Афективно-респіраторні напади: особливості діагностики та лікування

Етіологія, патогенез та клінічна картина афективно-респіраторних нападів (АРН)

АРН виникають у приблизно 5% здорових дітей віком від 6 міс до 6 років. АРН — це епізод, при якому дитина перестає дихати й непритомніє на короткий періодунаслідок переживання негативних емоцій, переляку чи сильного болю. Діти, в яких виникають епізоди затримки дихання, зазвичай мають нормальний неврологічний статус і психомоторний розвиток. Хоч ці стани не загрозливі для життя і здоров’я, батьки та доглядачі дітей можуть дуже емоційно переживати за дитину під час нападу. Розвитку АРН можна уникнути шляхом відволікання дитини та запобігання ситуацій, які можуть спровокувати напад.

Напади затримки дихання не контролюються дитиною і є результатом мимовільного рефлексу. Причиною виникнення АРН деякі дослідники вважають наявність дисфункціональних відхилень вегетативної нервової системи дитини. Також у цих пацієнтів часто виявляють залізодефіцитну анемію та позитивний сімейний анамнез.

Класифікують ціанотичну, бліду і змішану форму АРН. Ціанотичні нападитрапляються найчастіше і становлять 85% з-поміж усіх нападів. Зазвичай ця форма нападів виникає на фоні дитячої істерики. Головними тригерами розвитку таких епізодів є гнів або розчарування, після яких дитина плаче протягом короткого періоду, на піку видиху замовкає, настає апное, ціаноз і втрата свідомості. У нормі менше ніж за 1 хв дитина вдихає і приходить до тями. Бліда формаАРН зазвичай виникає внаслідок болісних переживань (укол, удар, падіння) або переляку. Після події, що спровокувала напад, розвивається брадикардія, дитина перестає дихати, втрачає свідомість і блідне. При блідій формі нападів у дітей можливі підвищена пітливість, судоми та мимовільне сечовиділення. Тривалість нападу коротка (до 1 хв). Повернення до свідомості настає без сторонньої допомоги. Іноді епізоди апное можуть мати риси як ціанотичної, так і блідої форми — в таких випадках напади називають змішаними. Частота АРН у кожної дитини відрізняється: напади можуть виникати як один раз на рік, так і багато разів на добу.

Діагностична програма дітей з епізодами апное

Діагноз АРН встановлюється на основі детального клінічного опису нападубатьками чи доглядачами дитини. Також необхідний анамнез подій, які передували нападам апное, та інформація про колір шкіри дитини під час епізоду з метою встановлення форми АРН. Для полегшення діагностики лікар може попросити у батьків дитини записати напад на відео.

При труднощах диференційної діагностики АРН з іншими патологічними станами, які включають втрату свідомості та судоми, необхідне проведення додаткових методів дослідження:

  • Електроенцефалографія (ЕЕГ) — проводять тоді, коли АРН тривають понад 2 хв або ж напад важко відрізнити від інших станів, що супроводжуються судомами. У дітей з АРН ЕЕГ буде без відхилень, тому рутинно пацієнтам зі стандартною клінікою нападів апное це дослідження не призначають.
  • При підозрі на серцеву аритмію необхідно провести електрокардіографію.

Обов’язковим є направлення дитини на дослідження загального аналізу крові, адже поширеним явищем серед дітей, в яких відзначають АРН, є залізодефіцитна анемія.

Менеджмент та лікування дітей, в яких відзначають АРН

Зазвичай діти, в яких відзначають АРН, не потребують медикаментозного лікування, адже епізоди апное минають із віком без залишкових явищ. Протисудомні препарати не запобігають розвитку нападів затримки дихання. Оскільки існує асоціація між залізодефіцитною анемією та АРН, рекомендується проведення діагностики щодо анемічного стану та в разі підтвердження діагнозу — призначення лікування із застосуванням препаратів заліза (починаючи з дози 4–6 мг/кг маси тіла на добу). У 2010 р. вченими Університету Сіднея проведено дослідження, за результатами якого застосування препаратів заліза при АРН може сприяти покращенню перебігу нападів навіть за відсутності залізодефіцитної анемії.

Щоб уберегти дитину від розвитку поведінкових проблем та істерик батькам рекомендовано правильно виховувати дітей і не потурати їхнім примхам. Якщо напади затримки дихання викликають стрес у батьків, необхідно порекомендувати відвідування консультацій відповідного спеціаліста з метою надання коректної інформації щодо правил належного виховання дітей та поводження батьків під час нападу у дитини.

  • Buyukgoz С., Mendez М.D. (2019) Breath Holding Spells. Statpearls Knowledge base, March 22 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539782/).
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram