове явище — наприклад, гастрит утворився в студентстві, а пізніше людина нормалізував своє харчування, то в цілому це можна виправити.

Поширені помилки при гастриті

Основні помилки при гастриті пов’язані з неправильним харчуванням і регулярним вживанням алкоголю. Особливо це стосується пива, яке призводить до викиду жовчі — це пошкоджує слизову і створює всі умови, щоб хелікобактер розмножувалася.

Помилки при самолікуванні зв’язані з прийняттям соди. Сода посилює виділення жовчі і виходить замкнуте коло. Це не допомагає. Якщо люди кажуть, що їм допомогло, це означає, що просто слизова вже перестала бути чутливою до викидів кислоти. Коли такі пацієнти приходять на гастроскопію, видно, що їх слизова оболонка потовщена — це механізм її захисту.

Деякі люди вважають, що біль пройде самостійно, що гастрит — досить поширене захворювання, з яким все справляються. Але у кожного він розвивається по-своєму: хтось може кілька років не ходити до лікаря, а у кого-то на тлі легкого гастриту почне розвиватися виразка, яка може закінчитися кровотечею і навіть летальним результатом.

Спорт

Прості вправи потрібно робити, вони тримають організм в тонусі. Але складні — наприклад підйом штанги — не дуже корисні для травної системи. Вони різко підвищують внутрішньочеревний тиск, відбувається тиск на шлунок і внутрішні органи. Якщо це трапляється часто, може виникнути зміщення зв’язкових структур і органів. Небажано качати прес в період загострення, займатися на силових тренажерах. Взагалі в період загострення потрібно виконувати лікувальну фізкультуру, плавати, ходити.

В Азії є такий вислів: тайфуни зароджуються в океані, а хвороби в кишечнику. Початок хвороби людини дійсно найчастіше пов’язано з травною системою. З того, що людина їсть, будуються клітини організму. Тому завжди потрібно думати про те, що ви їсте і з чого будуєте своє тіло. Здоров’я — це ресурс, який належить вам. Ви можете керувати ним і ви повинні про нього піклуватися.

За матеріалами 

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram