Як прищепити дітям звичку чистити зуби від 0 до 3 років: інструкція

Одні батьки вважають, що чистити зуби потрібно починати тільки тоді, коли в роті їх уже як мінімум 20. Інші починають активну чистку відразу при прорізуванні зубів. Фахівці ж рекомендують починати догляд за зубами ще до моменту їх появи.

І, незалежно від того, на який вік припадає перша процедура чищення зубів, актуальним стає головне питання - як прищепити малюкові цю звичку.

Як правильно виконувати очистку язика і порожнини рота новонародженого до появи зубів


Здавалося б, ну новонародженому-то навіщо потрібна гігієна порожнини рота - там адже і зубів ще не бачити!

Не багато мам знають, але гігієна порожнини рота немовляти - це профілактика стоматиту, вельми поширеної у немовлят інфекції, яка починається з почервоніння слизової і опухання ясен.
Виною тому стає банальний бруд, який потрапив в рот немовляти з немитою соскою, брязкальцем, гризунком або навіть через поцілунки батьків. Крім того, запалення можуть викликати і залишки молока в роті, які є відмінним середовищем для розмноження бактерій.

Уберегти дитину можна не тільки шляхом відповідального ставлення до чистоти сосок і іграшок, але і за допомогою гігієни порожнини рота.

Фахівці радять здійснювати гігієну порожнини рота після 2-3 місяці життя - 2-3 рази на добу.

Як її правильно здійснювати?
  • Після кожного годування проводимо гігієнічні процедури (ніжно і делікатно) для язичка, ясен і внутрішньої поверхні щічок.
  • Використовуємо звичайну кип'ячену воду і марлю.
  • Намотуємо стерильну марлю, трохи змочену в теплій кип'яченій воді, на палець і акуратно протираємо зазначені вище ділянки порожнини рота.
  • Коли малюк підросте (після 1-го місяця життя) можна буде використовувати замість кип'яченої води відвари / настої трав, які захистять від запалень і заспокоять ясна.

Що зазвичай використовують для очищення порожнини рота і язика немовляти?
  1. Стерильну марлю (бинт) і кип'ячену воду.
  2. Силіконову щітка-напальчник (після 3-4 місяців).
  3. Марлю і содовий розчин (відмінний засіб для профілактики стоматологічний захворювань). На 200 мл кип'яченої води - 1 ч / л соди. При молочниці тампоном, змоченим в цьому розчині, рекомендується обробляти порожнину рота 5-10 днів кілька разів в день.
  4. Розчин хлорофіліпту.
  5. Вітамін В12.
  6. Стоматологічні серветки. Їх використовують після 2-го місяця життя. У складі таких серветок зазвичай присутній ксиліт - компонент з антисептичними властивостями, а також екстракти трав.

Використовувати вату для цієї процедури не рекомендується. По-перше, вона не дуже якісно видаляє в роті наліт, а по-друге, волокна вати можуть залишитися в порожнині рота немовляти.

Відвари і настої трав можна використовувати для змочування марлевого тампона при чищенні порожнини рота з 2-го місяця життя малюка:
  • Шавлія: протизапальні і бактерицидні властивості. Знищить шкідливі бактерії і заспокоїть ясна.
  • Ромашка: протизапальні властивості. Відмінно переноситься немовлятами.
  • Звіробій: сприятливо впливає на стан ясен, містить корисні вітаміни і мінеральні солі.
  • Календула:ще один потужний природний антисептик.

Не рекомендується застосовувати відвари більше 2-х разів на тиждень, щоб не порушити баланс мікрофлори в порожнині рота малюка.

Чистка молочних зубів - як правильно чистити зуби дитині: інструкція


Навчати правильному чищенню зубів дітей слід в 3 етапи:
  1. До 1 року: символічні процедури, спрямовані на прищеплення правильної звички.
  2. З 1 року до 3-х років: відпрацювання правильних рухів при чищенні зубів.
  3. З 3-х років: вироблення навичок самостійної ретельної чистки.

Інструкція по чистці зубів дитині - як правильно чистити молочні зуби?


Перш за все, мова йде, звичайно ж, про традиційні (стандартні) методи чищення зубів:
  • Тримаємо зубну щітку під кутом 45 градусів відносно поверхні зубів, не заплющуючи щелеп.
  • Зліва направо «вимітаємо» щіткою зовнішню поверхню верхнього ряду. Важливо здійснювати ці рухи зверху (від ясен) і вниз (до краю зуба).
  • Повторюємо процедуру для тильної сторони верхнього ряду зубів.
  • Далі повторюємо обидві «вправи» для нижнього ряду.
  • Ну а тепер рухами «вперед-назад» чистимо жувальну поверхню верхнього і нижнього рядів.
  • Кількість рухів для кожної сторони - 10-15.
  • Закінчуємо процедуру чищення масажем ясен. А саме - стуляємо щелепи і акуратними круговими рухами масажуємо зовнішню поверхню зубів разом з яснами.
  • Залишилося тільки почистити язичок тильною стороною головки щітки (як правило, на кожній щітці є спеціальна рельєфна поверхня для подібних цілей).

Не забуваємо і про важливі правила чищення зубів (тим більше що вони не сильно відрізняються від правил для дорослих):
  1. Чистимо зуби двічі на день - без перерв на вихідні і канікули.
  2. Час однієї процедури - 2-3 хвилини.
  3. Малюки чистять зубки тільки під контролем батьків.
  4. Довжина смуги видавленою пасти для крихти до 5-ти років - 0,5 см (прим. - з горошину).
  5. Після чистки зуби слід обполоснути теплою водою.
  6. З огляду на чутливість дитячих зубів, не варто чистити їх занадто активно і агресивно, з натиском.
  7. Якщо малюк чистить зубки сам, то мама повторно чистить йому зубки після процедури (подвійна чистка).

У 5-7 років починається формування постійних зубів і поступове розсмоктування коренів від молочних зубів.

Важливо відзначити, що випадати молочні зубки будуть в тому ж порядку, в якому вони прорізувалися. Прискорити цей процес можна за допомогою яблук і морквин - їмо фрукти, підвищуємо навантаження на зубки.

Звичайно, процес може затягнутися. А остаточно зміна зубів закінчиться лише до 16-ти років (зуби мудрості - виняток, вони «відростуть» тільки до 20-25-ти років). У цей період зміни зубів вибирайте щітки з м'якою щетиною.

Як привчити маленьку дитину чистити зуби - всі батьківські секрети і правила
Дітей завжди складно привчати до порядку і гігієнічних процедур. Рідкісна дитина сама із захопленням біжить чистити зубки. Якщо тільки у ванній біля стаканчика із щітками не сидить зубна фея.

Тому читаємо інструкцію - і запам'ятовуємо важливі секрети бувалих батьків, як привчати малят до чищення зубів


  • Особистий приклад. Немає нічого кращого в питаннях виховання, ніж приклад мами і тата. Чистити зуби можна всією сім'єю - це весело і корисно.
  • Ніякої агресії, криків і інших «виховних» агресивних методів. Дитину потрібно захопити чищенням зубів. Перетворювати процедуру в каторгу - не педагогічно. А ось чим захопити і як - це вже залежить від батьківської кмітливості (але можна скористатися і нашими рекомендаціями). Крім того, не забувайте хвалити своє чадо і заохочувати за прагнення до процедури.
  • Послідовність дій. Якщо ви почали привчати чадо до чищення зубів - не зупиняйтеся. Ніяких заохочень у вигляді «добре, сьогодні можеш не чистити»! Гігієнічні процедури повинні бути обов'язковими, незалежно ні від чого.
  • Купуємо зубну щітку дитині разом з нею. Надайте йому вибір з тих варіантів щіток, яким ви довіряєте - нехай чадо самостійно визначиться з дизайном. Чим більше йому сподобається щітка - тим цікавіше йому буде нею користуватися. Пам'ятайте, що надати право вибору дитині - це половина успіху для батьків! Але вибір повинен полягати не в «чистити або не чистити», а в «яку щітку вибрати - вирішувати тобі, синку».
  • Щітка-іграшка. Ідеальний варіант. Виробники не втомлюються змагатися в оригінальності зубних дитячих щіток. З якими тільки «фішками» не випускають сьогодні сучасні інструменти для чищення зубів - і з яскравими зображеннями улюблених мультгероїв, і з ручками-іграшками, і з ліхтариками, і присосками, та ін. Покажіть дитині все і беріть ті, на які впаде його погляд. Краще відразу брати 2-3 щітки: вибір завжди має в своєму розпорядженні до дії.
  • Зубна паста. Природно, безпечна і якісна, але перш за все - смачна. Наприклад, бананова. Або зі смаком жувальної гумки. Беріть одразу 2 - нехай у дитини і тут буде можливість вибору.
  • Мультфільми, передачі і кінокартини про зубки дуже стимулюють фантазію і підстьобують до чищення зубів і формування правильної звички.
  • Не забуваємо про іграшки! Якщо у дитини є улюблена іграшка - беріть її з собою у ванну кімнату. Зрештою, якщо вже чистити зубки - то всім відразу. Дитина, яка бере на себе роль вчителя (а ляльку точно доведеться вчити чистити зуби), відразу стає більш самостійною і відповідальною. Зазвичай у дітей улюблені іграшки - плюшеві, тому заздалегідь купіть зубасту, але привабливу іграшку для таких цілей, щоб можна було її спокійно мити, чистити і проводити інші маніпуляції.
  • Якщо у дитини є сестри або брати - сміливо використовуйте варіант «змагання». Вони завжди чатують діточок до героїчних вчинків. Наприклад, «хто краще почистити зубки». Або хто витримає 3 хвилини чищення зубів. Ну і т.д.
  • Купуйте набір (іграшковий) початківця стоматолога. Нехай дитя тренується на своїх іграшкових звірів, граючи в «лікарню». Підв'яжіть його іграшки бинтом наче «хворі зуби» - нехай сидять в черзі до юного світила медицини.
  • Пісочний годинник. Вибирайте самі оригінальні і красиві, на присоску - для ванни. Оптимальна кількість піску - на 2-3 хвилини чищення зубів. Ставте ці години на раковину, щоб малюк точно знав - коли закінчувати процедуру.
  • Робимо стакан для щітки і пасти з Лего. А чому б ні? Чистити зубки буде набагато веселіше, якщо щітка буде стояти в яскравій склянці, яку дитина самостійно зібрала з конструктора.
  • Фіксуємо успіхи дитини на спеціальній дошці «досягнень». Яскраві наклейки від мами за чистку зубів стануть хорошим стимулом для малюка.

І обов'язково відвідуйте стоматолога! Як тільки карапузові виповниться 2-3 роки - заводьте таку добру звичку. Тоді малюк і лікарів боятися не буде, і за зубками буде стежити ретельніше.

Тому що коли просить мама - це можна покапризувати, а ось дядько-стоматолог - це вже авторитетна людина, його можна і послухати.

За матеріалами http://vashaibolit.com.ua
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram