Єдиний державний кваліфікаційний іспит у запитаннях та відповідях

Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ) — нова комплексна атестація профільних знань студентів-медиків. Уперше такий екзамен українські студенти складатимуть у 2019 р. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України надає відповіді на найпоширеніші питання про новий для українських студентів іспит, які ми і пропонуємо до уваги наших читачів.

Для чого вводять ЄДКІ

ЄДКІ як сучасний інструмент оцінювання перевіряє рівень знань студентів, що сприятиме випуску із закладів вищої освіти кваліфікованих лікарів. Загалом впровадження ЄДКІ вирішує такі важливі завдання для нової якості медосвіти, як:

  • об’єктивна екзаменація теоретичних та практичних професійних знань у студентів-медиків;
  • інтеграція української медицини в світову, адже складові ЄДКІ перевіряють універсальні знання, якими повинен володіти лікар у будь-якій країні світу;
  • зменшення корупційних ризиків, оскільки міжнародний іспит з основ медицини неможливо купити;
  • сприяння випуску з університету мотивованого та фахового лікаря, який не відрізняється від професійного лікаря за кордоном.

Коли студенти складатимуть ЄДКІ у 2019 р.?

Перший етап ЄДКІ відбудеться у 2019 р. для студентів, які є третьокурсниками у 2018–2019 навчальному році.

Графік проведення ЄДКІ затверджений наказом МОЗ України від 11.09.2018 р. № 1647 та буде оприлюднений на сайті Центру тестування при МОЗ України.

Хто складатиме ЄДКІ у 2019 р.?

ЄДКІ у 2019 р. складатимуть студенти спеціальностей «Медицина», «Медична психологія», «Фармація, промислова фармація», «Стоматологія», які є третьокурсниками у 2018–2019 навчальному році.

Чи складатимуть ЄДКІ студенти, які у 2018–2019 навчальному році є старшими за третій курс?

Для студентів, які у 2018–2019 навчальному році є старшими за третій курс, інструментом атестації залишається іспит «КРОК», як це відбувалося в попередні роки.

Чи враховуються результати ЄДКІ?

Так, оскільки ЄДКІ є формою атестації.

Що складатимуть студенти четвертих курсів у 2019 р.?

Для студентів четвертих курсів у 2019 р. планується провести міжнародне моніторингове дослідження якості вищої медичної освіти, результати якого не впливатимуть на рейтинг успішності студента. У якості дослідження буде використано тестові завдання міжнародного іспиту з основ медицини.

Що буде зі студентом, який не склав ЄДКІ?

Кожен із компонентів ЄДКІ можна перескласти один раз за власний кошт, якщо при попередньому складанні іспиту студент не набрав мінімальний прохідний бал. Для визначення порогу складання ЄДКІ МОЗ України залучить експертів-тестологів. Якщо студент повторно не складе один із компонентів ЄДКІ, він буде відрахований відповідно до статті 46 Закону України «Про вищу освіту».

Якою мовою буде міжнародний іспит з основ медицини?

Міжнародний іспит з основ медицини проходитиме українською мовою.

Який формат міжнародного іспиту з основ медицини?

Міжнародний іспит з основ медицини відбувається у тестовому форматі з декількома варіантами відповіді.

З якої іноземної мови складатимуть іспит студенти?

У 2019 р. студенти складатимуть іспит з тієї іноземної мови, яку вивчали в університеті. Надалі з 2020 р. це буде іспит саме з англійської мови, адже це найбільш вживана мова у медичній науці, тому студенту необхідно мати базовий рівень для того, щоб отримувати сучасні та актуальні знання.

Що робити, якщо навчальні плани не відповідають іноземним навчальним планам, щоб скласти міжнародний іспит з основ медицини?

Міжнародний іспит з основ медицини перевіряє наукове медичне знання, котре є міжнародним та однаковим в усьому світі і яке повинен знати кожен лікар.

У свою чергу, заклади медичної освіти мають повну автономію у розробці навчальних планів відповідно до Закону України «Про вищу освіту». Це значить, що університети самі визначають оптимальні шляхи для отримання студентами знань і, відповідно, несуть відповідальність за якість освіти, яку вони пропонують студентам.

Чи законно під час навчального процесу впроваджувати ЄДКІ?

Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 28.03.2018 р. № 334, згідно з якою відбувається впровадження ЄДКІ, що відповідає Закону України «Про вищу освіту» (стаття 12), де визначено, що управління у сфері вищої освіти у межах своїх повноважень здійснюється Кабінетом Міністрів України.

Докладно про Стратегію розвитку медичної освіти.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram